5 novoročních předsevzetí, která tě posunou

novoroční předsevzetí

Taky máš každý leden nějaké novoroční předsevzetí a pokaždé se ti zhroutí jako domeček z karet? Možná to bude v tom, že jsou nereálná, nebo ti nakonec do života úplně nezapadla. Pojďme se podívat na pár cílů, které tvůj život mohou uspokojivě naplnit.

Novoroční předsevzetí bývají ambiciózní

Jedním z důvodů, proč většina lidí nikdy své novoroční předsevzetí nedotáhne do konce, je fakt, že si kladou příliš vysoké cíle a přehnaná očekávání. Pokud se někdo nebyl zvyklý hýbat, tak předsevzetí, že bude chodit 3x týdně do fitka s trenérem, prostě nedodrží, protože toho nebude ani fyzicky, ani psychicky schopný. Stejné to je i u diet nebo výuky cizích jazyků. Zde přesně platí, že nemusí pršet, jen ať kape. Cíle si musíš nastavit dlouhodobé a jejich dynamiku musíš stavět stylem – začínám pozvolna a každý měsíc – nebo každý druhý přidávám. Tím se vyhneš stresu a budeš se moct soustředit na pozitivní přínos nové změny na svůj život.

Najdi si parťáka

Ještě lépe se startuje nové předsevzetí, když si najdeš kamaráda, který do toho jde s tebou. Hodí se to hlavně u sportu nebo i diety. Můžete se podporovat, jeden druhého hlídat a současně se motivovat a sdílet i malé pokroky. Kdo jiný tě může pochopit a povzbudit než ten, kdo prožívá to samé. Pokud máš jako pomocníka ke splnění cílů třeba fitness aplikaci, tak se můžeš zapojit do komunity aplikace a sdílet své pokroky zde.

Předsevzetí –⁠ zhubnu

Zhubnout si každý leden přeje skoro polovina populace, ale ke svému cíli dojde jen pár procent z nich. Záleží na mnoha faktorech a ty se pojí hlavně s reálnými očekáváními a vybranou dietou nebo její rychlostí. Jestli máš cíl být v létě šik do letních šatů a na pláž, tak leden je rozumné datum, kdy to můžeš hravě zvládnout. Jde jen o to si vše dobře naplánovat a nepřepálit začátek. Vyber si tu dietu, která tě nebude stresovat, máš před sebou minimálně 5 měsíců, kdy se bude ručička váhy hýbat směrem dolů. Proto se i v dietě musíš cítit dobře a být si jistý, že vytrváš. Díky dlouhodobému cíli se pak vyvaruješ jojo efektu.

Budu pravidelně cvičit

To je skvělý nápad a pokud tě k této myšlence vede i první zmíněné předsevzetí, tak se ti povede naplnit dva cíle současně. I zde platí, že nesmíš přepálit začátek. Trenér ve fitku tě samozřejmě nadšeně uvítá i 2x týdně, ale ty si musíš uvědomit, že se jedná o jednostranné zatížení stejnými cviky a že netrénované tělo bude zpočátku trpět bolestí v podstatě od tréninku do tréninku. Takže doporučení je, sportuj klidně denně, ale zvol úplně odlišné aktivity. Kombinuj fitko, plavání, tanec nebo aerobik ve studiových hodinách a pilates nebo jogu. Tím své tělo dostaneš spolehlivě do super kondice. Každý den budeš zatěžovat a posilovat jiné svaly a budeš nejen hubnout, ale budeš se cítit skvěle.

sport jako předsevzetí

Budu zdravě jíst

Tak trochu doplňuje dvě předchozí, ale vůbec to s nimi nemusí souviset. Jíst zdravě, nemusí nutně znamenat hubnout nebo posilovat. Opět je ale potřeba si říct, co je cílem. Chceš začít jíst hlavně pravidelně a zaměřit se na skutečné jídlo než polotovary a fast foody? Hledáš spíš odlehčenou stravu, protože denně pospáváš na odpoledních přednáškách a večer tě trápí únava? To vše se zdravou a vyváženou stravou souvisí. Takže jako první bod je, udělej si rekapitulaci, co tě trápí, a navrhni si budoucí jídelníček. Zde se bez plánování neobejdeš, souvisí to totiž s dalším předsevzetím a také s tím, co přesně by měl tvůj nový stravovací režim vyřešit. Málo energie nebo redukce váhy bez extra diety vyžaduje něco úplně jiného než se naučit jíst pravidelně. A jedna dobrá rada, nebuď na sebe příliš přísný a pokud ti bude z počátku smutno po nezdravém jídle, tak si ho jednou týdně dopřej a to bez výčitek.

Budu nakupovat rozumně a pravidelně

Málokdo ze studentů umí efektivně nakládat s penězi a také efektivně nakupovat a zdravě jíst. Od této zdánlivě jednoduché činnosti se ale odvíjí spousta dalších věcí. Naše babičky se vdávaly poměrně mladé a rozpočty mladé rodiny nezkušených rodičů je vedly k tomu, že musely vyjít s málem a musely víc přemýšlet o tom, co budou nakupovat. A tak základem byl promyšlený jídelníček na celý týden, což znamenalo dvě skvělé věci. Nikdy nevyhazovaly zbylé jídlo, protože věděly, co potřebují nakoupit. Nikdy neřešily, že chtějí něco vařit a něco jim k tomu chybí a pak přesně řídily svůj malý rozpočet.

Zbavím se stresu

To se hezky řekne, ale hůř udělá. Asi jde o to, co ten stres způsobuje a nastavit si život tak, aby tě nestresoval víc, než je to možné. Jestli tě stresuje škola, tak si budeš muset pohrát s časovým plánem a s tím, jak lépe využít čas k dohonění studia nebo zvládání toho, co ti zrovna nejde. Jestli je to stres z toho, že se snažíš skloubit školu, brigády a soukromý život, tak to je už trochu náročnější, protože nejde jen o tebe, a navíc asi řešíš, jak si zajistit příjem. Zde bývá možnost přehodnocení brigády a třeba její náhrada jinou, u které můžeš pracovat z domova a tím ušetříš čas za cestu tam a zpět, nebo si najít jinou, která bude v blízkosti domova či školy. Pokud se cítíš často ve stresu a máš pocit, že jsi pro korekci udělal vše a stále nic nepomáhá, můžeš vyzkoušet pravidelné meditace a jógu. Na dlouhodobé stresové stavy je pak vhodné zajít za psychologem nebo zkušeným koučem, který ti pomůže najít cestu z bludného kruhu.

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.