Představujeme 3 mladé módní návrháře z Česka

dílna módního návrháře

Jaká módní tvorba se rodí v České republice? Poznej 3 nové tváře českého módního designu, které zatím nikdo pořádně nezná, ale rozhodně mají co nabídnout.

Co člověk, to originál – vyjádřeno módním designem

Každá lidská osobnost touží být vnímána jako unikátní, což se dá vyjádřit oděvem. To je důvod, proč řada lidí místo konfekce vyhledává práci módních návrhářů a ručně vyrobené limitované kolekce. Nahlédli jsme do světa českého módního designu a podívali se na tvorbu 3 mladých nadějných návrhářů. Budou inspirací i pro tebe?

Návrhář samouk Martin Kohout a říše snů

Na UMPRUM ho 3x nevzali, teď patří mezi obdivované návrháře dámských šatů. Naučil šít hlavně za pomoci knih, internetu a vlastní babičky. I přesto vyhrál soutěž Van Graaf Junior Talent na fashion weeku. Během covidového lockdownu dokonce místo účasti na Mercedes Benz Fashion Week uspořádal vlastní módní show. Tady představil svoji kolekci objemných snových šatů inspirovaných Alenkou v říši divů, jenže tak trochu jinak – propojenou s tvorbou malíře Yvese Kleina. Martin Kohout zkrátka stojí na vlastních nohách a jde vlastní cestou, takže se můžeme těšit na to, že z jeho rukou budou vycházet originály neovlivněné vedením žádného ateliéru. Svoje uplatnění vidí hlavně v zakázkové tvorbě, zákaznice si ho samy nacházejí na Instagramu. Chce se vyhnout masové tvorbě a jednou by se chtěl dopracovat skrz Dánsko na severoevropský trh.

Thee – značka, která skrz módu varuje před obtěžováním

Návrhářky Lídu Jakubův a Ivu Černou dala dohromady závěrečná práce na Vyšší odborné škole oděvního návrhářství, ze které se nejdřív trochu hroutily, ale nakonec svoji cestu našly. Poznávacím znamením jejich tvorby je vlna a pleteniny, ale také nepřehlédnutelná sdělení související s důležitými společenskými tématy. Pod značkou Thee skrz své kolekce totiž varují před šikanou nebo obtěžováním. Jejich kolekce jsou kompletně handmade, kdy celý proces navrhování i výroby absolvují od začátku do konce samy. Velkým tématem je pro ně udržitelnost, zaměřují se na recyklovatelné materiály a mají dokonce celou kolekci, která vznikla z přebytkového materiálu. Takže tyhle dámy nejsou v udržitelnosti žádné pozérky. Záležet si ale dávají i na následné prezentaci. Jejich tvorbu najdeš na Instagramu nebo jejich webu Thee.cz nebo v Charaktery Design Store.

Anna Tran a její “žabičkované” kabelky

Česká designérka Anna Tran vyrostla ve vietnamské komunitě, studovala na UMPRUM a semestr strávila také na Iceland University of Arts. Tento mix prostředí zformoval její osobitou vizuální identitu. Vyrábí tašky a kabelky, ze kterých přímo vyzařuje ženství a ženská jemnost. Důležitá je pro ni rukodělnost a tradiční práce technikou “žabičkování” (řasení látky) a skoro bez digitálních technologií. Na UMPRUM se kvůli tomu cítila trochu pozadu, zatímco na Islandu tento přístup podporovali. Pracuje v malém ateliéru a jednu kabelku s pomocí stážistky ušije za den a půl, je pro ni důležité, aby jí každý produkt prošel rukama. Tvorbu Anny Tran najdeš na jejím Instagramu, kde si můžeš prohlédnout i její novou kolekci šatů a tílek.

Foto: archiv návrhářů

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.