10 věcí, které jste o zubech určitě netušili

úsměv

Zuby jsou esenciální, ale často opomíjenou složkou lidského těla. Dovedeš si představit rozmělňovat tuhou potravu jen svými dásněmi? Tento bezpochyby bolestivý úkon díky zubům dělat nemusíš. Zuby každého člověka jsou unikátní a nenahraditelné. A stále existují nové informace, které se o nich a jejich fungování můžeme dozvědět.

Pojďme se společně podívat na 10 více či méně šokujících zjištěních o zubech, které jsi s největší pravděpodobností netušil/a.

Fakt č. 1: Nejtvrdší tkání lidského těla je zubní sklovina

Většina z nás stále věří, že kost je nejtvrdší látkou v lidském těle, ale ve skutečnosti je jí zubní sklovina.

Vysvětlení: Zuby se skládají ze tří vrstev – skloviny, dentinu a nervů. Vnější vrstva, tedy sklovina, je tvořena převážně minerály, jako je hydroxyapatit (= sloučenina vápníku a fosforu), a to z celých 96 %! Zbylá 4 % připadají na organické komponenty.

Výsledek: Ano, sklovina je tvrdší než kost, ale nezkoušej to, prosím, na uzávěrech lahví – není totiž nezničitelná! Klidně se může poškodit kovem nebo sklem.

Fakt č. 2: Člověk v průměru stráví čistěním zubů pouze 48 vteřin denně

Ano, můžeš mít pocit, že je to nesmysl. Vždyť jsi pokaždé v koupelně tak dlouho, když si čistíš zuby.

Vysvětlení: Nedávný výzkum ale ukázal, že čas, který strávíš čištěním, je v průměru pouhých 48 sekund, přičemž podle jedné švédské studie to v devadesátých letech bylo ještě nějakých 70 sekund.

Výsledek: Zubaři doporučují prodloužit dobu čištění alespoň na 2 minuty, aby byla ústa dokonale čistá.

TIP: Velmi efektivní při čištění a zároveň šetrný k dásním a zubní sklovině je sonický zubní kartáček. S ISIC ho navíc můžeš mít s 37% slevou.

muž si čistí zuby

Fakt č. 3: Splachování toalety může ovlivnit tvůj zubní kartáček

Pokud sdílíš koupelnu s toaletou, zaděláváš si na problém. Výzkum totiž potvrdil, že škodlivé částice poletující ve vzduchu kolem záchodu se mohou bez problémů nachytat na štětiny zubního kartáčku.

Vysvětlení od Miryam Wahrmanové, autorky knihy The Hand Book: Surviving in a Germ-Filled World: Zubní kartáček bývá mnohem špinavější než záchodové prkénko, pokud jde o bakterie. Studie Manchesterské univerzity z roku 2012 říká, že na zubním kartáčku se usídlí v průměru 10 milionů bakterií.

Výsledek: Nejhorší nápad je postavit kelímek s kartáčkem přímo na splachovadlo. Když splachuješ záchod, vystavuješ tak svůj zubní kartáček bakteriím z fekálií. Měj kartáček v zásuvce pod umyvadlem, nebo alespoň 6 stop od toalety a vyměňuj ho každé 3 měsíce.

Fakt č. 4: Vězeň zapletl zubní nit do provazu, vylezl na stěnu věznice a úspěšně utekl

Stalo se to v roce 1994 v Západní Virginii a dodnes se příběh vypráví ve všech koutech Spojených států.

Vysvětlení: Vězeň zapletl dentální nit do 18 stop dlouhého lana a použil jej k sestupu ze zdi a útěku. Naneštěstí se nedostal příliš daleko, protože ho chytili ještě na nádvoří. Jeho pokus o únik ale vyvolal zájem. Mnoho věznic dnes považuje zubní nit za předmět určený k pašování.

Výsledek: Slavný „jailbreak floss“ případ zaujal i vědce. Přišli na to, že nit je vyrobena z nylonového vlákna a vydrží obrovské zatížení. Ve skutečnosti ji můžeš použít i pro jiné účely než jen čištění mezizubních prostor. Například jako vlasec.

Fakt č. 5: Lepší zubař než nevychovanec s telefonem u ucha

Psychologický výzkum prokázal, že 59 % lidí se mnohem raději objedná na vyšetření k zubaři, než aby seděli vedle člověka, který hlasitě gestikuluje s mobilním telefonem u ucha.

Vysvětlení: Sedět vedle osoby, která mluví po telefonu, může být velmi nepříjemné, zvláště pokud je na veřejnosti, kde bývá hlasitější.

