4 důvody, proč začít s jógou

Jógu lidé praktikují už přes 5 000 let. Vznikla v severní Indii, na Západě se stala populární v polovině 20. století a ve velkém se cvičí až dodnes. Čemu vděčí za svou oblibu? Jde o řadu pozitivních vlivů na zdraví. Pojďme se podívat na čtyři z nich, díky kterým si jógu zamiluješ i ty.

Výhody jógy

1. Jóga ti pomůže žít v přítomnosti

Jedním z velkých benefitů je posílení spojení mezi tělem a myslí. Při cvičení se soustředíš na schopnosti těla a pracuješ s dechem. Tvá pozornost směřuje dovnitř, není důležité, jestli držíš pozici dokonale, ale soustředíš se na vnitřní pocit a na přítomnost. Proto cvič v místnosti, kde nemáš zrcadlo, nebo si nastav podložku tak, aby ti odraz v zrcadle neodváděl pozornost. Opakovaným cvičením se naučíš lépe žít v přítomném okamžiku, nevyčítat si chyby z minulosti a se nestresovat z budoucnosti.

2. Zbavíš se stresu

Jóga snižuje stres, dokáže zklidnit napětí a ulevit člověku od úzkostí. Pravidelné lehké sestavy před spaním navíc přispívají k lepšímu spánku. Vyzkoušet můžeš třeba pozici dítěte. Posaď se zadkem na paty, předkloň se a opři se čelem o zem. Paže nech volně kolem těla dlaněmi vzhůru, nebo je natáhni před sebe a polož dlaně na zem. Vydrž v pozici několik minut, dýchej zhluboka a nechej své myšlenky plout. Tuto jednoduchou praktiku na uvolnění můžeš vyzkoušet kdykoliv během dne, když se u tebe objeví stres nebo úzkosti.

3. Budeš zdravější

Pravidelné cvičení jógy posiluje svaly a zlepšuje flexibilitu a rovnováhu. Můžeš mít více energie a lepší náladu. Jóga také pomáhá udržet tvé srdce zdravé a umí ulevit od bolesti zad. Obojí je v posledních měsících obzvlášť aktuální, jelikož nedostatek pohybu během pandemie dokáže v těle nadělat pořádnou paseku. Na bolavá záda pomáhá pozice kočky a krávy. Začni na všech čtyřech na podložce, zápěstí měj pod rameny a kolena pod boky. S nádechem se prohni v zádech a povol břicho dolů. S výdechem jdou záda opačným směrem, udělej kočičí hřbet a přitiskni bradu k hrudi. Cvik si několik krát pomalu zopakuj a nezapomeň dýchat.

4. Jógu můžeš cvičit kdekoliv a kdykoliv

Obrovskou výhodou jógy je, že ji můžeš praktikovat kdekoliv a kdykoliv. V létě pak navíc můžeš cvičit na čerstvém vzduchu v parku nebo na balkóně. Stačí mít pohodlné oblečení, které tě nebude omezovat v pohybu, a podložku na cvičení. Doporučujeme zvolit jógamatku s větší tloušťkou, ale pokud zrovna doma žádnou nemáš, vystačíš si s ručníkem nebo plédem.

Tak co, chceš se stát jogínem? Pořiď si parádní podložku u Aktinu!

Fotky: Archiv Aktin

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.