Jak vybrat trekové hole

turista v terénu s trekovými holemi

Trekové hole přijdou vhod při horské procházce i náročnějším výšlapu. K čemu jsou dobré a jak se vyznat v online nabídce turistických holí? A co hole na Nordic Walking? Poradíme!

Trekking, hiking a nordic walking

Když se rozhlídneš po horských stezkách, uvidíš v rukách řady lidí hůlky. K čemu přesně jim slouží, kromě toho, že s nimi vypadají hustě? Většina z těchto outdoorových nadšenců se vydala na hiking (kratší výlety po turistických stezkách) nebo trekking (náročnější a delší putování v nezkrotné přírodě), takže má v ruce trekové hole. Samostatná disciplína je pak nordic walking, který se více podobá kondičnímu tréninku.

Trekové hole

Trekové hole pomáhají v terénu tak, že se do nich můžeš zapřít a získat tak spolehlivou oporu při stoupání nebo sestupu. Většinou jsou teleskopické, takže si můžeš upravovat délku podle terénu nebo je složit a připnout na batoh.

Hůlky na Nordic Walking

Hole na Nordic Walking místo opory slouží jako nástroj k plnému zapojení svalů horní poloviny těla. Mají trochu jinačí poutko, které oproti poutku na trekové holi připomíná spíš rukavičku. Díky tomu můžeš hůl popustit, aniž by ti vypadla z ruky a pohyb je tak mnohem dynamičtější a plynulý.

hole na nordic wallking

Na co koukat při výběru trekových holí

Nejdřív je potřeba si ujasnit, jaká délka bude nejlépe vyhovovat tvé postavě. Potom už je to více méně jen o tom, kam a na jak dlouho se s holemi chceš vydat.

Jak dlouhé by měly hůlky být?

Trekové hole jsou z drtivé většiny nastavitelné, takže není problém si délku upravit. Když se ale rozhodneš pro hole pevné (typické pro Nordic Walking), ujasni si délku předem. Standardním pravidlem je, že když zapřeš hůlku kolmo o zem, tvůj loket by měl spočívat v 90° úhlu.

Gripy pro správný úchop

Nejpohodlnější jsou korkové gripy, které se časem přizpůsobí tvaru ruky, odpuzují pot a skvěle absorbují nárazy. Pěnové gripy jsou nejměkčí a dobře absorbují vlhkost, ale zase tak dobře netlumí nárazy. To umí skvěle gripy gumové, které ale ve zpocených rukou kloužou, a proto jsou lepší pro chůzi v chladnějších podmínkách, kdy máš rukavice.

Hroty, patky a košíčky

Pevný kovový hrot, který mají na konci všechny hole, se hodí pro tvrdý podklad, jako štěrk, hlína nebo led. Na beton a dlažbu je pak dobré použít gumovou patku. Měkké povrchy jako tráva, bláto, sníh nebo písek ti zase pomůžou zdolat hole s košíčky nebo talířky. A na Nordic Walking holích většinou zase najdeš gumovou “botičku”, která umožní efektivnější odraz hůlkou.

Materiál hůlek

Hliníkové hůlky bývají levnější a stačí méně náročným turistům, kteří potřebují jen oporu při chůzi. Mají totiž nejvyšší hmotnost a mohou se ohnout. Duralové hůlky jsou pevné a mnohem lehčí a jsou vhodné do měkčího terénu. Karbonové hůlky jsou vyrobeny z kompozitu s uhlíkovými vlákny. Jedná se o velmi kvalitní, odolné a lehké hůlky, které velmi účinně tlumí nárazy, a tak jsou vhodné i pro náročné a na Nordic Walking.

horský výšlap s trekovými holemi

Naše tipy na dobré trekové hole

Ideální trekové hole do přírody a měkčího terénu můžou být duralové hole VIPOLE Trekker Cork. Korková rukojeť má velmi praktické poutko. Ve složeném stavu jsou dlouhé 63 cm a díky teleskopickému provedení je můžeš vysunout až do 135 cm. Tyhle hůlky vynikají svou odolností a dobrou schopností tlumit nárazy. Pár váží 480 g.

Další alternativou jsou hole Leki Eagle, které mají sice plastovou, ale zato celkem pohodlnou rukojeť s nastavitelnými poutky. Vyrobené jsou z tvrzeného hliníku, který by měl něco vydržet. Hůlky jdou vysunout až do 145 cm. Jejich výhoda je, že jsou opravdu lehké, celý pár váží jen 276 g.

Pokud je pro tebe klíčová odolnost tvých trekových hůlek, tak s holemi CAMP Carbon Evo neuděláš chybu. Jsou již trochu dražší, protože jsou vyrobeny z kvalitních uhlíkových vláken a hliníkové slitiny. Dají se použít ve všech ročních obdobích, neohnou se a jsou opravdu spolehlivou oporou. Celkem dobře se skládají a nastavit jdou do délky 130 cm. Váží obě 400 g.

 

Chceš si s novými hůlkami zkusit taky delší trek? Připrav se dobře na kempování v přírodě.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.