Co studovaly české celebrity?

Karel Gott a Lucie Bílá

Člověk by řekl, že nejlepší zpěváci mají konzervatoř, herci zase FAMU nebo DAMU a tak dále. Ono to tak vesměs je, nicméně najdou se i tací, kteří se málem minuli povoláním. Celá desetiletí tu dostával slavíka elektromontér a už je dávají i ajťákům. Podívali jsme se na to, jak moc pestrá je paleta oborů, ze kterých se dá přesedlat na dráhu umělce.

Zpívají právníci, ajťáci i elektromontéři

Asi nejlegendárnějším “študovaným kumštýřem” je zpívající právník Ivo Jahelka, který se kromě řešení občansko-právních sporů věnoval zhudebňování soudních případů. Málokdo už možná ví, že právničkou se plánovala stát i Ewa Farna, byla přijata ke studiu na Univerzitě ve Varšavě, školu ale musela po roce přerušit kvůli úspěšně nastartované kariéře zpěvačky a moderátorky. Naopak zpěvák a kytarista Mirai Navrátil, který má za sebou studium na PF Masarykovy univerzity v Brně, kombinuje přesně v duchu písně “Když nemůžeš, tak přidej!” práci koncipienta s muzikou, a i když se cítí víc jako umělec, dveře k právničině si prý rozhodně nezavírá.

Že kreativní duše může dřímat třeba i ve studentech čistě technických oborů? Tak toho je důkazem třeba slavíkem oceněný písničkář Pokáč, který absolvoval obor Otevřená informatika na FEL ČVUT.

co studoval Pokáč

Zdroj: www.pokac.cz

Opravdu pestrý studijní život má za sebou i rocker Aleš Brichta. Rok navštěvoval jazykovou školu, dva roky strávil na průmyslovce v oboru slaboproud a středoškolské studium zakončil hotelovkou. Nakonec se může pochlubit inženýrským titulem z Vysoké školy ekonomické.

Ani zpěvačka Lucie Bílá své zlato v hrdle nezískala na žádné konzervatoři, sice jako malá docházela do lidové školy umění, vyučila se nakonec krejčovou a na dráhu zpěvačky tak naskočila vybavená “pouze” svým talentem.

Také Zlatý český slavík a národní umělec Karel Gott, čest jeho památce, měl cestu k umění klikatou. Víš, že v mládí tíhnul spíš k malířství? Dokonce se pokoušel dostat na UMPRUM, bohužel ale (nebo snad naštěstí) nebyl úspěšný.  Cesta ke zpěvu pak vedla ještě přes vyučení se elektromontérem, nějakou dobu i pracoval pro ČKD. Teprve pak svůj přenádherný tenor začal technicky zdokonalovat na pražské konzervatoři a jeho budoucí poslání bylo jasné.

co studoval Karel Gott

Zdroj: www.karelgott.com

Herecké hvězdy mezi učiteli a zubními laborantkami

Co může takový herec dělat, když ho nevezmou na DAMU a ještě neví, že jednou stejně bude na české scéně patřit mezi špičky? Tak třeba Ladislav Smoljak to vyřešil tak, že vystudoval pedagogickou fakultu, konkrétně obor matematika a fyzika a několik let také učil, od svých režisérských ambicí ale naštěstí neustoupil. Jeho kolega Zdeněk Svěrák je zase vystudovaný pedagog v oboru český jazyk a literatura. Jistě i díky tomu získává nový rozměr hra Divadla Járy Cimrmana s názvem Vyšetřování ztráty třídní knihy.

co studovaly celebrity Svěrák a Smoljak

Zdroj: youtube.cz

Věříš, že i Jiřina Bohdalová se na DAMU dostala až napotřetí? Mezitím působila jako učitelka na základní škole. Další úspěšná herečka, Helena Růžičková, také nebyla dvakrát na DAMU přijata, a tak se kvalifikovala jako zubní laborantka a chvíli se tak i živila. A třeba takový Petr Nárožný je hereckou legendou, přestože je vzděláním stavebním inženýrem z ČVUT.

Sportovci a kvantová fyzika?

Poměrně známou vysokoškolačkou mezi sportovci je bývalá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, která získala titul Mgr. v oboru andragogika. Poměrně daleko své vzdělání dotáhl i kanoista Martin Doktor, ze kterého je opravdu malý doktor – na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK totiž získal titul PhDr.. Studiu na vysoké škole se věnuje i česká snowboardistka a alpská lyžařka Ester Ledecká, která původně zvažovala kvantovou fyziku, ale nakonec začala studovat marketingovou komunikaci na Vysoké škole finanční a správní. A třeba Dominik Hašek, kdyby neuspěl v hokejové brance, tak by nejspíš skončil za katedrou. Vystudován má totiž dějepis a pedagogiku.

Jak je vidět, jít za svým snem a zároveň studovat nemusí být vždycky buď a nebo!

co studovala česká celebrita Ester Ledecká

Zdroj: www.ester-ledecka.cz

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.