3 nápady na zdobení kraslic, které zvládneš

tipy a nápady na zdobení kraslic

Ačkoli koledníků rok od roku spíš ubývá a odměnou jim už dávno nebývají jen vajíčka natvrdo, zdobené kraslice k Velikonocům pořád patří. Mrkni se, jak z vejce za 3,90 můžeš snadno vytvořit originální velikonoční dekoraci.

Jak si vyrobit netradiční velikonoční kraslice

Pamatuješ si z dětství, jak mamka nebo babička kmitaly špendlíkem zapíchnutým do tužky a pomocí vosku pokrývaly vajíčko dokonalými kytičkami, puntíčky a kraječkami? Úžas střídalo zklamání, když člověk zjistil, že aby to nějak vypadalo, chce to dost zručnosti. Někteří z nás vytrvali a voskují velikonoční kraslice dodnes, jiní jdou radši do drogerie pro samolepky s kuřaty. OK, vůbec nic proti… Proč ale nezkusit něco nového a hlavně DIY? Zapátrali jsme po efektních technikách zdobení kraslic, které zvládne každý, kdo má dvě ruce a odhodlání.

Intergalaktické kraslice

fialové kraslice

Zdroj: https://www.dreamalittlebigger.com/post/galaxy-easter-eggs.html

Co budeš potřebovat?

  • vyfouknutá vajíčka nebo polystyrenová (ne vajíčka určená k jídlu)
  • štětec
  • houbičku na nádobí rozstříhanou na kousky, pro každou barvu jeden
  • akrylové barvy nebo tempery – černá, modrá, fialová, zlatá, bílá
  • kartáček na zuby

Jak postupovat?

Vajíčka natři štětcem na černo a nech zaschnout. Na podložku vymačkej trochu modré, fialové a zlaté. Houbičku jemně namoč v barvě a na vajíčko nanášej tupováním libovolné nepravidelné tvary, spíš dělej takové “šmouhy” než dokonalé tahy. Takhle postupuj s modrou, fialovou a zlatou. Jako poslední “přeťupkej” celé vajíčko velmi lehce černou. Pro opravdu hvězdný efekt postříkej nakonec vajíčko bílou barvou lehce zředěnou vodou, kdy přejíždíš prstem po štětinách kartáčku vymáchaném v barvě (podobně, jako když je zrcadlo postříkané od zubní pasty ;-).

Tip: Jak vyfoukneš vajíčko? Syrové vejce dobře omyj teplou vodou, načrtni tužkou tečku na obou vrcholech a v těchto místech provrtej ostrým předmětem dírku 1-2 mm. A pak foukej horní dírkou tak dlouho, dokud spodem nevyteče všechen obsah. Když jich takhle vyfoukneš 6, můžeš vnitřky vajíček rovnou využít třeba k upečení fit velikonočního beránka.

Černobílá velikonoční kraslice

černobílé kraslice

Zdroj: https://www.staedtler.com/intl/en/discover/black-and-white-easter-eggs/

Co budeš potřebovat?

  • vyfouknutá vajíčka bílá (ne vajíčka k jídlu)
  • permanentní fixy tenké – černé a bílé
  • akrylovou barvu nebo temperu – černou
  • štětec

Jak postupovat?

Tady to bude jednoduché, prostě vezmeš omyté bílé vajíčko, černou fixku a jedeš. Začni jednoduššími drobnými tvary, při snaze o delší rovnou čáru či pravidelný kruh tě nejprve trochu zradí třes ruky, ale neboj, rychle to natrénuješ. Pro zajímavější estetický dojem můžeš některá vajíčka natřít na černo a po zaschnutí kreslit nebo psát pro změnu bílým fixem.

Tip: Jak vajíčka naaranžovat? Vajíčka můžeš nechat ležet pospolu v misce či košíku nebo někam rozvěsit. Šňůrku skrz vyfouknuté vajíčko dostaneš nejlíp za pomoci naříznuté špejle, kdy do škvíry skřípneš provázek a špejli i s provázkem snadno prostrčíš skrz vajíčko.

Barevné obrazce – bílá i hnědá vejce

barevné kraslice

Co budeš potřebovat?

  • bílá a hnědá vejce natvrdo nebo vyfouknutá
  • potravinářské barvivo
  • forma na muffiny nebo misky na barvení vajíček (cokoli, co snese trvalé následky od barviček)
  • ocet
  • špejle

Jak postupovat?

Uvař dva hrnky vody a přidej dvě polévkové lžíce octa, pomůže k ustálení barev. Octovou vodu rozlij do kalíšků a v každém si rozdělej požadovanou barvu podle návodu výrobce. Barvy můžeš i mísit mezi sebou a vytvářet tak unikátní odstíny. Nezapomeň promíchávat, třeba špejlí. Pak vezmi vajíčko a jeho libovolnou část ponoř na 1-2 minuty do barvy. Čím déle, tím sytější odstín.

Tip: Barvit vajíčka lze i pomocí některých potravin! Většinou stačí danou surovinu povařit a zakápnout octem. Vajíčko však nech v barvě ponořené o něco déle, odstíny nejsou tak syté.

Zdroj: https://coolmomeats.com/2018/03/25/pickle-juice-slushies-unicorn-magic-ice-cream/

Tak co, odhodláš se k výrobě vlastních velikonočních kraslic? Nechť tě síla provází!

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.