Elektro koloběžky

elektrická koloběžka

V dnešní době je elektromobilita snad jedno z největších témat. Máme tu už elektrická auta, tramvaje, autobusy, motorky, kola a vlastně skoro vše. Pro klasický studentský život je ale nákup elektrického auta nedosažitelný, proto většinou využíváme MHD.

Ekologická i ekonomická doprava na koloběžce

Hromadná doprava je úžasná alternativa k automobilům, ale v létě je v přeplněných autobusech opravdu nesnesitelně. Takže jsem si minulé léto pořídil elektrickou koloběžku. Nemůžu si fungování s ní vynachválit. Dojedu s ní kamkoliv a poměrně rychle a nemusím dřepět zpocený v kolonách. Proto jsem se rozhodl pro vás vybrat tři elektro koloběžky, každá se liší nároky uživatele. Všechny jsem si vyzkoušel a půjčil od Datartu. Datart nabízí pro nás studenty VIP program a slevy jsou dost zajímavé, takže bych se na to podíval.

Elektro koloběžka pro nenáročné

Xiaomi Essential

Firma Xiaomi vytváří prakticky cokoliv a ani koloběžky jim nejsou cizí. Xiaomi Essential je stroj pro nenáročné, nabízí dojezd 15 km a rychlost 20 km/h. To není dojezd na celodenní výlet, ale na cestu do školy a ze školy to stačí. Nabíjení zabere 5 hodin, ale mezi přednáškami stihneš dobít. Zajímavé je, že můžeš doplnit energii rekuperací jako u nové Tesly, třeba když pojedeš z kopce. Pneumatiky jsou 8palcové a vytvořené tak že zvládnou každý povrch ve městě a díky speciální technologii na bázi pěny se nedají propíchnout a nemusí se dopouštět. Váha je 11 kg a dá se složit během 5 vteřin, takže ji složíš až co vidíš přijíždět vlak. Takže na popojíždění na kratších úsecích ideální vozítko.

xiaomi-essential-kolobezka

Královna ulic

Ninebot by Segway

Firma Segway, která má za sebou asi nejznámější dvoukolové elektrické vozítko Segway, se rozhodla naskočit do nového segmentu elektro koloběžek. Své dlouholeté zkušenosti promítla Segway do Ninebotu. Model dostal 300 W motor což je na běžnou koloběžku určitě skvělé. Díky tomu si užiješ rychlost 25 km/h a dojezd až 40 kilometrů. To je na více než jen na popojíždění do školy, ale i na celodenní výlety po městě. Takhle velká baterie se ale musí nabíjet 7,5 hodiny. Samozřejmě rekuperace je jistota, proto je dojezd tak veliký. Tuto koloběžku schvaluji i na cestu domů ve večerních hodinách. Krásně svítí, což vypadá neuvěřitelně efektně, ale hlavně zaručí tvoji viditelnost, i tvé komfortní řízení ve tmě. Složení je stejně rychlé jako u předešlé koloběžky od Xiaomi.

ninebot-by-segway-kolobezka

Jeep je prostě Jeep

Jeep 2xe

Tohle je naprostá bomba!!! Netušil jsem, že si s elektrickou koloběžkou někdy užiju tolik srandy. Značka Jeep má na kontě nezničitelná auta, která projedou takřka vším. Jeep 2xe nezastaví voda, bahno, les, kameny, no prostě nic. Koloběžka je vybavena motorem o výkonu 500 W což je takřka 4x více než u první zmiňované a díky tomu zvládne každý terén. Baterka pohodlně vydrží 40 km a rychlost 30 km/h je famózní. Ikonická jsou, i světla jaké najdeme i na automobilech značky Jeep a odpružení které vidím prvně na koloběžce je snad miniaturou těch co dávají do svých aut. Terénní kola společně s rámy tě nenechají nikdy ve štychu, a pokud ti to uklouzne tak tě to bude moc bavit. Ve městě tě bude taky moc bavit a jízda bude rozhodně nejpohodlnější, jen musím zmínit váhu která je 18 kg. Samozřejmě se dá složit jako jiné modely, ale pokud si pořídíš Jeep 2xe nebudeš chtít už nic jiného.

jeep-2xe-kolobezka

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.