Nejlehčí stany a spacáky na trhu

Spacáky a stany

Období fesťáků a letních výletů se blíží. Prostor v batohu není nekonečný, a proto jsem udělal výběr těch nejlehčích stanů a spacáků, které na trhu máme. S těmito stany budeš zářit nejenom ve stanovém městečku, ale i pod vrcholky evropských hor. 

Stany

Stan pro jednoho – Ferrino Sintesi 1 – 0,83 kg 

Nejlehčí stan, který mám na seznamu, je Ferrino Sintesi 1. Je pouze pro jednu osobu, ale díky tomu má lehce pod jedno kilo, což znamená, že tě nezatíží víc než malá láhev s vodou. Jeho výhodou je obrovský vodní sloupec 4 500 mm, takže deště se rozhodně bát nemusíš. Mojí volbou by byl i na zimní bivak někde na horách, protože disponuje termoizolačním nátěrem, který odolá i největší sněhové bouři. Ale je důležité se rozhodnout, zda ti stačí stan pro jednu osobu nebo budeš přemýšlet nad cestováním ve více lidech.

Ferrino Sintesi 1 stan

Stan pro 2 osoby – Naturehike Cloud Up Wing2 – 1,4 kg 

Ať už budeš v létě cestovat ve dvou na fesťák nebo na kole po Labské nížině, tento stan tě rozhodně nenechá ve štychu. Naturehike Cloud Up Wing2 je stan pro dva, který navíc postavíš během chvilky. S váhou 1,4 kilogramu si ho můžeš připnout na batoh a ani nepoznáš, že neseš něco navíc. Kdyby náhodou pršelo, spodní podlážka má vodní sloupec 10 000 mm, takže budeš v suchu i při veliké bouřce. Jestli uvažuješ jej používat i v zimních měsících, tak doporučuji se poohlédnout i po kvalitnějším termo spacáku, protože stan je ideální spíš na teplé měsíce a tolik tepla v zimě neudrží. V letních měsících však bude krásně cirkulovat vzduch a nebudeš se v něm vařit, jen co vysvitne sluníčko. 

Naturehike Cloud Up Wing2 stan

Stan pro 3 osoby – Naturehike Knight – 4 kg 

Pokud jedeš s kamarády a chceš stan, který stále bude lehký, tak mojí jedinou volbou je Naturehike Knight s váhou 4 kilogramy. Je to už těžší stan, ale v porovnání s jinými pro tři osoby je stále lehoučký. Prostor je opravdu pro tři osoby a batohy by ti tam už překážely. To naštěstí vyřeší veliká předsíň, kam si dáš krosnu i boty. Tento stan udržuje svoji lehkost díky technologii duralových tyčí, které se nerozbijí a jsou neskutečně lehoučké. U větších stanů bych doporučil si před výletem vyzkoušet postavit stan třeba v parku, aby si v dešti nemusel tápat, kam kterou tyčku zasunout.

Naturehike Knight 3 stan

Spacáky 

Ultra lehký spacák – 0,6 kg 

Mezi mé oblíbence se řadí právě spacák Naturehike ultralight CW300, který je lehčí než jakýkoliv jiný. Člověk se až diví, jak dokáže v takové lehkosti udržet komfortní teplotu při venkovních 9 °C. Jeho výplní je peří, což je už po staletí jeden z nejlepších používaných izolantů. Peří má jak své výhody, tak nevýhody. Pozitivem je již zmíněné udržení tepla, ale nevýhodou je, že pokud peří namokne, tak v přírodě je téměř nemožné jej usušit. Na to je nutné myslet a podle toho uzpůsobit upevnění na batohu. 

Naturehike ultralight CW300 spacák

Spacák do minimálních teplot – Ferrino Lightec 1400 – 1,4 kg 

Spacák Ferrino Lightec 1400 je nejlehčí spacák na světě, který ti dovolí spát komfortně v okolní teplotě -9 °C a v extrémních případech dokonce -37 °C. To samozřejmě neznamená, že se můžeš jen tak ve spodním prádle uložit k spánku uprostřed Sibiře, ale poradně nabalený v kombinaci s tímto spacákem pohodlně přežiješ i tuto extrémní teplotu. Jeho povrch je vyrobený z nylonu, který tě ochrání proti velké vlhkosti, což se hodí, protože výplní je samozřejmě peří. Spodní část spacáku je vyplněna speciální 3D vrstvou, která zabrání úniku tepla.

Ferrino Lightec 1400 spacák

Spacák pro dva – Campgo Merlion Double – 2,4 kg 

Sice nejsem zastánce spacáků pro dva, ale to je spíš můj pohled na extrémní stanování. Campgo Merlion Double, dokáže nabídnout spaní v teplotách pouhých 5 °C, což je v kombinaci se spánkem ve dvou lidech rozhodně dobrá zpráva. Moje doporučení je zamyslet se nad tím, že pod spacákem musíš mít karimatku a karimatky pro dva se úplně nevyrábí. A proto je na zvážení, zda je to spacák vhodný do deštivých a chladných dnů.

 Campgo Merlion Double spacák

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.