Nejlepší vodácké trasy na Sázavě a Vltavě

Vodácká sezóna začíná a je nejvyšší čas si na některé řece zamluvit loď a vydat se za dobrodružstvím. Jakou řeku si vybrat a který úsek na ní zvolit?

Vodácké trasy nabízí Sázava i Vltava

Kouzlo vodáckého sportu je v tom, že si jej mohou vyzkoušet nejen zkušení borci, ale i začátečníci. Ideální kombinací je, když vytvoříte partu lidí smíchaných ze zkušenějších vodáků a doplníte je začátečníky. I tak je potřeba začátečníky proškolit na suchu a znovu ještě v praxi na vodě. Pokud nemá nikdo z vás zkušenosti, tak ideální je zvolit nějaký jednodenní nebo víkendový kurz na vodě s instruktorem. Nudit se určitě nebudeš a na svém prvním výletě se budeš cítit mnohem sebejistější a bezpečněji.

Na obou řekách jsou půjčovny lodiček a pokud máš průkaz ISIC, ITIC nebo ALIVE, tak třeba u SAMBY máš 10% slevu a to se hodí.

Vodácká Sázava

Jednou z nejhezčích vodáckých destinací je Sázava. Řeka opředená dobrodružstvími z knížek Jaroslava Foglara a mekou všech trampů, kteří zakládali osady na jejích březích. Foglarovu Sluneční zátoku najdeš na horním toku stejně jako pověstné a úžasné peřeje Stvořidla. Druhý úsek nádherných peřejí je pak v dolní části mezi Krhanicemi a Pikovicemi. Pokud si půjčíš loď od SAMBY, tak tvoje cesta právě v Pikovicích za mostem končí a loď zde odevzdáš. Kousek za Pikovicemi v Davli pak Sázava končí soutokem s Vltavou.

Oblíbené vodácké úseky na Sázavě

  • Žďár nad Sázavou – Havlíčkův Brod (43 km) WW I – II (lze jet pouze za velké vody, po deštích či při jarním tání). Min. 55 cm vodočet Žďár, 60 cm vodočet Světlá nad Sázavou
  • Ledeč nad Sázavou – Zruč nad Sázavou (24 km) ZWC. Min. 67 cm vodočet Zruč nad Sázavou
  • Zruč nad Sázavou – Kácov (17 km)  ZWC – WW III (Stvořidla – za nižší vody jsou průjezdy mezi kameny nepřehledné. Za velké vody se z řeky stává silný tok s mohutnými válci a vlnami). Pro sjezd pouze Stvořidel doporučujeme úsek Smrčná – Vilémovice WW III)
  • Kácov – Rataje nad Sázavou (19 km) ZWB
  • Rataje nad Sázavou – Sázava (15,5 km) ZWB – C
  • Sázava – Čerčany (20 km) ZWB – C
  • Čerčany – Týnec nad Sázavou (14,5 km) ZWC
  • Týnec nad Sázavou – Pikovice (16 km) WW I – II (záleží na stavu vody). Min. 50 cm vodočet Týnec (kanoe), 60 cm (rafty)

 Náš tip

Nejhezčí částí je Týnec nad Sázavou – Pikovice. Spodní úsek Sázavy je vhodný pro středně zdatné vodáky s obtížností WW II., za předpokladu střední výšky vody. Jeli jsme tento úsek s vysokou vodou a dal nám skutečně zabrat. Tento úsek je kouzelný nejen stylem vody, ale přírodní scenérií vysokých skal porostlých lesy a starými trampskými osadami kolem. Některé chaty jsou vysoko na skalách a shlíží majestátně do údolí řeky. Středně náročná cesta ti zabere 4-6 hodin. Podle stavu vody a množství vodáků na vodě.

vodácké trasy na Sázavě

Jak vypadá sjíždění rozbouřené Sázavy, si můžeš přečíst v článku Vodácká neděle na Sázavě.

Vltava vodáky nezklame

Naše nejdelší česká řeka je každoročně oblíbenou destinací, kterou sjíždí až dvě stě tisíc vodáků ročně. Zajímavé je její převýšení. Pramení na Šumavě v nadmořské výšce 1172 m n.m. Nejhezčí úseky jsou právě v oblasti Šumavy, které vedou skrz národní park. Nevýhodou však je, že jsou sjízdné jen za předpokladu dostatečného množství vody, limity jsou také pro počet lodí a časové úseky. Za nedodržení nařízení padají vysoké pokuty.

Většina prázdninových vodáků začíná svoji trasu ve Vyšším Brodě, kde díky Lipnu bývá stabilní dostatek vody a řeka je tak splavná po celé léto. Na trase je spousta vodáckých kempů a hospod, takže o vodáky je zde skvěle postaráno. Navíc si vodácké zážitky můžeš zpříjemnit návštěvou památek, kterých je po cestě dost.

Oblíbené vodácké úseky na Vltavě (pro kajaky, kanoe a rafty)

  • horní: Borová Lada – Polka: nepodléhá rezervačnímu systému, ale je možné jej splouvat pouze od 15. 3. do 31.5. mezi 8 a 18 hodinou. Obtížnost WW II-I (závisí na stavu vody, 8 km)
  • horní: Lenora – Polka – Soumarský most: nepodléhá rezervačnímu systému, splouvání pouze od 15. 3. do 31.5. mezi 8 a 18 hodinou. Obtížnost WW I – ZWC+ (18,5 km)
  • horní: Soumarský most – Nová Pec: nutná registrace dle rezervačního systému NP Šumava. Splouvá se od 1. 5. do 31. 10. Trasa cca 26 km, řeka líně meandruje, rychlost plavby dle vodního stavu 5 – 7 hodin. Obtížnost ZWB – ZWA
  • střední: Lipno II – Boršov nad Vltavou, WW I (70 km, min. 4 dny plavby)

Náš tip

Jedním z nejhezčích úseků je určitě několikadenní putování dolním tokem Vyšší Brod – Boršov nad Vltavou, které se hodí pro začínající vodáky i pro zkušenější posádky. Na celé trase na vás čeká množství peřejí a jezů, krásné přírodní scenérie a bohatství památek (Vyšší Brod, Rožmberk, Český Krumlov, Zlatá Koruna, Dívčí kámen). Já jsem jel tento úsek na adapťáku s gymplem a hodně jsme si to užili.

vodácké trasy na Vltavě

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.