Co se skrývá za názvem Las Adelitas

Mexické jídlo z Las Adelitas

Napadlo tě někdy, co znamená název oblíbených pražských restaurací, které servírují to pravé Mexiko? Ponoř se s námi na okamžik do historie této krásné země a dozvíš se, kdo byly Las Adelitas.

Během Mexické revoluce vznikla balada ve formě písně s názvem La Adelita. Vypráví o odvážné ženě-bojovnici, která se přidala k jednotce Francisca Madera a do svého vůdce se zamilovala. Dle písně byla Adelita v jednotce uznávanou a respektovanou ženou, již muž následuje až na kraj světa.

Historici se dodnes přou o to, zdali píseň skutečně vznikla dle předlohy konkrétní osoby. V každém případě se tato balada rychle rozšířila po celé zemi a název Las Adelitas se v Mexiku stal synonymem pro neohrožené a silné ženy.

Legenda bájné Adelity se ale nevyskytuje jen v baladě. Její význam přerostl Mexickou revoluci a v průběhu 20. století se stala hybnou silou mnoha hnutí, která usilují o sociální a ekonomické zrovnoprávnění žen v mexické společnosti. Osobnost silné ženy Adelity také převzalo mnoho mexických filmů a literárních děl. Dodnes se v Mexiku můžeme setkat s tanečními a divadelními představeními, kde hrají prim Las Adelitas. Nejznámější osobností, která reprezentovala pravou Adelitu byla malířka Frida Kahlo. Ta celý život bojovala proti sociálnímu útisku i nepřízni osud. Prokazovala tak svůj silný charakter a talent.

Ke konci 20. století se objevily sexistické karikatury Adelity, které se snaží její kulturní a sociální význam hanobit. Vzdělaní Mexičané však dobře znají význam a historii ikonických Las Adelitas a jsou si vědomi lidských hodnot, které představují.

Adelita samozřejmě imponuje i mnoha mužům. Zakladatele čtyř mexických restaurací v Praze inspirovala Adelita natolik, že po ní svůj podnik pojmenovali. Až přijdeš na Malé náměstí, do Americké, Lucemburské, Petrské nebo do Taquerií Rumunská nebo Dejvice, nezapomeň se kolem sebe pořádně rozhlédnout. Ty dámy, jejichž podobizny visí na zdech ve všech čtyřech restauracích, to jsou neohrožené Adelitas.

Chceš ochutnat to pravé Mexiko? S průkazem ISIC máš slevu 15 % na celý sortiment jídel a nápojů v restauracích Las Adelitas. V naší aplikaci ALIVE APP navíc běží do 24. února soutěž o pět voucherů v hodnotě 300 Kč, takže se můžeš zapojit a zkusit své štěstí.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.