Deskovky na dlouhé zimní večery

desková hra

Chladné počasí nedovoluje být tolik venku, zato ale dává prostor zábavě doma. Využij dlouhých večerů, pozvi kamarády nebo svolej rodinu a rozjeďte zbrusu novou deskovou hru.

Naše tipy na prověřené deskovky 

Deskové hry slibují nevšední zábavu pro každého, kdo je ochoten se zapojit. Dlouhé zimní večery jsou jako dělané na to vyzkoušet úplně novou hru. A my pro tebe náhodou pár tipů na dobře hodnocené deskovky máme. Tentokrát jsme vybrali strategie z postapokalyptického světa i z pohádkového prostředí lesních zvířat, fantasy blufovací karetní hru a nezapomněli jsme ani na party hraní.  

Vymazlená strategie – Podmořská města 

Podmořská města jsou lahůdkovou strategickou hrou pro 1-4 hráče zasazenou do postapokalyptického světa, kdy na přeplněné planetě už není kde žít. Lidstvo se proto rozhodlo hledat nový domov na mořském dně. Se svými spoluhráči soupeříš ve výstavbě podmořských oblastí. Vysíláš dělníky a buduješ síť dopravních tunelů mezi městy pod vodou i nad ní. Zároveň se snažíš co nejefektivněji využívat zdroje – farmy na potraviny, odsolovací zařízení na vodu nebo laboratoře na nové technologie. Prvek náhody přitom zajišťuje využívání akcí a schopností z karet. Ve hře jde o to získat co nejvíc bodů, přičemž můžeš nejen strategicky tvořit, ale i blokovat protivníky.  

Hra je ideální na dlouhý zimní večer, ve třech hráčích se dá odehrát za 2-3 hodiny, ve čtyřech už to může být i na déle. Pokud máš dobře zamíchaný balíček a mezi spoluhráči není někdo vyloženě brzda, je hra příjemně variabilní, dobře hratelná a hezky odsýpá. 

deskova-hra-podmorska-mesta

Deskovka, co tě zavede do lesní říše – Divukraj 

Divukraj je překrásně vypadající strategická hra pro 1-4 hráče, ve které buduješ městečko pro zvířátka v lese. V malebném světě sbíráš suroviny, za které se dají stavět budovy – např. škola, farma nebo věž. Do města se snažíš přivést užitečné obyvatele, jako jsou hokynář, farmář či dokonce král. Hra se hraje pomocí karet budov nebo karet obyvatel, které mají různé schopnosti a dají se z nich vytvářet zajímavá komba pro další rozvoj městečka. 

Jde o naprosto famózní hru, kterou si užijí i mladší hráči od 13 let. Rozhodně ale nečekej dětskou hru, spíše středně náročnou strategii. Za jednu hru, která trvá 1-2 hodiny, zdaleka nespotřebuješ celý balíček karet, takže je pořád co objevovat. 

Taktika a blufování – Citadela 

Citadela patří mezi starší, ale stále oblíbené karetní strategické hry ze středověkého fantasy prostředí a zaslouží si místo v poličce každého hráče společenských her. Snažíš se vybudovat město hodné vladaře, přičemž do svých služeb povoláváš hrdiny a postavy rozmanitých řemesel. Na tobě je chytře využít jejich schopností, aby se ti podařilo přelstít soupeře, získávat zlato, vystavět město, a nakonec za vše inkasovat co nejvíc bodů.  

Citadelu si zahraješ ve 2-8 hráčích. Při vyšším počtu hráčů přichází malá nevýhoda toho, že poslední hráč v kole nemůže vybírat svoji roli a hraje s tím, co na něj zbylo. Na druhou stranu čím víc lidí, tím víc taktizování, blufování a zábavy. Hru si oblíbí i začátečníci a hodí se jak na posezení s partou kámošů, tak i pro rodinné herní večery. Díky kompaktnímu balení ji snadno sbalíš i na dovolenou.  

Závody ve čtení myšlenek – Telepatie 

Telepatie je týmová party hra pro minimálně 2 hráče, při které se snažíš naladit na myšlení svého parťáka. Postupuješ po herním plánu, obracíš karty a k vylosovanému slovu nebo obrázku pak musíš ty i tvůj spoluhráč napsat určený počet slov – asociací. Výsledek si pak v týmu porovnáte a kolik máte shodných slov, tolik získáte jako tým bodů na postup. Aby to ale nebyla taková brnkačka, cestu k cíli ti můžou zkomplikovat nebo zjednodušit speciální pole Zeměkoule, Jdi zpět a Dvojnásobek bodů. 

Telepatie je hrou asociací, kde nepotřebuješ vědomosti, ale spíš slovní zásobu, a především schopnost odhadnout, jak uvažuje tvůj kolega. Přílišné fantazírování bývá spíš na škodu.  I tak na účastníky každé kolo čeká překvapení, co je kdo schopný na některá témata vymyslet. Deskovka Telepatie funguje dobře jako nenáročná hra na party, dovolenou nebo do restaurace.  

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.