Do světa a zpět aneb Šlechta českých zemí v evropské diplomacii

Šlechta v českých zemí a její úloha v evropské diplomacii

V letošním roce se můžete vydat po stopách šlechticů českých zemí v evropské diplomacii. Na čtyřiceti památkách probíhají nejrůznější výstavy a doprovodné programy zaměřené na šlechtické rody, které významně ovlivnily evropské i světové dějiny.

Které šlechtické rody se zapsaly do diplomacie?

Pro milovníky středověku doporučujeme zavítat na hrad Velhartice, kde si můžete prohlédnout zbrusu novou expozici zaměřenou na život ve 14. století a působení českých šlechticů Bušků z Velhartic ve službách krále a císaře Karla IV. Vydejte se také na zámek Duchcov, kde se během kostýmovaných prohlídek seznámíte s pestrým životem intrikána, špiona a diplomata Giacoma Casanovy.

Vyvrcholením celého roku bude otevření nové expozice na zámku v Jindřichově Hradci s názvem Dokonalý diplomat. Černínové – vyslanci, cestovatelé a sběratelé v červenci.
Více o akcích se dozvíte na webu.

Století republiky

V rámci připomenutí sta let novodobé české státnosti chystáme speciální akce zaměřené na období předválečného Československa. Ve vile Stiassni v Brně zjistíte, které (nejen) československé státní představitele vila hostila a jak vlastně tehdy celý dům fungoval. Zámek Zákupy otevírá nový prohlídkový okruh s názvem Letní sídlo posledních českých panovníků 100 let v majetku státu. Máte se na co těšit!
Více o akcích spojených s výročím republiky zde.

Aby vás výlety po památkách ještě více bavily, připravujeme pro vás Zápisník návštěvníka památek. Je navržen tak, abyste do něj mohli nejen pohodlně sbírat vstupenky, ale také zapisovat vlastní dojmy z cest. Navíc – každou památku v zápisníku představuje zajímavý příběh z její bohaté historie. Bližší informace na pokladnách.

Hezké léto ve společnosti památek!

Autor
Jakub Srněnský