Síťovka – česká legenda je znovu trendy

síťovka

Síťkovaná taška se začala vyrábět ve dvacátých letech 20. století v Československu ve Žďáru nad Sázavou. O to se zasloužil pan Vavřín Krčil. Později se tento skvělý vynález začal vyrábět i v jiných zemích.

Jedeš na vlně eko? Pak je síťovka přesně pro tebe

Původní výroba probíhala metodou síťkování z umělé hedvábné příze. Časem se objevily i další materiály ze syntetických vláken. V dnešní době jsou velmi moderní ekologické síťovky z vlny. Síťovka se snadno přizpůsobí nesenému obsahu, hlavními přednostmi jsou však lehkost, skladnost, pružnost a pevnost této legendy.

Síťovku je snadné si zamilovat. Někdy člověk žasne, co se do ní vejde. Pojme opravdu velký nákup. Samozřejmě má svůj typický retro „look“, ale moderní výrobci si dokážou s jejím designem výborně pohrát. Dnešní síťovky hrají všemi barvami a některé společnosti je vyrábí také s ohledem na životní prostředí z bio bavlny a k barvení používají přírodní barviva. Tenhle nákupní společník ti vydrží hodně dlouho – díky tomu se i ty můžeš zapojit do minimalizace odpadů a být eko.

Dnešní doba je pro takové praktické nákupní pomocníky jako stvořená. Inspirace síťovkou rozjela výrobu dalších nákupních pomocníků, kteří se starají o to, aby naše planeta nebyla ještě více zanesená jednorázovými plasty. K síťovce si můžeš pořídit ještě bavlněné sáčky různých velikostí, do kterých si nakoupíš zeleninu, ovoce, ale i pečivo. Výhodou bavlněných sáčků je, že si je můžeš kdykoli vyprat a budou zase vypadat jako nové. Některé z nich jsou i uzavíratelné pomocí stahovací šňůrky. S eco sáčky můžeš vyrazit jak na trh, tak do bezobalové prodejny.

síťovka na zeleninu a ovoce

Síťovka není out

Výrobců síťovek na trhu je poměrně dost. Mezi ty nejohleduplnější vůči životnímu prostředí patří určitě společnost Ovečkárna, která síťovku vyrábí v klasickém přírodním odstínu vlny. Výhodou je, že síťovka z Ovečkárny má dlouhá ucha, která ti umožní skvělé nošení přes rameno. Jakmile budeš mít pocit, že je třeba síťovku zbavit špíny, můžeš ji úplně v klidu vyprat v pračce na 30 °C. Ovečkárna také vyrábí již zmíněné bavlněné potravinové sáčky.

Dalším spolehlivým výrobcem, který je velmi ohleduplný vůči životnímu prostředí je česká společnost Tierra Verde. Jejich síťovky z bio bavlny Casa Organica jsou stylové, funkční a vyrábí se v krásných barevných odstínech. I pro Tierru Verde jsou samozřejmou součástí výroby bavlněné sáčky na potraviny.

Některé kousky jsou zajímavý módní doplněk

Mezi další české výrobce patří i společnost Česká síťovka, ta vyrábí více než 30 druhů síťovek sytých i jemných barev v různých odstínech. Kromě toho si můžeš vybrat, jestli si od nich pořídíš síťovku bavlněnou (z klasické nebo bio bavlny), polyesterovou, bambusovou nebo luxusní s koženými doplňky z Brašnářství Tlustý. Zakoupit si u nich můžeš i sáčky na potraviny, ale i jiné produkty do domácnosti a na cesty z recyklovaných materiálů (přenosky na jídlo, eko brčka a eko příbory). A pokud jsi už skalním fanouškem síťovky, pak si určitě nenech ujít příležitost dát si vyrobit svou osobní síťovku. Na dřevěném korálku o velikosti 4,5 cm umístěném na uchu si můžeš nechat vygravírovat jméno, monogram nebo nějakou vtipnou hlášku. Nebo můžeš síťovku zakoupit jako dárek a na papírový obal nechat vytisknout věnování. Příplatek za tyto služby není velký a pohybuje se mezi 30-50 Kč.

Obecně se pořizovací cena klasických síťovek se pohybuje v rozmezí 100-200 Kč. Dalo by se říct, že síťovky jsou v dnešní době nejen trendy, ale i cool. Fantazii se při výrobě síťovek meze nekladou a z původního pomocníka na nákup se může klidně stát i pohodová, lehká a trendy kabelka.

 

Autor
Kateřina Weissbrotová
Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.