5 tipů, jak využít čas v MHD k seberozvoji

seberozvoj v MHD

Jak často využíváš MHD jako prostředek k přepravě? Možná tam trávíš i pár hodin denně cestou do školy a zpět. Už to je spousta času, co jej využít trochu produktivně? V tomto článku bych ti rád představil 5 tipů, jak být produktivní v MHD.

1. Poslouchej seberozvojové podcasty

Podcasty jsou skvělým zdrojem informací, který můžeš poslouchat během cesty v MHD. Existuje mnoho podcastů zaměřených na seberozvoj, s nimiž načerpáš nové myšlenky a nápady, jak zlepšit svůj život. Vyber si podcasty, které se zaměřují na témata z okruhu tvého zájmu a poslouchej je pravidelně. Některé z nejlepších seberozvojových podcastů jsou například Řešidlo First Class, Tělo a duše či v angličtině The School of Greatness with Lewis Howes, nebo Brain We Are. Studenti se najdou třeba v podcastu Tahák, který najdeš u nás na webu.

2. Čti v MHD seberozvojové knihy

Pokud preferuješ čtení, přibal si k učebnicím i knížku. Na trhu je mnoho skvělých knih zaměřených na seberozvoj, které ti pomohou v cestě za tvým stanoveným životním cílem. Zaměřit by ses měl vždy na jeden konkrétní cíl a úroveň, jaké chceš dosáhnout. Pokud nevíš, jakým směrem se vydat nebo jen zatím hledáš inspiraci, mně osobně nejvíc pomáhají životopisy úspěšných lidí, kteří mě inspirují a mám je tak trochu za vzor. Zajímavé knihy, které nastartovaly můj seberozvoj, jsou 7 návyků skutečně efektivních lidí, Moc přítomného okamžiku či Myšlením k bohatství.

seberozvoj podcasty MHD

3. Rozšiřuj si slovní zásobu

Dalším tipem je učení se nových slov. Pokud studuješ cizí jazyk, může být studium v MHD skvělou příležitostí k tomu, aby sis osvojil nová slova a fráze. Můžeš si s sebou vzít slovník, aplikaci pro učení slov nebo si vytvořit vlastní seznam slov a cvičit si je během cesty. Pokud se učíš nový jazyk, bude to skvělá příležitost, jak si procvičit slovní zásobu a zlepšit svou jazykovou úroveň, aniž bys tomu musel věnovat něco ze svého plnohodnotného volného času. Zkus aplikace Duolingo, Memrise nebo EnglishMe! Poslední zmíněná tě naučí slovní zásobu i gramatiku opravdu zábavně a s ISIC máš 50% slevu na předplatné. A pokud nevíš, jestli ti tenhle styl učení bude vyhovovat, můžeš vyzkoušet týden zdarma.

4. Nauč se plánovat a efektivně pracovat s časem

Plánování je důležitou součástí produktivity a úspěchu. Pokud víš, čeho chceš dosáhnout, musíš si naplánovat svůj den tak, abys dosáhl svých cílů. Většina vysokoškoláků s plánováním času teprve začíná, tak neváhej a zkus využít některý plánovač nebo aplikace, které ti pomohou s organizací času, a hlavně s hlídáním úkolů. Čas v MHD můžeš využít k přečtení e-mailů a vyřizování jednoduché korespondence. Můžeš si také připravit seznam nových úkolů, které chceš dokončit během dne, a postupně je plnit. Plánování ti pomůže udržet se na správné cestě.

time managemet - studium v MHD

5. Seberozvoj je i meditace

Meditace je technika, která ti pomůže uklidnit mysl a tělo. Pomáhá snížit stres i úzkost, zlepšuje celkovou pohodu a duševní zdraví. Meditace asi není vhodná pro krátké cesty v MHD, ale můžeš ji klidně praktikovat při dlouhých cestách vlakem nebo autobusem. Na konci cesty budeš v pohodě a odpočinutý. Nauč se různé typy meditace, včetně tradičních technik, jako je vipassana meditace, transcendentální meditace nebo i moderní techniky, jako je mindfulness meditace.

Zavři oči a zaměř se na svůj dech. Všímej si, jak proudí vzduch do tvých plic a ven z tvého těla. Pokud nechceš zavírat oči, zaměř se na své okolí a vnímej všechny smysly, které ti pomohou prožít současnou chvíli. Meditace může trvat pouze několik minut nebo několik hodin. Důležité je vědět, že meditace není potlačování myšlenek, ale jejich pozorování bez jakéhokoli kritického přemýšlení. Když se naučíš využít i malé chvilky k meditaci, osvojíš si umění, jak najít klid a harmonii během celého dne.

Využití času v MHD na seberozvoj může být velmi užitečné a efektivní. Pokud budeš poslouchat seberozvojové podcasty, číst seberozvojové knihy, vytvářet si seznam cílů nebo se učit nová slova, staneš se produktivnějším a dosáhneš svých cílů snáze a rychleji. Nezapomeň si najít čas i na relaxaci a odpočinek, aby tvá mysl byla vždy čerstvá a připravená na nové výzvy.

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.