Ebook čtečky a digitální zápisníky

Kompaktní elektronika pro čtení knih nebo zápis poznámek, kterou sbalíš do kabelky. Na co všechno se může hodit ebook čtečka nebo digitální zápisník? A jak si je správně vybrat?

K čemu jsou dobré elektronické čtečky knih a digitální zápisníky? 

Přemýšlíš, že by se ti při studiu hodilo zařízení pro psaní poznámek nebo čtení knih? Zvažuješ pořízení tabletu nebo mini notebooku, ale odrazují tě jejich vyšší ceny? Pojďme se tedy podívat, jestli by tvým potřebám nevyhovovala elektronická čtečka knih nebo digitální zápisník. Dokážeš je pořídit mnohem levněji a mají i další výhody. 

Jak fungují elektronické čtečky knih?  

Ebook čtečky jsou určeny k pohodlnému čtení elektronických knih. Pohodlnost spočívá v displeji s elektronickým inkoustem, který působí jako tištěný text. Čtení ti pak nenamáhá oči tolik, jako když hledíš do klasického displeje s podsvícením, jaké mají telefony a tablety.  

Základní funkcí ebook čteček je tedy prohlížení dokumentů ve formátech EPUB (využívá značka Kindle) a MOBI (značka PocketBook), ale většina zvládá i PDF a DOC/X nebo speciální formát TTS (text-to-speech) pro hlasové předčítání. 

Další možné funkce: 

  • Slovník pro čtení v cizím jazyce 
  • Možnost dělat si poznámky k jednotlivým pasážím  
  • Podsvícení displeje při čtení ve tmě  
  • Reproduktor pro předčítání knih 

Nejzákladnější čtečky pořídíš už od 2 000 Kč, ty nejprodávanější s pár funkcemi navíc za 4 000 Kč a úplný high end pro náročné se pak pohybuje v částkách kolem 20 000 Kč. 

slečna si čte na lavičce s elektronickou čtečkou knih

Pro koho jsou ebook čtečky vhodné? 

Ebook čtečka je ideální pro každého, kdo rád čte a nechce nebo nemůže s sebou tahat těžkou knihu. Oceníš ji také, pokud chceš mít na svých cestách po ruce výběr z více titulů nebo klidně celou knihovnu. Ebook čtečky vydrží nabité několik dní, takže ti zpříjemní jakkoliv dlouhou cestu. Je to ideální pomocník pro studenty, cestovatele, ale i vhodný dárek pro domácí čtenáře, kteří bojují s kapacitou knihovny. Ebook čtečka totiž obvykle nabízí dostatečně velké úložiště klidně až pro několik stovek titulů. 

Naše tipy na ebook čtečky 

Uživatelsky naprosto dostačující, lehké a kompaktní řešení je ebook čtečka PocketBook Touch Lux 5. Její ovládání je intuitivní, takže správa tvojí knihovny i změny v nastavení budou hračka. Navíc disponuje podsvícením a výdrž její baterie dosahuje až 1 měsíce.  

Konkurentem je elektronická čtečka Amazon Kindle Paperwhite 5, která navíc disponuje bluetooth i wifi připojením a umožňuje poslouchat i hudbu. Je voděodolná, takže si klidně můžeš počíst i u vody. 

Jak fungují digitální zápisníky?  

Digitální zápisníky jsou lehkým a kompaktním nástrojem pro psaní poznámek nebo kreslení. Mají velmi tenký, přesto odolný displej, na který zapisuješ speciálním perem – stylusem. Displej je dostatečně citlivý a měkký, takže můžeš psát i kreslit se stejnou lehkostí, jako na papír. Poznámky můžeš mazat nebo naopak zamknout displej před nechtěným smazáním. Digitální zápisníky vydrží nabité několik týdnů i měsíců.  

 Základní modely jsou určeny čistě jen pro pohodlné zapisování a kreslení, přičemž po použití svůj výtvor smažeš (případně si ho předem vyfotíš nebo oskenuješ). Jejich cena se proto pohybuje v řádu stovek korun.  

Pokročilejší digitální zápisníky pak mají vnitřní paměť a nabízejí propojení s operačním systémem telefonu, notebooku nebo tabletu. Díky tomu ti umožňují používat různé psací a grafické nástroje, aplikace, následnou editaci poznámek a jejich zálohování a vyhledávání v nich. Často bývají kombinované s ebook čtečkou. Cena digitálních zápisníků s vlastní pamětí a pokročilejšími funkcemi už se pohybuje v řádu tisíců Kč. 

práce se stylusem na digitálním zápisníku

Pro koho jsou digitální zápisníky vhodné?  

Digitální zápisník je elegantním pomocníkem pro každého, kdo si potřebuje pohotově zapisovat poznámky, například ve škole, na workshopech nebo na pracovních schůzkách. Ocení je i tvůrčí jedinci pro kreslení, lidé, co neustále ztrácí lepící papírky s poznámkami, nebo mamky pro psaní nákupních seznamů.  

Naše tipy na elektronické pomocníky pro zápisky i kreslení 

Naprosto jednoduchý, přesto kvalitní základ pro pořizování poznámek nebo kreslení je zápisník Sencor SXP. Za velmi příznivou cenu získáš náhradu za papírový zápisník a vyhneš se zbytečnému plýtvání papírem.  

Pokud hledáš elegantní řešení nejen pro zápis poznámek, ale i pro grafické práce nebo technické kreslení, je pro tebe skvělou volbou grafický tablet Wacom Intuos Pro. Rozpoznává 8192 úrovní přítlaku hrotu pera a respektuje jeho náklon při kreslení. Zápisky i obrázky umožňuje také ukládat a zpracovávat. Vzhledem k tomu, že již nabízí pokročilé funkce, jako je vnitřní paměť, propojení s jinými zařízeními a používání aplikací, jako například Adobe, jedná se již o dražší záležitost.  

Naprostá špička pro náročnější uživatele je potom kombinace čtečky a zápisníku Onyx Boox NOTE AIR 2. Kombinuje v sobě nejlepší funkce elektronické čtečky knih, digitálního zápisníku i grafického tabletu. Zaujme tě i kvalitním a odolným, přesto elegantním zpracováním.  

Víš, že ebook čtečky nebo digitální zápisníky můžeš nakupovat s ISIC slevou na czc.cz?

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.