3 nápady na rychlé homemade vánoční dárky

Slečna balí homemade vánoční dárek

Plánuješ si vánoční nákupy a děsí tě výsledná částka? Zkus letos vsadit na vlastnoručně vyrobené dárky. My ti právě teď darujeme tři vyzkoušené nápady na rychlé a snadné vyrábění z dostupných surovin.

Homemade dárky – radost pod stromečkem zaručena

Dárky, které vlastnoručně vyrobíš mají nespornou výhodu, že tě finančně nezruinují. Ale především jimi můžeš potěšit blízké mnohem více než kupovaným zbožím. Také si u vyrábění můžeš vyčistit hlavu, mentálně se zrelaxovat a třeba v sobě objevit netušené talenty. Fantazii můžeš zapojit jak při samotném vyrábění, tak i tím, že dárky originálně zabalíš nebo ozdobíš.

Šumivé bomby do koupele

Voňavé šumivé bomby jsou skvělý dárek pro každého, komu chceš dopřát pořádnou relaxaci ve vaně. Kreativně vyřádit se můžeš při výběru vůně a barvy. Do šumivek se přidávají éterické oleje – můžeš tedy nadělit lázeň s vůní květin, koření, ovoce nebo vánočních aromat. Přidat lze i sušené bylinky jako levandule, okvětní plátky růží, žluté květy měsíčku lékařského, ale i skořici, kávu nebo pomerančovou kůru. Doporučujeme pořídit přírodní esenciální oleje z drogerie nebo zdravé výživy, které jsou určeny pro kosmetické využití.

homemade voňavá šumivá bomba do koupele

Ingredience

  • 120 g jedlé sody
  • 60 g kukuřičného škrobu
  • 60 g kyseliny citronové
  • 60 g himalájské nebo epsomské soli
  • Cca 20 kapek přírodního éterického oleje (levandule, citrusy, vánoční vůně..)
  • 2 čajové lžičky rostlinného oleje (kokosový, olivový, mandlový..)
  • Potravinářské barvivo
  • lze přidat 1 polévkovou lžíci sypkých surovin (sušené aromatické bylinky s léčivými účinky jako růžové plátky, žluté kvítky měsíčku lékařského, levandule, rozmarýn, pomerančová kůra, ale i káva nebo skořice – cokoliv, co dotyčnému může vonět
  • Formičky – lze použít silikonové formy na cukroví, tvořítko na led, ale i papírové košíčky na cukroví

Postup

Sypké přísady vlož do mísy a několikrát promíchej metličkou, aby zmizely hrudky. Ve vodní lázni (v misce ponořené do hrnce s vodou ohřívaném na sporáku) rozehřej kokosový olej, aby byl tekutý a zamíchej do něj i éterický olej, případně i barvivo, pokud máš tekuté. Než ztuhne, vlij tuto směs po malých dávkách do sypkých surovin a pořádně promíchej, dokud se vše pěkně nespojí. Přilívej i míchej opravdu pomalu, aby směska nezačala předčasně šumět. Ze vzniklé hmoty pak vytvaruj malé kuličky nebo ji můžeš vtlačit do formiček. Pokud hmota nedrží pohromadě, přidej ještě trochu tekutého oleje. Při vtlačování směsi do forem je nejlepší směs vrstvit a každou vrstvu pořádně utlačit, aby si vrstvy „sedly“ a směs se nerozpadala. Výrobek poté nech minimálně 8 hodin schnout, pak opatrně vyloupni z formiček.

Šumivky můžeš zabalit do průhledného celofánového sáčku, aby nevyprchala jejich vůně, a zároveň vynikl jejich vzhled. Stačí ozdobit stuhou a kouskem větvičky, skořice nebo sušeného pomeranče a máš hotový nádherný osobní dárek! Můžeš také přidat kartičku s věnováním a složením tvého homemade výrobku.

Karamelový likér

Máš na seznamu dárků hodně lidí, které chceš obdarovat lahvinkou? Pořiď jen jednu a vyrob z ní několik vynikajících karamelových likérů, které zpříjemní zimní večery. Recept je neskutečně jednoduchý a narozdíl od domácího vaječňáku se nemusíš bát sražených žloutků nebo střevních potíží.

lahve s homemade likéry

Ingredience

  • 2 plechovky salka
  • 0,5 litru rumu, vodky nebo brandy
  • Špetka skořice

Postup

Salko nech v plechovce a 2 hodiny jej vař v mírně vroucí vodní lázni. Uvařené salko nalij do mixéru, přilívej pomalu alkohol a ochutnávej – někomu chutná více alkoholu, někomu méně. Na závěr přimíchej malé množství skořice, jen tak pro vůni.

Hotový likér přelij do zajímavé skleněné lahve. Na hrdlo můžeš přidělat provázek s cedulkou – napiš na něj, co je obsahem lahve plus věnování. Uvidíš, jak se obdarovaný bude těšit, až ochutná!

Vlastnoručně vyrobená čokoládová bonboniéra

Krabička plná čokoládových bonbonů snad ještě nikoho neurazila. Když se navíc vyřádíš ve zdobení nebo zvolíš zdravější složení bonbonů, než jsou ty kupované, budeš za absolutní hvězdu!

homemade čokoládové bonbony

Ingredience

  • 200 g kvalitní hořké čokolády – například kakaové pecičky Grizzly seženeš na e-shopu Aktin.cz s ISIC slevou
  • 100 g smetany ke šlehání
  • Zdobení dle chuti – drcené ořechy, kokos, kůra z citrusů, lyofilizované ovoce nebo klasický cukrářský posyp
  • Poleva dle chuti
  • Formičky – lze použít silikonové formy na cukroví, tvořítko na led, ale i papírové košíčky na cukroví

Postup

Čokoládu rozpusť ve vodní lázni a postupně vmíchej smetanu. Jakmile bude směs spojená, přelij do nádoby s nálevkou pro snadnější plnění formiček. Naplněné formičky nech trochu vychladnout a dej ještě alespoň na 15 min do mrazáku. Opatrně vyndej z formičky a naaranžuj do krabičky nebo sáčku, opět můžeš připojit věnování a informaci o složení. Bonboniéru uchovávej v chladu až do předání.

Všechny suroviny na tyto krásné a jednoduché dárky najdeš běžně v supermarketu. Doporučujeme navštívit prodejnu Tesco, kde navíc s ISIC ušetříš na nákupu 10 %.

 

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.