Jak napsat motivační dopis jako student

student s notebookem

Svírá se ti žaludek jen z představy, že musíš napsat svůj první motivační dopis v životě? Pak se zhluboka nadechni a podívej se na něj jako na tajnou kartu v rukávu, která ti pomůže zvítězit nad ostatními kandidáty. Nevíš, jak na to? Od toho jsme tady, abychom ti poradili.

Piš pro konkrétní účel

Jak už ti samotný název napoví, motivační dopis musí k něčemu motivovat. V tvém případě je to nejspíš pozvání k pohovoru, přijetí na stáž nebo na studijní program. Motivační dopis proto vždycky piš pro konkrétní účel. Jinými slovy, přizpůsob ho pro dané místo, o které máš zájem.

Cílem tohohle dopisu je sdělit potenciálnímu zaměstnavateli, jaký přínos získá, jestliže přijme právě tebe. Takže se v první řadě zamysli, proč se na danou pozici podle tebe hodíš a čím vynikáš mezi ostatními. Pak už jenom zbývá o tom přesvědčit i člověka, který rozhoduje o tvých dalších krocích.

Čím začít?

Začni tím, že zjistíš, koho vlastně zaměstnavatel nebo škola hledá. Důkladně si pročti všechny body, ať máš jasno v tom, jaké vlastnosti a dovednosti se od kandidáta požadují. V motivačním dopise se pak snaž vyzdvihnout právě ty přednosti, které jsou pro danou pozici relevantní.

Zjisti si co nejvíce informací o firemní kultuře nebo akademické půdě a jejích hlavních cílech. Na základě toho dáš snáz dohromady několik přesvědčivých vět o tom, proč můžeš být pro dané místo přínosem.

Struktura motivačního dopisu studenta

Ať už píšeš motivační dopis k přijetí na školu, na stáž nebo do zaměstnání, struktura dopisu bude velmi podobná bez ohledu na obor a pracovní pozici. Každý motivační dopis by měl obsahovat následující informace:

pracovní pohovor

  • Záhlaví motivačního dopisu, kde bude tvoje jméno, adresa a kontakt a dále jméno, adresa a název společnosti nebo školy, kde se ucházíš o studijní program nebo práci. Nezapomeň sem připsat taky aktuální datum.
  • Oslovení – zkus si sehnat kontakt na kompetentní osobu a dopis adresuj přímo jí. Jako formulaci napiš „Vážená paní / Vážený pane + příjmení“. Jestliže ale nezjistíš jméno kontaktní osoby, napiš jednoduše „Vážení“.
  • Úvod
  • Hlavní část dopisu
  • Závěr
  • Podpis

Formát motivačního dopisu

V první řadě si uvědom, že motivační dopis není slohová práce, kterou je třeba natáhnout na tři stránky. Je to přesně naopak – méně znamená více. Motivační dopis by rozhodně neměl být delší než jedna strana A4 a když se ti povede ho ještě trošku zkrátit, tím lépe.

Dívej se na to z pohledu náboráře: představ si, že máš číst třeba desítky motivačních dopisů. Asi by i pro tebe už od prvního pohledu byl favoritem ten nejkratší. Dej si hlavně pozor na pravopisné chyby i překlepy a motivační dopis si po sobě radši několikrát zkontroluj.

Úvod motivačního dopisu

Úvod motivačního dopisu je místo, kde chceš upoutat pozornost a navnadit k dalšímu čtení. Takže v sobě zkus probudit spícího kreativce a dát do toho všechny svoje síly. První věta by měla být neotřelá a hýřit energií, takže zapomeň na otřepané, obecné fráze. V téhle části dopisu se představ, objasni, proč píšeš, a napiš, odkud víš o pracovní pozici, studijním programu nebo stáži. Taky nezapomeň vyjádřit svůj zájem.

Jak na obsah motivačního dopisu?

Cílem hlavní části motivačního dopisu je ve dvou odstavcích vyzdvihnout tvoje jedinečné kvality a zkušenosti a ty doložit konkrétními příklady. Pamatuj, že personalista nechce sliby, ale důkazy.

Hlavně si nic nevymýšlej a ani nekopíruj věty z internetu, protože to náboráři moc dobře poznají. Piš upřímně a za sebe, ale vyhýbej se falešné skromnosti a taky se vyvaruj jakéhokoli negativního hodnocení sebe nebo čehokoli jiného.

Vynech veškerá klišé a nic neříkající fráze typu „Mezi moje silné stránky patří samostatnost, pečlivost, zodpovědnost a pozitivní přístup k práci. Umím pracovat samostatně, ale i v týmu.“, kterými tvůj dopis rychle skončí v propadlišti e-mailů.

Náboráři ocení, když napíšeš něco originálního od srdce, co nenajdou v dalších dvaceti motivačních dopisech. K tomu nasaď pozitivně sebevědomí tón a uvidíš, že budou mít mnohem větší chuť si s tebou popovídat osobně. Klidně se nech inspirovat vzorem profesionálního motivačního dopisu, ale výslednou verzi napiš po svém.

Co do motivačního dopisu vlastně dát?

Jestli tě znepokojuje, že nevíš, co do motivačního dopisu vlastně napsat, protože nemáš skoro žádnou praxi, tak buď bez obav. Zkušenosti z práce totiž nejsou tím jediným, co dokazuje tvoje schopnosti a dovednosti.

Jestli už máš za sebou nějakou stáž, dobrovolnickou činnost nebo brigádu, kterou můžeš prokázat svoje kvality, tak se o ní určitě zmiň. Taky přidej jakékoli relevantní mimoškolní i školní aktivity. Pamatuj, že jimi chceš doložit svoje dovednosti, takže nevyjmenovávej každou dosaženou kvalifikaci a zkušenost. To patří do životopisu a rozhodně není nutné to znovu opakovat.

Zaměř se na danou pozici

Vypíchni hlavně to, v čem spočívá tvůj přínos a tvoje invence. Ukaž, že víš, co se od tebe očekává, a že přemýšlíš nad rámec běžné pracovní náplně. Třeba zmiň, kam by se podle tebe dala pozice posunout. Například takto: „Chci se podílet na zlepšování XY a vytvořit z vaší pobočky preferovanou volbu při nákupech ve městě XY.“

Trik je v tom psát v motivačním dopise více o organizaci než o sobě. Mluv o tom, že víš, v čem tkví důležitost práce a k tomu vyber dvě až tři vlastnosti nebo dovednosti, které na ní uplatníš. Klidně napiš, co konkrétního tě na firmě nebo škole zaujalo (něco, co nezaznělo v inzerátu). Zkrátka dej najevo svoji iniciativu.

Závěr motivačního dopisu

Zakončení motivačního dopisu ti možná připadá už jen jako formalitka, jenže náboráři hodnotí i tuhle část. Závěr motivačního dopisu vnímej jako výzvu k tomu, aby tě personalista kontaktoval. Opět piš pozitivně sebevědomým tónem, ať nepůsobíš jako prosebníček, který vkládá veškerý svůj osud do rukou dané společnosti.

Nezapomeň, že chceš být pro firmu přínosem. Samozřejmě se vší zdvořilostí, ať nepůsobíš domýšlivě a arogantně. Vyjádři vděčnost za věnovaný čas a profesionálně se podepiš. Pokud tvůj motivační dopis bude napsaný na míru, bude konkrétní, osobní a profesionální, tvoje šance na úspěch budou vysoké.

TIP: Přečti si i náš další článek Jak napsat životopis jako student.

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.