Výsledek: Mnoho lidí dává přednost návštěvě zubaře před nepříjemnou zkušeností s „hulvátem“, co vedle nich hlasitě křičí do mobilu.

Fakt č. 6: První oficiální reklama na kartáček byla vypuštěna v roce 1938

Zajímá tě, co se dělo před rokem 1938 v oblasti zubní hygieny? Podívej se:

  • První zubní pasta byla světu představena v roce 1908, což je o 30 let dříve než zubní kartáček.
  • Dalším šokujícím faktorem je, že vědcům trvalo takřka 17 let, než vyvinuli první zubní pastu!

První zubní kartáček s nylonovými štětinami se začal prodávat 24. února 1938. První elektrický zubní kartáček, Broxodent, byl vynalezen ve Švýcarsku v roce 1954.

Fakt č. 7: V Číně byl první kartáček se štětinami vyroben ze srsti koní, prasat a jezevců

Po druhé světové válce stále více lidí inklinovalo ke komerčním produktům, proto byly zubní kartáčky široce propagovány a využívány.

Vysvětlení: V roce 1948 nebyl v Číně dostatek vhodných materiálů k výrobě štětin kartáčku, a tak se zhotovovaly z koňských žíní, prasečích štětin a chlupů jezevců.

Výsledek: Úplně první štětinový zubní kartáček je připisován čínské dynastii Tang, která existovala mezi lety 619 a 907. Štětiny byly vyrobené z hrubých prasečích chlupů, přičemž kosti a bambus byly použity jako rukojeť. Zubní kartáčky s prasečími chlupy byly vyváženy z Číny až do 17. století, ačkoli Evropanům připadaly štětiny příliš drsné a začali používat koňské žíně jakožto měkčí alternativu.

Fakt č. 8: Průměrná žena se usměje asi 62krát za den, ale průměrný muž pouze 8krát za den

Zajímavá studie přišla s výsledkem, že ženy se za den usmějí skoro osmkrát tolik co muži! K úsměvu používáme mnoho svalů, a dokonce disponujeme méně svaly určenými k úsměvu, zatímco svalů k zamračení máme dost.

Vysvětlení: Podle expertů jsou ženy lépe uzpůsobené k úsměvům. Přirozeněji dávají najevo emoce, jsou spontánnější a pocitově založené. Navíc se jim lépe vyvinuly „nástroje k úsměvu“, které během života jemně trénují a posilují.

Výsledek: Zatímco muži ve společnosti sehrávají roli „sociálních dominantů“, kteří se usmějí jen ve stěžejních situacích, ženy rozdávají daleko více úsměvů a jsou mnohem otevřenější.

úsměv

Fakt č. 9: Stroj na výrobu cukrové vaty vynalezl zubař

Novému produktu se říkalo „pohádkově sladká nit“. Extra sladká cukrovinka byla poprvé představena na sedm měsíců trvající světové výstavě v St. Louis v roce 1904, kde se prodávala v krabicích za 25 centů za kus. Produkt byl skvěle přijat a vynálezci tenkrát prodali celkem 65 655 krabic!

Vysvětlení: William James Morrison, zubař a vynálezce z Nashvillu v Tennessee, je široce uznáván za vynález prvního stroje na cukrovou vatu – zařízení, které odbouralo velkou část ruční práce, která byla dříve spojena se spřádáním cukru.

Výsledek: V roce 1897 Morrison spolupracoval s cukrářem John C. Whartonem na výrobě stroje (nazvali jej „elektrický stroj na cukroví“), který roztavil cukr v rotující centrální komoře a z něj se následně vytvořilo průsvitné pavučinové vlákno navíjející se na cívku.

Fakt č. 10: Zubní protézy George Washingtona nebyly vyrobeny ze dřeva, jak se tvrdí

Americký prezident George Washington měl čtyři páry protéz, které byly vyrobeny ze:

  • zlata,
  • slonoviny,
  • olova
  • a kombinace zubů člověka, oslů a hrochů!

Zubní protézy jsou skvělý vynález, který ale v minulosti přinášel svým nositelům nemalé trable. Mnoho tehdejších zubařů uvádělo, že důvodem ztráty nebo zničení zubní protézy byl pes, který ji odnesl, zahrabal, nebo snědl.

Snad jsme ti sdělili pár zajímavostí o zubech, které jsi netušil/a. Pokud jsi teď o malinko informovanější, splnili jsme svůj úkol. Buď ke svým zubům hodný/á a hýčkej si je!

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.