Jak se učit anglická slovíčka a nezbláznit se?

EnglishMe aplikace

Jednou z nejdůležitějších věcí pro osvojení si cizího jazyka je slovní zásoba. Komunikovat bez znalosti gramatických, výslovnostních či pravopisných pravidel lze těžko, ale bez znalosti slovní zásoby to nejde vůbec. Jak se tedy slovíčka učit?

Ve většině jazyků (včetně angličtiny) se dnes běžně používá asi 100 až 150 tisíc různých slov. Pokud by ses rozhodl(a) naučit se každý den 10 slovíček, trvalo by ti asi 25 až 40 let naučit se je všechna! To ale není nutné. Už znalost jedné nebo dvou tisícovek výrazů ti bude stačit k uspokojení základních komunikačních potřeb.

EnglishMe aplikace

Důležitější je určitě kvalita znalosti slov než jejich počet. Můžeš se zkusit naučit pořádně například jedno „anglické slovíčko dne“. Vždy si přečti, co znamená, všimni si, jaké má tvary, poslechni si, jak se vyslovuje, kde má přízvuk a zkus si ho vyslovit. Podívej se na množství příkladových vět a nejlépe slovíčko ihned použij v nějakých vlastních větách.

Slovíčka se uč v kontextu

Důležité je nezaměřovat se jen na izolovaná slovíčka, protože ta jsou skoro k ničemu. Význam mají až teprve v nějakém smysluplném kontextu, v komunikační situaci. Vystavuj se proto co nejvíce angličtině, sleduj filmy nebo seriály, hraj videohry, čti články na internetu nebo dokonce knihy v originále. Naučená slovíčka na tebe tak budou každou chvilku ‘vykukovat’ a díky tomu si je zapamatuješ a zažiješ úplně nejlépe.

Pro rozšiřování a prohlubování slovní zásoby můžeš používat i různé aplikace a programy. Online aplikace English Me ti se slovíčky (a nejen s nimi) určitě pomůže. Jako student s průkazem ISIC si ji můžeš předplatit za 50% běžné ceny. Více informací najdeš zde.

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.