Běžky – jak se na ně připravit a kam vyrazit?

Běžky v zimě

Běžecké lyžování je u nás stále populárnějším sportem. Přispívá k tomu široká síť upravovaných tras i dostupnost vybavení. Navíc během loňské zimy, kdy byly lyžařské vleky v rámci covidových opatření zavřené, se k běžkám vrátili i lidé, kteří na nich stáli naposledy na střední škole. A to je skvělá zpráva. Vždyť co je víc než si užívat sport, při kterém protáhneš každý sval v těle, a zároveň můžeš obdivovat nádherná panoramata kolem sebe?

Vybavení si stačí půjčit

Pokud o tomto sportu zatím jen uvažuješ a nevíš, jestli tě běžky chytnou, nemá smysl hned utíkat do obchodu. Kompletní vybavení pro rekreační lyžaře pořídíš v půjčovnách zhruba za 250 až 480 korun za den. Obecně platí, že výhodnější je si lyže půjčit ve městě než přímo u běžeckého areálu na horách. Běžecké lyže se dělí podle úrovně (rekreační, sportovní, závodní) a podle stylu, který preferuješ (klasika, bruslení, kombinace). U lyží na klasiku si přitom můžeš vybrat ze tří typů – mazací, s šupinami nebo mohérovým pásem (tzv. skinem). Poslední dva jmenované typy sice bývají o něco dražší, na druhou stranu nemusíš řešit, jaký vosk vzhledem k aktuálním podmínkám zvolit.

Oblečení vrstvi

Základem správného oblečení na běžky je vrstvení. Nemá smysl navléct na sebe co nejteplejší kousky, naopak, lepší je zvolit víc tenkých vrstev. Ty by měly být z funkčních materiálů, které tě ochrání před chladem, a zároveň dobře odvádějí pot. Mysli na to, že brzy po startu se zahřeješ. Ideální kombinace je kvalitní termoprádlo, tenká hřejivá mikina (např. fleecová nebo merino) a prodyšná větruodolná bunda, která jen tak nepromokne. Kalhoty zvol také větruodolné, v případě mrazů se zateplením. Zapomenout nesmíš na sportovní čepici či čelenku a hřejivé softshellové rukavice, hodí se i nákrčník. Určitě doporučujeme vzít si s sebou ledvinku či batůžek s náhradními vrstvami.

TIP:
Uvažuješ o nákupu běžeckého vybavení? V těchto obchodech v Praze a Zlíně získáš s průkazem ISIC slevu.

Běžky ve stopě

Vyber si svou trasu

Česká republika nabízí rozsáhlou síť upravovaných běžeckých tras, takže je z čeho vybírat. My jsme pro tebe vybrali tři větší areály, kde si užiješ jak kvalitně připravený povrch, tak úžasnou přírodu okolo.

Jizerské hory

Jeden z nejznámějších areálů, a to především díky závodu Jizerská padesátka (letos v únoru se bude konat už 55. ročník) je Jizerská magistrála. Je naší nejlépe a nejdéle upravovanou sítí – s úpravou se začalo už v roce 1984. Lyžaři zde mají k dispozici téměř 200 km tras. Magistrála má několik nástupních míst, začít můžeš třeba přímo na startu zmiňovaného závodu – na stadionu v Bedřichově. Po cestě nechybí ani možnosti občerstvení. Aktuální informace o magistrále najdeš zde.

Šumava

Šumava je doslova protkána sítí běžeckých tratí. Jakousi základní linkou je 140 kilometrů dlouhá Šumavská magistrála propojující Železnou rudu a Lipno. Trénovanější běžkaři tak mají možnost během několika dnů projet celou Šumavu. Okolo magistrály se větví i další trasy, takže stačí si vybrat menší okruh a ten projet. Pokud nemáš možnost dopravy autem, můžeš využít vlakového spojení do Železné Rudy a vyrazit odtud. Seznam všech dostupných tras včetně jejich aktuálního stavu najdeš zde.

Krušné hory

Na rozdíl od předchozích dvou pohoří, Krušné hory nepřejedeš na běžkách celé. Vybírat můžeš mezi západní a východní částí. V západní části Krušnohorské magistrály doporučujeme trasu spojující Boží Dar s Bublavou měřící zhruba 40 km. Tato oblast není mezi běžkaři tolik vyhledávaná jako třeba Jizerské hory, takže si tady užiješ víc klidu. Během cesty narazíš na několik míst, kde se můžeš občerstvit. Bližší informace o Krušnohorské lyžařské magistrále najde zde.

Pár na běžkách

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.