Barefoot boty: jak se zdravě obout a stále vypadat stylově

Víš, které boty jsou pro tvůj typ chodidel nejvhodnější? Přemýšlíš někdy nad tím, proč má každá bota jiný tvar, a ne každá ti padne? Odpověď je jednoduchá. Obuv se stala součástí módního průmyslu a málokdy se myslí na zdravou chůzi. Lidé přitom kdysi chodili boso. Přímý kontakt s přírodou, pocit svobody a nespoutanosti. Člověk při chůzi naboso zapojuje všechny svaly chodidla, posiluje je a zlepšuje tak stabilitu a držení těla.

S vývojem společnosti se měnily i obuvnické návyky, které se zdravou chůzi nemají moc společného. Člověk se vždy vrací k tomu, co je mu přirozené. Barefoot boty imitují chůzi naboso a zároveň chrání před vnějšími vlivy.

Tenká a flexibilní bota s podrážkou o tloušťce 3-6 mm zabezpečí maximální kontakt s povrchem a dovolí tak vnímat jeho nerovnosti. Pokud je podrážka tlustější, nezabezpečí dostatečně správné zapojení svalů. Špička bot kopíruje tvar nohy a netlační na prsty, které tak mají dostatek prostoru na svou přirozenou polohu. Barefoot boty mají rovnou podrážku od špičky až po patu a zlepšují tak stabilitu a přirozený postoj.

Barefoot bota

Boty od slovenské značky Be Lenka jsou populární u všech věkových skupin a nabízí široké možnosti výběru. Stylové ručně vyráběné boty jsou vhodné do města, ale i na volný čas. Neoddělitelnou součástí portfolia jsou i produkty z veganských materiálů. Všechny modely jsou velmi univerzální a hodí se do dámského i pánského šatníku. Novinkou je lehká trialová obuv a první kotníkové boty v basketbalovém „dunk“ stylu, ve kterých se budeš cítit pohodlně i stylově celý den.

Be Lenka pracuje na dalších typech obuvi, aby vyhověla i dalším skupinám zákazníků a přiblížila barefoot široké veřejnosti.

Barefoot boty jsou speciální kategorií obuvi, který má určitá kritéria. Pro správný výběr boty je potřeba nejdříve změřit délku a šířku chodidla, zde se můžeš podívat na návod. Naměřenou velikost chodidla porovnej s tabulkou velikostí u konkrétního produktu a připočítej k ní navíc 0,5-1 cm. Správný postup při měření nohy je velmi důležitý, protože při připočítání malého vzdálenosti navíc mohou nohy narážet na špičku boty.

Celá produkce a výroba bot probíhá lokálně ve slovenských a českých kooperujících dílnách, kde značka pomáhá udržovat 150letou obuvnickou tradici střední Evropy. Na výrobu produktů se vždy snaží využít 100 % materiálu.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.