Jak napsat životopis jako student

psaní životopisu

Nastartovat svoji kariéru hned po studiu se může zdát jako nesplnitelný úkol. Hlavně když ještě nemáš moc zkušeností, kterými se můžeš chlubit. Je ti ale určitě jasné, že i ti nejúspěšnější CEO firem museli někdy napsat svůj první životopis. Takže buď zcela bez obav, protože v tomhle článku ti poradíme, jak napsat kvalitní životopis i jako student.

Životopis musí dobře vypadat

O tvorbě životopisu zkus přemýšlet třeba jako o vytváření profilu na Tinderu. S tím rozdílem, že tvým cílem není dostat se na schůzku, ale k pohovoru. Podobně jako uživatelům Tinderu i náborářům projdou pod rukama desítky profilů, mezi kterými potřebuješ vyniknout.

Pokud chceš upoutat jejich pozornost, ujisti se, že tvůj životopis udělá perfektní první dojem. Co si pod tím představit? V první řadě by měl dobře vypadat. Ať se ti to líbí nebo ne, první dojmy vždy závisí na estetice a vizuálních prvcích.

Jasně, stručně, přehledně

Silného dojmu dosáhneš tak, že obsah dobře strukturuješ podle jednotlivých sekcí, text oddělíš pomocí odrážek, použiješ maximálně dva jednoduché fonty, jako je Arial nebo Calibri, (takže zapomeň na jakékoli nečitelné kudrlinky) a ty nejdůležitější informace zvýrazníš tak, aby byly vidět na první pohled. Obecně taky platí pravidlo, že by životopis neměl mít více než dvě stránky A4. Bohatě ti ale nejspíš postačí i jedna áčtyřka.

výběr z životopisů

Detaily životopisu

Fotografie

K vytvoření pozitivního dojmu ti pomůže i kvalitní fotka, protože se díky ní náborářům lépe vryješ do paměti. Jestli ale nechceš, aby si tě zapamatovali jako „selfíčkáře“ z dovolené, ale jako vhodného kandidáta, pořiď si profesionální fotografii. Jestliže žádnou takovou nemáš a nestíháš si ji obstarat, bude lepší se bez ní obejít.

Kontaktní údaje

Do životopisu můžeš, ale nemusíš uvádět poštovní adresu. Úplně postačí tvoje telefonní číslo a e-mail. Jen se ujisti, že tvoje adresa není něco jako kotatko97@hotmail.com. E-mailová adresa musí působit profesionálně, proto by neměla obsahovat nic jiného než tvoje jméno a příjmení. Životopis navíc asi budeš posílat e-mailem ze stejné adresy, takže by bylo fajn, aby ho personalista vůbec otevřel.

Profil životopisu

Profil životopisu by měl obsahovat dvě až tři věty, které shrnují, kdo jsi a co hledáš. Nezapomeň, že hned po fotce se na tuhle část životopisu náborář podívá jako první. A jestli si na ní nedáš fakt záležet, bude nejspíš taky poslední. Nenech se tím ale vystresovat, zůstaň v klidu a dej si na čas.

Na co si dát pozor?

Dát si na něčem záležet rozhodně neznamená přehánět a už vůbec ne si vymýšlet. Na obecné a nic neříkající fráze typu „Jsem týmový hráč se silnými komunikačními dovednostmi a výbornou pracovní morálkou“ taky rovnou zapomeň, protože z těch už personalisty nejspíš dost bolí hlava.

Co do profilu patří?

Přesvědč náboráře o svých kvalitách. Uveď svoje skutečné studijní nebo pracovní úspěchy a cokoli, čím se chceš pochlubit. Piš hlavně stručně a věcně a používej akční slovesa. Jestli nevíš, jak na to, mrkni na vzory profesionálních životopisů a zjisti, jak by to mohlo vypadat. S kvalitní předlohou to určitě dáš dohromady levou zadní.

Vzdělání

U studentů a čerstvých absolventů nabývají údaje o vzdělání na vyšší váze, proto je zařaď hned pod profil životopisu. Začni uvedením aktuálního studia (pokud ještě studuješ) a navaž nejvyšším dosaženým vzděláním. Základní vzdělání do životopisu psát nemusíš, protože nikdo nepředpokládá, že tě na střední nebo vysokou vzali bez něj.

