Co potřebuješ k získání práce v zahraničí jako student?

studenti na pracovním pohovoru u zahraniční společnosti

Sleduješ, jak ostatní studenti odjíždějí na léto nebo po škole za prací do zahraničí, ale netušíš, jak to dělají? Taky toužíš po tom zlepšit si jazyk, posbírat nezapomenutelné zážitky a získat nedocenitelné zkušenosti z ciziny? Poradíme ti, jak na to.

Jaký typ pracovního programu zvolit?

Ze všeho nejdůležitější je úplně první krok – odhodláš se vycestovat za prací. A začni tím, že se rozhodneš, na jak dlouho pojedeš. Chceš jet pracovat jenom na léto nebo na rok až dva? Když si to hned na začátku ujasníš, výběr pracovního programu si dost zjednodušíš.

Nabídka pracovních možností v Evropě i za oceánem je celkem pestrá, takže je z čeho vybírat. Navíc existuje několik agentur, které se na pracovní programy pro studenty specializují a se vším ti pomohou. Někdy to bez nich vlastně ani nejde, ale jsou i situace, kdy je lepší hledat práci na vlastní pěst. O tom ti taky řekneme. Mezi nejoblíbenější typy práce studentů v zahraničí patří hlavně tyhle tři:

  1. Work and Travel v USA
  2. Sezónní práce v Evropě
  3. Dlouhodobá práce kdekoli v zahraničí

1 – Work and Travel v USA

Pokud jsi studentem vysoké školy a toužíš po tom si na vlastní kůži vyzkoušet život v USA, pak si tuhle příležitost nenech proklouznout mezi prsty. Pro spoustu studentů i dospělých je dlouhodobá cesta do Ameriky finančně nedostupná, takže tohle je jedinečná příležitost, jak si zlepšit angličtinu, osamostatnit se a poznat odlišný život za Pacifikem. Vyjet do USA přes WaT tě sice na začátku bude něco stát, ale větší část útraty si vyděláš nazpět.

Většina studentů odjíždí na Work and Travel do USA po skončení letního semestru na 4 měsíce. Z názvu je ti asi nadevše jasný, že tu nejde jenom o práci. Studenti v Americe na WaT typicky pracují 3 měsíce a poslední měsíc cestují a poznávají divy Ameriky.

student, který pracuje v zahraničí a přitom cestuje

Co potřebuješ k získání práce v rámci Work and Travel?

Pro výjezd na pracovně-turistický pobyt v USA, jako je WaT, potřebuješ získat pracovně-turistické vízum (J1). K tomu navíc vyplníš žádost prostřednictvím formuláře DS-160, který dostaneš od zprostředkovatelské agentury. Work and Travel program zařizují například agentury Camp Leaders, Czech-us, Student Agency, Information Planet, Coolagent a další.

Podmínky k získání víza

Získání víza je podmíněno splněním několika základních podmínek, jako je plnoletost, probíhající prezenční vysokoškolské studium (případně VOŠ), komunikativní úroveň angličtiny a zajištěná práce minimálně na 12 měsíců. Taky nezapomeň, že na odjezd mimo EU musíš mít platný cestovní pas. Jaké dokumenty ještě potřebuješ?

  • potvrzení o úrovni anglického jazyka (stačí i maturita, certifikát nebo výpis předmětů z VŠ)
  • vyplněný formulář o zdravotním stavu
  • sken pasu
  • výpis z trestního rejstříku
  • potvrzení o studiu

Jaké další formality tě čekají?

Počítej s tím, že tě nemine informační schůzka v agentuře, návštěva ambasády i vízový pohovor. Některé agentury po tobě můžou chtít i složení zkoušky z angličtiny, ale zpravidla nejde o nic těžkého. Angličtinu stejně budeš potřebovat hlavně pak na místě.

Pokud jde o samotnou práci, tak buď bez obav, protože na ni zpravidla nepotřebuješ žádné speciální zkušenosti a dovednosti. Obvykle se nabízí práce v kuchyni, v parcích nebo na dětských táborech a podobně.

