Druhy čajů a jejich vlastnosti

Příprava čaje na čajové podložce japonskou dívkou

Čaj je nápoj, který pijí lidé po celé Zemi. Patří mezi nejrozšířenější nápoje na světě, zaujímá druhé místo hned po vodě. Pro někoho je osvěžujícím nápojem, který uhasí žízeň a pro jiné je spojen s filozofií, tradicí a někdy i dost složitými obřady.

HISTORIE ČAJE

Slovo „čaj“ pochází z čínštiny a v mnoha jazycích po celém světě zní velmi podobně. Slovem čaj by se měl označovat pouze nálev z lístků čajovníku, často se ale používá také pro nálev z mnoha jiných rostlin. Čajovníky se pěstují hlavně v Asii, Africe, Jižní Americe a Austrálii. V Evropě se pěstují pouze na Azorských ostrovech, které jsou autonomním územím Portugalska. Historie čaje sahá až do doby cca 2737 př.n.l., kdy si tehdejší čínský císař vařil vodu a spadly mu do ní lístky čajovníku. Ve výsledném nápoji tehdy objevil povzbuzující sílu čaje.
Čajový nálev představuje napříč všemi kontinenty oblíbenou pochutinu, ale i dostupný léčivý a povzbuzující prostředek. Zároveň je i významnou součástí kultury a historie mnoha národů.

ZÁKLADNÍ DRUHY ČAJŮ

Černý čaj

Tento druh čaje opravdu pochází z keře čajovníku (Camellia sinesis). Existují dva druhy těchto čajovníků – čínský, který je typický pro horské oblasti Číny a assámský, který roste převážně v tropických oblastech, jako jsou Indie, Srí Lanka a Keňa. Barva lístků po sklizni je samozřejmě zelená, ale díky zpracování za pomocí oxidace se jejich výsledná barva mění a vynikne jejich chuť. Černý čaj obsahuje kofein, který má dlouhodobější účinek a to zhruba 4 – 6 hodin. Podle velikosti čajových lístků se černé čaje rozdělují na čtyři základní druhy: listové, zlomkové (Broken), drcené (Fannings) a práškové (Dust).

Pokud si chceš opravdu vychutnat černý čaj se vším, co k tomu patří, tvou volbou by určitě měl být čaj sypaný – nejlépe tedy černý čaj druhu listové či zlomkové. Jistě, že je pohodlné si hodit sáček s čajem do hrníčku a zalít ho vodou, ale většina konvenčních čajových sáčků obsahuje právě onen práškový druh. Obecně platí, že se černý čaj zalévá vroucí vodou v poměru 1,5 dl na jednu čajovou lžičku čaje. Příprava jednotlivých černých čajů se však může lišit a proto sleduj vždy popis přípravy uvedený na etiketě zakoupeného čaje.

Mezi nejkvalitnější černé čaje patří bezesporu Golden Flowery Orange Pekoe vyráběný hlavně v Darjeelingu a nově také v Assamu. Podle množství a kvality nejjemnějších lístků v dané várce se čaje označují speciálními kódy. Mezi ty nejprestižnější patří označení: SFTGFOP 1, FTGFOP 1, GFOP 1. Černý čaj si v dnešní době můžeš zakoupit také ochucený – ať již sušeným ovocem, květy různých rostlin, nebo jen ovoněný vanilkou či ochucený silicí. Nejznámějším čajem ochuceným silicí je Earl Grey, černý čaj se silicí bergamotu. Není divu, že ho Angličané milují, jejich specialitou je pití černého čaje zakápnutého mlékem.

černý sypaný čaj

Zelený čaj

Úplně stejně, jako čaj černý, pochází zelený čaj ze stejného keře čajovníku a může být tedy označován za čaj pravý. Rozdíl je však ve zpracování čajových lístků, které se nefermentují a oxidaci se brání co nejdříve po sklizni. Popíjení zeleného čaje má spoustu úžasných zdravotních účinků. Zelený čaj má skvělé vlastnosti, dokáže stimulovat nervovou soustavu, zahnat únavu, podpořit paměť a zlepšit soustředění. Díky kofeinu obsaženém v čaji pociťují konzumenti zeleného čaje příval energie a příliv dobré nálady, zvyšuje jak fyzickou, tak psychickou výkonnost. Nejvíc kofeinu obsahuje vždy první nálev.

