Jak vybrat správné boty na turistiku

boty na turistiku

Turistika je čím dál tím oblíbenější aktivitou, kterou si můžeš užít jak sám, tak s přáteli a rodinou. Problém ale může nastat, pokud nemáš vhodné vybavení. Jedním z nejdůležitějších kousků jsou turistické boty. Jak vybrat ty správné, které se hodí na turistiku? A proč bys měl/a zkusit značku HUDYsport?

Vhodné boty pro turistiku

V první řadě je důležité zvážit účel tvého výletu a terén, po kterém se budeš pohybovat. Pokud se chystáš na lehkou procházku, postačí ti lehčí boty s měkkou podrážkou. Pokud ale plánuješ náročnější výstup s většími převýšeními, budeš potřebovat boty s větší oporou a přilnavostí. Existují také speciální boty na horskou turistiku nebo skialpinismus, které jsou vhodné na strmé a rozbahněné trasy.

Velmi důležitá je také velikost a šířka bot. Boty by měly být dostatečně velké, aby tvoje noha měla dostatek prostoru, ale zároveň by neměly být příliš volné, aby nedocházelo k tření nebo vzniku puchýřů. Šířka boty musí odpovídat šířce tvé nohy. Neměla by být příliš těsná ani volná, aby nedocházelo ke vzniku puchýřů či ke tření. Zároveň ale musí být pohodlná.

Kde najít fajn boty na turistiku?

Určitě zkus HUDYsport nebo Rock Point. Jedná se o specializované obchodní řetězce, které se zaměřují na outdoorové a sportovní vybavení. V jejich sortimentu najdeš širokou nabídku turistických bot od renomovaných značek, jako jsou Salomon, La Sportiva nebo Mammut. U prodejce HUDYsport můžeš také použít průkaz ISIC, který ti umožní získat slevu 7 % na všechny produkty.

HUDYsport se pyšní i skvělým vybavením na lezení, zimní sporty, vodu či kemping. Na jejich e-shopu a v kamenných obchodech seženeš lyže, batohy či kombinézy. Nechybí ani sety pro lezení, lana, helmy, spacáky nebo třeba stany. Značka má velmi široký sortiment pro dospělé i děti. V Praze obchod nalezneš třeba na Starém městě, v Lidické ulici a ve Slezské ulici.

boty na horskou turistiku

Na co dále myslet při shánění vhodné obuvi?

Dalším faktorem, na který bys měl/a vždy brát ohled, je voděodolnost bot. Pokud se chystáš na výlet v deštivém počasí nebo vyrážíš do míst s vysokou vlhkostí, tak pro tebe budou vhodnější boty s vyšší úrovní voděodolnosti. To samé platí, pokud se chystáš na  výlety k řekám a jezerům.

Nakonec je důležité myslet také na bezpečnost. Turistické boty by měly mít dobrou oporu kotníků, aby minimalizovaly riziko zranění. Měly být také vybaveny kvalitní podrážkou s dobrou přilnavostí, která zajistí stabilitu na různých terénech. Dále je dobré přibalit si do batohu další vybavení, jako jsou turistické hole nebo ochranné vrstvy.

Když už víš, jaké faktory zohlednit při výběru bot na turistiku, tak zbývá jenom si je pořídit. Před samotným nákupem se však nezapomeň poradit s prodejcem. Je důležité, aby ti boty dobře sedly a byly pohodlné, protože několikahodinová turistika v nevyhovujících botách by mohla způsobit bolesti nebo dokonce zranění.

Autor
Aneta Havránková