Po příjezdu do USA vyplníš ještě další formuláře, ale o tom ti víc řekne tvoje agentura. Konkrétně jde o tyhle:

  • Karta sociálního pojištění (Social Security Card) – tu potřebuješ co nejdřív po vstupu do USA
  • I-9 Employment Eligibility Verification Form – to je formulář, který potvrzuje, že v zemi pracuješ legálně
  • W-4 – Employee´s Withholding allowance Certificate – tenhle formulář slouží k výpočtu daně, která se ti odečte z platu (po návratu ji můžeš žádat zpět).

2 – Sezónní práce v Evropě

Dalším oblíbeným programem pro letní prázdniny jsou sezónní práce v zahraničí. Během téhle doby studenti většinou pracují v zemědělství nebo v cestovním ruchu v některé z Evropských zemí. Můžeš tak třeba sklízet sbírat jahody v Norsku nebo roznášet drinky v Řecku. I když to nejspíš nejsou práce, kterými se chceš v budoucnu živit, i tahle zkušenost je nedocenitelná.

Po letních pracovních programech je velká poptávka, proto moc neotálej a přihlas se už v lednu nebo únoru, ať máš šanci nějakou práci získat. Mezi nejoblíbenější destinace patří Irsko, Itálie, Řecko a Španělsko, ty nabízí sezónní práce především v hotelech a restauracích. Potom se nabízí ještě severské země, jako je Norsko, Irsko a Island, kde si nejspíš najdeš práci na farmě.

studenti pracují na farmě v zahraničí

Co potřebuješ k získání sezonní práce v EU?

Podmínky k získání práce v některé z evropských zemí se budou lišit místo od místa. Obvykle je ale nezbytností délka pracovního pobytu 3 měsíce, komunikativní znalost angličtiny nebo jazyka cílové země, věk nad 18 let a pohovor s pracovním koordinátorem nebo přímo se zaměstnavatelem.

Práce v Evropě ti díky zásadě volného pohybu v EU ušetří hodně starostí s vyřizováním pracovního víza nebo pracovního povolení, protože ani jedno nepotřebuješ. Práci si můžeš zkusit získat na přímo, ale mnohem snazší to bude přes některou z agentur, jako je například Student Agency, Czech-us, Coolagent a mnoho dalších, které se na to specializují.

3 – Dlouhodobá práce v zahraničí

Pokud končíš školu a chceš svoje štěstí zkusit za hranicemi Česka, nepochybně to bude skvělý start tvojí kariéry. Nejsnáze si asi najdeš práci kdekoliv v Evropské Unii, protože k tomu nepotřebuješ žádné pracovní povolení. Mimo EU je proces ucházení se o práci o něco složitější.

Na druhou stranu jsou země, jako USA a Nový Zéland, které pro tebe můžou být zajímavou příležitostí, pokud se věnuješ třeba technickému oboru, jako je programování. Takže zvaž i to, jaká je země pro tebe bude největším přínosem. Při hledání práce v zahraničí ale bude nejspíš dost rozhodovat i to, jaký umíš jazyk.

student ucházející se o práci v zahraničí si třese rukou s HR pracovnicí

Jak a kde hledat zaměstnání v zahraničí?

Jestli se chceš vyhnout poplatkům a možná i zdlouhavým procesům se získáváním práce v zahraničí, vsaď na osvědčené pracovní portály. Vůbec nejlepší volbou je asi LinkedIn, kde najdeš pracovní nabídky z celého světa. Zahraničních pracovních portálů je celá řada, ale můžeme ti představit několik příkladů, jako třeba:

  • Monster
  • Indeed
  • Eurojobs
  • Jooble
  • Overseas jobs
  • Work in Asia
  • Cadreemploi (FR)
  • Reed (UK)
  • Stepstone (DE)
  • a mnoho dalších…

Využij síť Eures pro práci v Evropě

Pro výběr zaměstnání v Evropské Unii a Švýcarsku můžeš využít i úřady práce cizích zemí, které fungují přes síť zvanou Eures (Evropské služby zaměstnanosti – eures.cz). Tahle organizace se zaměřuje na usnadnění mobility mezinárodní práce, takže určitě nešlápneš vedle.

