Proč víc plavat a co si k tomu pořídit

Pohled na plavce v brýlích a čepici, jak dělá tempa v bazénu

Jestli existuje dokonalý sport, pak je to právě plavání. Má blahodárný vliv na fyzickou kondici i na psychiku a může jej provozovat prakticky každý. Co udělat pro to, aby pro tebe plavání bylo hladkou cestou ke zdraví a relaxu, ti poradíme v článku.

PLAVÁNÍ – CESTA KE SKVĚLÉ POSTAVĚ, ZDRAVÍ I KONDICI

Trávíš celý den sezením ve škole, u počítače a tvůj každodenní pohyb se skládá maximálně tak z dobíhání na autobus a chůze po schodech do 2. patra? V tom případě je pravidelné plavání přesně to, co potřebuješ. Dokonale si při něm protáhneš a posílíš rovnoměrně celé tělo – včetně svalů okolo páteře, které při dlouhodobém sezení dostávají zabrat. Kromě toho podporuje plavání činnost srdce i celého krevního oběhu, prokazatelně posiluje imunitu a zvyšuje kapacitu plic. A jako bonus pomáhá předcházet fyzické i psychické únavě. Plavání navíc příliš nezatěžuje klouby a vazy a může ho provozovat prakticky každý.

Jak se vybavit na plavání?

Pokud se rozhodneš investovat do správného vybavení na začátku, můžeš si ušetřit spoustu nervů s prosakujícími brýlemi, plandavýma plavkama nebo překážejícími vlasy v puse. Co by si měl začínající plavec pořídit, aby plavání bylo radostí?

Vhodné plavky

Oblíbené bikiny nebo šortky tentokrát nech doma. Do bazénu si raději sbal takové plavky, které tě při plavání nebudou brzdit nebo se vysvlíkat. Dámské sportovní plavky mají nespočet střihů, jak v oblasti boků, tak zad. My doporučujeme tyto jednodílné dámské plavky Puma Racerback v přiléhavém střihu. Zajistí při plavání pohodlí, přičemž ti ponechají lichotivý vzhled. Pánové ke sportovnímu plavání nejčastější volí tzv. jammery – tedy nohavičkové plavky nad kolena. Výborně se nosí například pánské jammery Adidas Fit Jam Par Com.

Plavecké brýle

Dobře padnoucí plavecké brýle při plavání značně zvýší tvůj komfort. Vybrali jsme ti pro začátek plavecké brýle Finis HAYDEN Orange Mirror/Black. Mají kvalitní silikonové těsnění, které se snadno přizpůsobí tvaru ženského i mužského obličeje. Silikon má dlouhou životnost a je antialergenní. Skla brýlí jsou zatónovaná tak, že rozptýlí silné osvětlení v bazénu i venkovní sluníčko, když si budeš chtít zaplavat venku. Dvojitá šňůrka zajistí, že ti brýle jen tak nesklouznou a snadno je nasadíš, i když třeba nosíš culík.

Plavecké brýle Finis HAYDEN Orange Mirror/Black

Plavecká čepice

Pokud máš dlouhé vlasy, je na zvážení plavecká čepice. Doporučit můžeme kvalitní silikonovou čepičku, látkové na hlavě moc nedrží. Třeba silikonová plavecká čepice Aquawave Race Cap se dobře nasazuje i sundává, aniž by tě skalpovala. Vlasy pod ní se nenamočí a zůstanou chráněné před chlórem.

Plavecká čepice Aquawave Race Cap 3D růžová

Pantofle

Pantofle nebo žabky sice k plavání nepotřebuješ, ale při návštěvě veřejných koupališť je oceníš. Jsou fajn jak kvůli pohodlí nebo uklouznutí, tak z hygienických důvodů. Neklouzací a hlavně celogumové, tedy omyvatelné, jsou třeba pantofle PUMA Divecat.

Pantofle Puma Divecat bílé unisex

Rychleschnoucí ručník

Takový rychleschnoucí ručník se hodí při řadě sportovních aktivit, nota bene u plavání. Třeba ručník SPRINTER z mikrovlákna rychle absorbuje i rychle schne. Pokud budeš chodit plavat po škole nebo po práci a věci na plavání tak budeš celý den tahat s sebou, oceníš i fakt, že tento ručník můžeš sbalit do malého kompaktního balíčku.

SPRINTER ručník z mikrovlákna 70x140 cm, černo-zelený

„Nice to have” vybavení pro plavce 

Základ, se kterým můžeš ihned naběhnout k bazénu a začít s plaváním, už bychom měli. Pokud se ti tento sport zalíbí, můžeš svůj plavecký setík obohatit ještě o další vychytávky. Postupně můžeš igelitku nahradit profesionálnějším nepromokavým mesh bagem, do kterého si uložíš vybavení. Cítit se ve vodě lépe ti zase pomůžou špunty do uší nebo klip na nos. Pro pokročilejší intenzivnější trénink můžeš využít různé pomůcky, jako je plavecký piškot, odporové padáky nebo expandery. 

Sportovní vybavení můžeš postupně doplňovat i díky průkazu ISIC, se kterým máš slevu třeba v obchodech Sportisimo. 

 

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.