Alternativní metody přípravy kávy

moka konvička a zrnková káva připravené k použití

Chceš si doma dopřát výbornou kávu, která se vyrovná té z kavárny? Nepotřebuješ kávovar za desetitisíce, stačí vyzkoušet některou z alternativních příprav kávy.

JAK SI DOMA PŘIPRAVIT LAHODNOU KÁVU

Umíš ocenit dobrou kávu, ale nemůžeš si zrovna dovolit takový kávovar, který by ji dovedl připravit v kvalitě oblíbených kaváren? Tak to si určitě oblíbíš některou z alternativních metod přípravy kávy. Možná tě překvapí, jak jednoduše a levně si s nimi doma můžeš kávu připravit.

French press pro přípravu kávy plné chuti

Konvičku French press patří mezi nejjednodušší metody domácí přípravy kávy. Je to skleněná konvice opatřená víkem s posuvným sítkem, které po vylouhování stlačí sedlinu na dno jako píst. Z French pressu získáš kávu plné chuti s bohatým aroma, kterou si vychutnáš bez lógru mezi zubama. Perfektně poslouží i na přípravu čaje nebo studené kávy cold brew. Snadno se obsluhuje i udržuje – po použití jej stačí vypláchnout teplou vodou. Cena konviček French press se pohybuje od cca 200 do 1 200 Kč podle objemu nádobky, designu a použitého materiálu. Vybírat můžeš z elegantnějších nerezových modelů French pressu, ale nezatracuj v tomto případě ani plastový French Press. Skleněnou nádobku plast ochrání před rozbitím a značka Bodum patří mezi top výrobce.

Jak připravit kávu ve French pressu?

Potřebné množství hrubě mleté kávy nasypeš do French pressu, zaliješ vodou o teplotě 93 °C a promícháš. Přiklopíš víkem a sítko zatím stlačíš jen asi tak centimetr pod hladinu. Takhle necháš 3–4 minuty louhovat. Sítko pak zatlačíš až ke dnu a můžeš slít kávu do šálku.

Chemex pro vynikající překapávanou kávu

Chemex je geniální vynález už z 40. let minulého století, který rychle našel místo v amerických domácnostech. Nepředstavuj si žádné složité laboratorní zařízení, Chemex je elegán, který vypadá spíš jako váza na kytky, ale připravíš v něm doma víc než snadno vynikající překapávanou kávu. Základem je správný poměr kávy a vody i kvalitní filtr. Chemex se snadno udržuje oplachováním, ale po odebrání dřevěných částí může i do myčky. Chemex pořídíš v různých velikostech v ceně cca 1 000 až 1 500 Kč. Doporučujeme k němu používat originální filtry Chemex, které zajistí optimální rychlost překapávání i čistotu výsledného nápoje.

Jak připravit kávu v Chemexu?

Do horního “trychtýře” stačí vložit papírový filtr, který je dobré nejdřív propláchnout větším množstvím horké vody, aby zmizela papírová chuť. Poté do filtru nasypej odpovídající množství středně jemně mleté kávy. Pro přípravu lahodné překapávané kávy se doporučuje 6 gramů kávy na 100 ml vody. Kávu přelij nejprve malou trochou vody o teplotě 94 °C, uvolní se tak bubliny oxidu uhličitého. Asi po půl minutě začni vodu pomalu dolívat a občas promíchej. Vodu nech přes kávu prokapávat maximálně 4–5 minut.

Moka konvička pro kávu blízkou espressu

Moka konvička je pro změnu oblíbenou domácí přípravou kávy téměř každé italské domácnosti. Jde zpravidla o hliníkovou konvičku tvořenou ze tří částí – spodní nádobky na vodu, sítka na mletou kávu a vrchní nádržky, ve které vznikne nápoj. Funguje na principu vysokého tlaku vodní páry, která projde skrze mletou kávu a vyextrahuje ji do horní části konvičky. Výsledná káva má velice blízko k espressu, je tedy mnohem silnější než káva z French pressu nebo Chemexu. Hliníkovou Moka konvičku, která má tradici, můžeš používat jak na varné desce, tak i na plynu nebo elektrickém sporáku. Udržuje se tak, že se pouze vyplachuje vodou, hliník by v myčce totiž zčernal. Nerezové Moka konvičky fungují i na indukci a může do myčky. Moka konvičku pořídíš v ceně od cca 300 do 2 000 Kč a vybírej ji podle velikosti, pro kolik šálků je určena. Není dobré vařit konvičku poloprázdnou, protože by se káva mohla jednoduše připálit a zkazila by se její chuť.

Jak připravit kávu v Moka konvičce?

Při přípravě se nalévá voda do spodní části. Do zásobníku nasypeš na sítko najemno umletou kávu a zarovnáš s okrajem. Konvičku pak ohříváš na sporáku. Nezapomeň pečlivě sledovat, kdy přijde voda k varu a jakmile do horního zásobníku začne přitékat káva, zmírníš plamen a přiklopíš víčko.

Do všech těchto kouzelných předmětů patří ideálně čerstvě namletá káva. Nech se inspirovat, jak vybírat kvalitní mlýnek na kávu pro dotažení alternativní přípravy kávy k dokonalosti.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.