Na pracovní agentury pozor

Jestliže si na hledání práce na vlastní pěst netroufneš, můžeš se obrátit na pracovní agenturu. Dej si ale bacha, aby se jednalo o seriózní společnost. Získej si důvěryhodné reference a seznam se s veškerými podmínkami. Lidí, kteří mají špatné zkušenosti s pracovními agenturami na dlouhodobé práce, třeba kvůli nevýhodným podmínkám, je fakt hodně, takže to chce velkou opatrnost.

Jak žádat o dlouhodobou práci v cizině?

Ucházet se o práci v zahraničí se moc neliší od získávání práce u nás. Jednoduše zareaguješ e-mailem na pracovní nabídku, která tě zaujala, a zašleš potřebné dokumenty v místním jazyce, jako je CV, motivační dopis, případně další. V dnešní době už je online pohovor skoro samozřejmostí, a to ti získání práce v cizině z domova dost usnadní.

Formát životopisu

Jestliže se ucházíš o práci v Evropě, použij formát evropského životopisu – Europass (za předpokladu, že firma nemá jiný požadavek), který najdeš online ve všech jazycích EU. Stejně tak můžeš využít formát Europassu i pro motivační dopis. Europass uplatníš i ve Velké Británii, ale uděláš nejlíp, když na něm nebude jeho logo (vzhledem k Brexitu).

Vždycky si radši ověř, jaký typ životopisu společnost očekává (např. strukturovaný nebo funkční). Pokud posíláš životopis mimo Evropu, vždycky si zkontroluj pravidla pro psaní životopisu tamní země. Třeba v USA se místo CV píše Resume, které se od evropské varianty liší hlavně terminologií.

pohled na list papíru s životopisem pro práci v USA

Jak doložit kvalifikaci?

Pokud projdeš alespoň prvním kolem pohovoru, pravděpodobně budeš muset dokládat vzdělání v podobě maturitního vysvědčení, vysokoškolského diplomu nebo jiné certifikace. To znamená, že si je budeš muset nechat přeložit, a ne obyčejně. Dokumenty vydané státními institucemi musíš nechat přeložit úředně neboli soudním tlumočníkem.

Co vyřídit pro práci mimo EU?

Asi tušíš, že papírování mimo EU bude o dost složitější. Do většiny zemí totiž budeš potřebovat pracovní povolení a vízum. Tohle všechno si musíš vyřídit ještě před odjezdem.

Pracovní povolení se zpravidla váže ke konkrétnímu pracovnímu místu, takže v první řadě musíš práci vůbec získat. To platí i pro Spojené Státy. Konkrétní podmínky pro získání zaměstnání v jednotlivých zemích si ověř na stránkách českého ministerstva zahraničí nebo na konzulátech a velvyslanectví dané země.

Ověření kvalifikace mimo EU

Kromě víza a povolení ti v mnoha zemích mimo EU nebude stačit samotné soudní ověření dokumentů. Některé státy vyžadují vyšší ověření, jako Apostila nebo superlegalizace. Seznam zemí, kterých se to týká, najdeš na stránkách Ministerstva zahraničních věcí (mzv.cz).

Ve zkratce tohle ověření zahrnuje obíhání několika úřadů a trpělivost, ale klidně celý proces překladu a ověření nech na překladatelské agentuře, která se na úřední překlady a vyšší ověřování specializuje.

Další oblíbené pracovní programy pro studenty

Pracovních a pracovně-studijních programů existuje víc, než jsme ti v tomhle článku představili, ale neboj, nezapomněli jsme na ně. Další programy, na které se můžeš mrknout, jsou třeba tyhle:

  • Work and Study v Kanadě – program, který kombinuje práci a studium
  • Working Holiday v Kanadě nebo na Novém Zélandu – tenhle program nabízí až 12měsíční pracovní pobyt
  • Au-pair program v Evropě, USA nebo jinde – zahrnuje bydlení v hostitelské rodině a spíše než peníze získáš zkušenosti v jazyce

Jak vidíš, možností práce v zahraničí máš fakt hodně, takže si ujasni, co od ní vlastně očekáváš a kolik byrokracie dokážeš snést. Mimo EU je to o dost komplikovanější, ale ani v Evroobíháš úřady, banky a další administrativu. Ale ať nepředbíháme, začni třeba tím, že se naučíš psát kvalitní životopis v angličtině.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.