Výhodou zeleného čaje je, že si z jedné dávky můžeš připravit více nálevů. Obecně lze použít 2 čajové lžičky sypaného čaje na jeden šálek (250 ml). Ale stejně, jako u čaje černého, sleduj vždy popis přípravy uvedený na etiketě. Zelený čaj se nezalévá vařící vodou, ale vodou o teplotě cca 80 °C. Při každém dalším zalití čaje je dobré o něco prodloužit délku jeho louhování. Za nejkvalitnější se považuje druhý nálev, proto mnozí čajoví experti první dávku vylévají. Při druhém nálevu se z čajových lístků uvolní většina aromatických složek. Správně připravený zelený čaj má bohatou chuť a příjemnou vůni a jeho aroma nese často stopy květin nebo ovoce. Milovníci zeleného čaje a čajoví experti doporučují vypít až 1 litr zeleného čaje denně.

Také zelené čaje nesou svá specifická označení a rozdělují se na čtyři základní druhy – listové, zlomkové, drcené a práškové. Jedná se přeci o lístky ze stejného keře čajovníku, pouze jinak zpracované.

Do zelených čajů se též často přidává v rámci ochucení ovoce, květy či silice. Chuť zeleného čaje však nejlépe vynikne bez jakýchkoli aromat.

sušené lístky zeleného čaje

Další druhy pravých čajů

Bílý

Tento čaj se sklízí na začátku jara, v omezenou dobu a pouze za příznivého počasí. Sbírají se jen mladé čajové pupeny, někdy se dvěma přilehlými lístky, které jsou sbírány ručně. Pečlivý výběr pupenů dělá z bílého čaje skutečný skvost. Svůj název získal kvůli jemnému bílému chmýří, které pokrývá ještě nerozvinuté čajové pupeny. Také proces výroby se liší – čajové lístky se nechají zavadnout a poté se suší za nízké teploty. Lístky se na rozdíl od jiných druhů čajů nesvinují a nechají se pouze lehce zoxidovat. Při pravidelné popíjení dokáže snížit krevní tlak a zredukovat stres.

Žlutý

Tento druh čaje se jmenuje podle toho jakou barvu nese. Platí to jak pro čajové lístky, tak barvu nálevu. Žlutý čaj je čínskou specialitou. Jeho výroba připomíná výrobu zeleného čaje, kdy se čajové lístky suší na velkých pánvích, poté se zakryjí lněnou látkou a nechávají se po dobu sedmi dnů fermentovat. Lístky následně zežloutnou (díky rozpadu chlorofylu) a získají velmi specifickou chuť s medovým nádechem. Žlutý čaj se nakonec praží. Jeho lístky jsou vždy celolisté, nikdy se nedrtí ani neřežou. Tento čaj obsahuje velké množství antioxidantů a je tedy velmi prospěšný k prevenci proti kardiovaskulárním chorobám, zpomaluje proces stárnutí a pomáhá při onemocnění cukrovkou.

Oolong

Velmi specifický a experty ceněný čaj, pro jehož výrobu jsou sbírány celé čajové lístky až v okamžiku jejich plné zralosti. Lístky se nejprve nechají zvadnout, a poté následuje protřepání, aby se narušily jejich okraje – ty pak oxidují dříve, než středy lístků. Nejdůležitějším okamžikem je moment, kdy je třeba probíhající fermentaci zastavit. Fermentované lístky se rychle zahřejí a pak probíhá svinování, aby došlo k uvolnění vůně a chuti. Nakonec se čaj suší. Výroba čaje Oolong vyžaduje léta zkušeností a odborné znalosti. Nejspíš proto je tento čaj velmi ceněný.

Kvetoucí

Může být vyroben z bílého, zeleného i černého čaje a to vždy v kombinaci s květy. Čajové pupeny se sbírají mladé v předjaří, ještě dříve, než se stihnou rozvinout. Poté se nechají mírně zavadnout, lehce se dosuší a poté následuje napaření. Díky tomu jsou vláčné a lépe se svinují. Mezi nejčastěji používané květy patří jasmín, měsíček, či lilie. Výběr květů se volí dle tvaru a barevnosti.

Tolik k základním druhům čajů. Obecně se slovo čaj používá také pro další druhy nálevů z ovoce, bylin, okvětních lístků a kořenů rostlin. Pravý čaj ale pochází pouze z lístků keře čajovníku. To však neznamená, že si na ostatních druzích „čajových“ nálevů nemůžeš pochutnat. Za vyzkoušení určitě stojí také „čaj nečaj“ Rooibos nebo Honeybush, jejichž příjemná vůně a chuť tě určitě omámí.Je dobré mít na paměti, že pro čaje je důležitý jejich původ a způsob zpracování.  Ekologický původ je vždy výhodou. Jedná se o potravinu, kterou konzumujeme bez oplachování, a veškeré zbytky pesticidů používaných při konvenčním pěstování tak zůstávají v čaji a mohou přejít do nálevu.

Druhy čajů a jejich vlastnosti

Pro inspiraci se podívej na e-shop Gourmet káva, který nabízí výběr kvalitních lístkových čajů.

Autor
Kateřina Weissbrotová
Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.