Co je pro tebe sexuální zdraví?

sexuální zdraví

Sex je víc než chvilkové potěšení. Přináší psychickou pohodu, utužuje zdraví, prohlubuje vztah. Stejně tak sexuální zdraví je víc než jen bezpečný pohlavní styk. Co znamená pro tebe?

Bezpečnost až na prvním místě

kondomSexuálně přenosné nemoci? Asi tě teď napadla kapavka, syfilis a HIV, ale přidej k nim i ještě zrádné infekce lidským papilomavirem, genitální herpes (HSV-2), mykoplazmata nebo chlamydie. Nic z toho určitě nechceš. Vhodnou ochranou je kondom. Trvej na něm, pokud nemáš stálého a prověřeného partnera/partnerku.

Prezervativem se dá sex i zpestřit, když si vybereš ten správný a zapojíš trochu fantazie. Vytáhni v pravou chvíli svou zásobu. Je lepší být vždy připraven, nebo ne?

Všechno pod kontrolou

antikoncepční prostředkyRiskovat nechtěné otěhotnění není důvod. Použití kondomu je první krok, jistotou pak hormonální antikoncepce. Kromě nejčastěji používaných tabletek může mít formu antikoncepční náplasti, nitroděložního tělíska nebo vaginálního kroužku. Nicméně je na místě dodat, že hormonální antikoncepce nemusí být pro každou dívku vhodná. Její přínosy i možná úskalí proto konzultuj se svým gynekologem a pečlivě je zvaž.

Když ztratíš kontrolu a máš nechráněný styk, pomůže ti nouzová antikoncepce. Musíš si ji vzít do 72 hodin od sexu. Čím dříve si ji vezmeš, tím spolehlivěji zabrání otěhotnění. Po použití tabletky se ti ale může posunout menstruace nebo se mohou objevit vedlejší účinky jako nevolnost, únava, bolest hlavy, bolest v podbřišku nebo nepravidelné krvácení. Také platí, že pohotovostní antikoncepci bys neměla použít více než jednou během menstruačního cyklu a vždy pouze v opodstatněných, tj. nouzových případech.

Fantazii se meze nekladou

Velkou roli v sexuálním životě hraje masturbace. Autoerotický zážitek a zkoumání těla ti můžou zpestřit erotické pomůcky.

Lubrikant zpříjemní intimní chvíle nejen s partnerem, ale i o samotě. Výběr je na tobě, zde máš pár tipů: lubrikant na bázi vody Dr.Max Water-based Personal Lubricant 100 ml*, lubrikační gel se silikonem Durex Originals Silicone lubrikační gel 50 ml* nebo masážní a jemně prohřívací lubrikant Diet esthetic Excite Stimul masážní gel s damiánou a guaranou 200 ml#.

Pomůcka, která potěší kluky, je TENGA Spinner Tetra masturbátor. Stimuluje penis a zaručuje vyšší prožitek nejen při vyvrcholení.

Pro dívky je tu vibrátor Satisfyer Pro 2 podtlakový vibrátor růžový. Zpestří tvoje intimní chvilky, ale i hrátky s partnerem. O smyslnou masáž klitorisu se postará také Womanizer Starlet 3 violet. Je vodotěsný, a tak si ho můžeš vzít i do sprchy nebo do vířivky.

Správná intimní hygiena je základ

Dráždění je fajn při intimních chvílích, ale nikoli při hygieně. Vyhni se proto agresivním mýdlům a používej šetrné přípravky. Dr.Max Femtime Intimate Wash Sensitive# je jemný intimní mycí gel s hydratačním a zvláčňujícím účinkem a kyselinu mléčnou pro optimální pH intimních partií. Základem péče je i každodenní obměna spodního prádla a pravidelná výměna tamponů či vložek během menstruace.

Nikdo není v sexu špatný, to si ujasněme na závěr. Můžeš mluvit maximálně o nedostatečné zkušenosti, pokud zatím nejsi sexuálně příliš aktivní. Tak jako ve vztahu, i v sexu je uspokojení skryto v hledání nových společných zážitků a v komunikaci. Jak se svou polovičkou o svých touhách mluvíš ty?

# Kosmetika.
* Zdravotnické prostředky, čti pečlivě návod k použití a informace o bezpečném používání.

 

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.