Začni s lezením na umělé stěně

Lezení po skalách je super, ale není to úplně pro každého. Přece jen se jedná o náročnou disciplínu s větším rizikem. Navíc se mu nedá věnovat po celý rok. Skvělou alternativou je lezení na umělé stěně.

K lezení na stěně potřebuješ parťáka

Hledáš sport na celý rok? Cenově dostupný, do kterého se můžeš pustit samostatně, nebo začít jen s jedním kamarádem? Pak lezení na umělé stěně může být přesně to pravé. Způsobů, jak začít může být několik. Ideální je, pokud máš kamarády, kteří se již lezení na stěně věnují. Mohou tě naučit základy a pomohou ti s jištěním. Jestli nikoho takového neznáš a chceš se do toho pustit, je dobré si na začátek domluvit instruktora. Pomůže ti s jištěním a naučí tě správný styl, který ti lezení usnadní. Jištění ale není jen pro začátečníky. Je to bezpečnostní pravidlo, které platí venku na skále i na umělé stěně pro všechny lezce.

Bouldering

Průkopníkem tohoto stylu lezení je Jon Gill. Cílem není vylézt co nejvýš, ale překonat složité lezecké pohyby. Výhodou je, že nelezeš do velké výšky a padat budeš do matrace pod sebou. I když to může vypadat snadněji, tento styl lezení rozhodně není jednoduchý. Vyžaduje větší sílu a obtížnost boulderingu není pro začátečníky vhodná. Úchyty se špatně hledají a profily stěn jsou často převislé. Chce to nejdřív nabrat sílu a zkušenosti klasickým lezením a pak vyrazit na boulderovku.

Lezkyně na umělé lezecké stěně

Jaké sportovní vybavení potřebuješ na lezení na stěně?

  • Jednoduché dynamické lano
  • Úvazek
  • Lezečky (boty)
  • Jistící pomůcku (kyblík)
  • Karabinu
  • Pytlík na magnezium

Asi nejnáročnější na nákupu vybavení je výběr bot. Lezečky jsou oproti jiným velmi úzké a ty si musíš vybrat tak, aby tě zbytečně netlačily, ale zase v nich noha nebyla volná. Pro vybavení se vyplatí vyrazit k odborníkům. Kompletní výbavu můžeš pořídit třeba v HUDY sportu, kde máš 7% slevu na ISIC!

Na co si dát při lezení na umělé stěně pozor?

Na bezpečnost! Tento sport je o fyzičce, technice, jištění – tedy kamarádství, ale hlavně o bezpečném a ohleduplném pohybu na stěně. I když se zdá, že jde o individuální sport, vždy musíš mít přehled o tom, co se děje kolem tebe, aby nedošlo k úrazům. V případě boulderingu vždy sleduj, co se děje nad tebou i pod tebou. Lezení je ale i o maximální koncentraci, kdy tvoje hlava nedá prostor jiným myšlenkám a ty si můžeš skvěle odpočinout od denních starostí.

lezec na umělé lezecké stěně

Kam na umělou stěnu?

PRAHA

Big Wall
Ocelářská 16
Praha 9 – Vysočany

Lezecká stěna Ruzyně
Ztracená 1132/1
Praha 6 – Ruzyně

Lezecké centrum SmíchOFF
Křížová 6
Praha 5 – Smíchov

Lezecké centrum Mamut Holešovice
Bubenská 1536/43
170 00 Praha 7 – Holešovice

BRNO

HUDY lezecká stěna
Vídeňská 297/99
Brno – Štýřice

KOMEC sportovní areál Komárov
Čapkova 38/35
Brno – Veveří

HANGAR
Pražákova 1027 / 53
Brno

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.