Nejlepší víkendové cyklotrasy v ČR 

horske-kolo-u-cyklotrasy-uprostred-krajiny

Miluješ poznávání krajiny ze sedla kola? Využij přívětivých jarních dnů a naplánuj si víkendovou projížďku na kole. Vybrali jsme pro tebe tipy na cyklistické trasy z různých koutů České republiky pro cyklisty všech výkonnostních úrovní. 

Nejlepší víkendové cyklotrasy všech úrovní

Kde strávit víkend na kole? Máme tipy na víkendové cyklotrasy v ČR, kde si užiješ jízdu krásnou krajinou, i na stezky, kde se pořádně zapotíš.

Křivoklátské okruhy pro nenáročné

Křivoklátské okruhy jsou ideální víkendovkou na kole. Je to celkem rozsáhlý systém silničních cyklotras různé obtížnosti, které pokrývají skoro celé CHKO Křivoklátsko. Jsou to převážně klidné rovinaté asfaltky obklopené přírodou, takže jsou snadno zvládnutelné a bezpečné a nepotřebuješ k tomu žádný extra profesionální horský stroj. Křivoklátských okruhů je celkem 8, nejkratší má 18 km a nejdelší okolo 90 km. Nabízí malebné výhledy, přírodní zajímavosti a nejdelší trasy tě na kole dovedou až do okolí hradu Křivoklát. Nejlepší je startovat ve městečku Hostivice, kde je vybudováno hlavní nástupní místo s informační tabulí a můžeš sem dojet pražským metrem nebo zde zaparkovat auto.  

hrad-krivoklat-pohled-z-cyklostezky cyklostezka-krivoklatsky-okruh

Foto: www.krivoklatskeokruhy.cz 

Víkend na kole po Moravských vinařských stezkách

Vinařské stezky na jihu Moravy nabízí stovky kilometrů dlouhou síť značených cyklistických tras napříč jihomoravskými vinařskými oblastmi. Trasy většinou vedou po klidných asfaltkách nebo po polních či lesních cestách a bývají sjízdné i po dešti. Můžeš sem tedy vyrazit na horském kole i na silničce. Páteřní Moravská vinařská stezka spojuje Znojmo a Uherské Hradiště Cestou si vychutnáš roviny Znojemska, pahorky zvlněné krajiny Modrých hor, stoupání do strmých vinic na svazích Pálavy. Uvidíš malebné vinohrady, sklepní uličky a přírodní i historické památky. Ubytování a pohoštění najdeš snadno v některém z vinných sklípků. Oblast je na cyklisty připravená a na místní zajímavosti nebo služby podél trasy tě upozorní informační panely a směrovky. 

moravska-vinna-cyklostezka moravska-vinna-cyklostezka-2

Foto: www.vinarske.stezky.cz 

Stezka železné opony pro odvážné

Téměř půlku století rozdělovala Železná opona Evropu na východ a západ. V současnosti podél této linie vzniká za přispění všech okolních států jedinečná stezka pro cyklisty i pěší turisty dlouhá téměř 10 000 km. Česká část cyklotrasy vede od Aše podél hranic s Německem a Rakouskem až k soutoku Dyje a Moravy. Je rozdělená na celkem 13 etap různé obtížnosti a cestou potkáš památníky odkazující na historii železné opony, muzea nebo dochované části opevnění předválečného Československa. 

První etapy jsou mírně až středně náročné a vedou z trojmezí u Aše Karlovarským krajem přes historický Cheb. Poté se trasa po bývalé vojenské cestě, tzv. signálce, dostává na území Českého lesa a postupně do Národního parku Šumava. Tady už je to náročnější, ale zato se projedeš krásnou přírodou. Následuje opět mírnější část Českou Kanadou, dále přes Novohradské hory a odtud rakouskou částí až do Slavonic. V jejich blízkosti se nachází i areál československého opevnění. Na území jižní Moravy se dostaneš do nejméně náročných částí trasy. Při vjezdu do NP Podyjí dojedeš mírným terénem až do parku v Čížově, kde si můžeš prohlédnout na 350 m zachovalé železné opony včetně strážní věže. Z Podyjí dojedeš do vinařské oblasti Znojma. V kraji Pálavy potkáš středověký Mikulov, kde stojí za to si prohlédnout novou Stezku svobody vyprávějící příběhy lidí, kteří se pokusili překročit železnou oponu. Za Mikulovem stezka vstupuje do Lednicko-valtického areálu a Českou republiku opouští Stezka železné opony nedaleko soutoku Moravy a Dyje u Břeclavi. 

cyklostezka-zelezne-opony cyklostezka-okolo-zelezne-opony

Foto: www.eurovelo13.cz 

Ještě nemáš to správné odhodlání? Přečti si, jak se jelo na kole z Brna do Vídně!

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.