Podstatné je uvést název školy, obor studia a taky rok ukončení. U aktuálního studia napiš předpokládaný rok studia. Pokud jsi absolventem vysoké školy, uveď i vysokoškolský titul. Jestli za sebou máš už nějaké kurzy, stáž nebo třeba školení, neváhej je sem přidat taky.

Pracovní zkušenosti

Klíčem k získání vysněné práce jsou relevantní pracovní zkušenosti. Řekněme si ale na rovinu, že hned po škole vysněný džob jen tak nikdo neuloví. Takže tvým cílem v tuhle chvíli asi bude cenné zkušenosti vůbec získat.

Chlubit se pracovními zkušenostmi, které nemáš, je celkem fuška. Naštěstí ale existuje způsob, jak to obejít. Klíčem k úspěchu je ukázat potenciálnímu zaměstnavateli, že na tu práci máš. Být bez pracovních zkušeností totiž neznamená nemít o čem napsat. Nevěříš? Pak se mrkni na užitečné tipy, jak napsat životopis, když ti chybí pracovní zkušenosti.

Zalov pořádně v paměti

Máš ze školy nějaké užitečné dovednosti, jako je řešení problémů nebo mluvení na veřejnosti, ocenění v soutěži nebo třeba zkušenost s dobrovolnictvím? Máš praxi s projekty, které vyžadovaly organizační dovednosti a týmovou práci, nebo za sebou máš dokonce nějakou stáž? Tím vším se v životopise pochlub.

Jde o to, že když ukážeš, že studium pro tebe bylo víc než jen chození na hodiny nebo přednášky, plnění domácích úkolů a absolvování zkoušek, budeš rázem v očích personalisty schopným kandidátem.

životopis

Schopnosti a dovednosti

Nevíš, jaké schopnosti a dovednosti přidat do životopisu? Trik je v tom, aby byly co nejrelevantnější pro konkrétní pozici, o kterou se ucházíš. Takže jestli zkoušíš štěstí na více místech, což určitě udělej, tuhle část trochu pouprav pro každé pracovní místo. Jak na to?

Co zaměstnavatel hledá?

Vyber pár klíčových dovedností z popisu dané pracovní nabídky, které zvládneš doložit konkrétními příklady. Budeš to koneckonců potřebovat i do motivačního dopisu a k pohovoru. Obecné dovednosti, které ovládá skoro každý, jako je internet nebo uživatelská znalost Wordu, klidně vynech.

Měkké a tvrdé dovednosti

Do téhle sekce zahrň kombinaci měkkých dovedností (soft skills), jako je kreativita, kritické myšlení, týmová práce apod., a tvrdých dovedností (hard sklil), mezi které patří třeba programování, projekt management, tvorba grafického designu, atd. Uveď i jazykové dovednosti s konkrétní úrovní, na které danou řeč ovládáš, a řidičský průkaz, pokud nějaký máš.

Osobní zájmy

Na závěr životopisu je zvykem uvádět osobní zájmy. Tahle část není povinná, takže hodně lidí má tendenci ji odbýt. Nebuď jako ostatní a vezmi ji jako příležitost lépe ukázat svoji osobnost. Co tě definuje mimo studijní výsledky? Máš koníček, který vypovídá něco o tvých schopnostech relevantních pro danou pozici? Pak s ním hurá do životopisu.

Závěrečná kontrola

Jakmile sepíšeš životopis, několikrát si ho ještě projdi a zkontroluj případné chyby nebo překlepy, které by tě mohly stát pozvání k pohovoru. Popřemýšlej, jestli je v životopise všechno, co by v něm mělo být a představ si, že jsi personalista, kterému se tvůj životopis právě dostal do rukou.

Jaký z něj máš dojem? Jestli tě úplně nepřesvědčil, zamysli se nad tím, co by se v něm dalo zlepšit. Pokud tápeš, obrať se na někoho zkušenějšího a nech si poradit. Víc očí vždycky víc vidí. Zpětná vazba ti určitě pomůže pozvednout kvalitu životopisu.

Přečti si i náš další článek Pohovor do zaměstnání: Jak se připravit a čeho se vyvarovat?

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.