Přihlas se na letní stáž v jaderné elektrárně!

letní stáž v elektrárně

Jako malý se Tomáš při výletech z Jindřichova Hradce do Prahy těšíval, až před Veselím zahlédne v dálce chladicí věže Temelína. Na gymnáziu ho bavila historie i technické předměty, nakonec se však rozhodl pro pražskou strojárnu. Letní stáž v jaderné elektrárně Dukovany z něj pak definitivně udělala přívržence štěpení atomů. Stipendijní program ČEZ využívá dva roky a už se těší, až v Temelíně nastoupí na pozici operátora.

Tomáši, jak ses stal stipendistou ČEZ?

Bylo to díky Letní univerzitě, což je dvoutýdenní letní stáž, kterou ČEZ pořádá na svých jaderných elektrárnách. Shodou náhod jsem se, ač Jihočech, ocitl nejdřív na Letní univerzitě v Dukovanech. Všichni účastníci musí předem vyplnit psychotesty, protože procházejí i těmi částmi elektrárny, které jsou běžně nepřístupné. No a mně z těch testů vyšlo, že mám předpoklady na jaderce pracovat na pozici operátora, tedy toho, kdo řídí celou výrobu. Tak mi ČEZ nabídnul stipendium.

Na co peníze využíváš?

Jelikož jsem se stal stipendistou vlastně až po ukončení třeťáku, dostával jsem ve čtvrtém ročníku šest a v pátém sedm tisíc měsíčně. Je to fajn, protože mi to pomáhá pokrýt výdaje na bydlení a menzu, a ještě mi zbude na výletování a jinou zábavu. Kdybych stipendium neměl, musel bych si přivydělávat brigádami. Takhle se můžu pořádně soustředit na studium, ale zároveň si užívat studentského života. Žijeme přece jenom jednou.

Letní univerzita ČEZ

Jak se ti daří zvládat studium na škole, kterou řada lidí považuje za extrémně těžkou?

Volil jsem mezi Brnem a Prahou, nakonec jsem dal přednost hlavnímu městu. Studium na Strojní fakultě ČVUT určitě není zadarmo, člověk mu musí věnovat čas a úsilí, ale určitě se to zvládnout dá. Je fajn vytvořit si hned na začátku partu lidí, se kterými si sdílíš zápisky, chodíš na zápočty a tak. No a hodně pomůže, když tě to baví. Třeba pro mě je to dost důležité – i do práce chci chodit proto, že mě baví, a ne tam jen odsedět směnu. A se školou je to stejné.

Co tě vlastně láká na práci jaderného operátora?

Budu řídit největší stroj v republice! Ne teď vážně, v jaderné elektrárně jsou úžasné technologie a mě technika zkrátka zajímá. Nejsem typ, co potřebuje v zaměstnání být bůhvíjak kreativní, naopak, rád zkoumám věci do hloubky, hledám v nich řád, snažím se pochopit všechny souvislosti. Někomu by to možná přišlo jako nuda, ale já vím, že třeba během odstávek se operátoři musí pořádně otáčet, navíc nacvičují při simulacích různé kritické scénáře a tak. Bude mě to bavit.

A jak reagovala na tvé rozhodnutí jít do jaderné elektrárny tvoje rodina nebo kamarádi?

Táta si dělá legraci, že budu druhá Drábová. V rodině sice žádnou tradici technických zaměstnání nemáme, ale všichni to vzali a podporují mě, včetně babičky. Vysvětlil jsem jim, že jaderná elektrárna je jedno z nejbezpečnějších zařízení. I když se pořád straší haváriemi, mnohem víc lidí umírá třeba při jízdě autem.

Doporučil bys Letní univerzitu a stipendijní program i dalším studentům?

Naprosto. Letní univerzity jsem absolvoval na obou elektrárnách a byl to pokaždé super zážitek s bezva bandou lidí, které spojuje touha po poznání. Už jen to, že jsou ochotní obětovat dva týdny z prázdnin na odborné přednášky a exkurze, o lecčem vypovídá. Já jsem se k jádru přiklonil až ve třeťáku, ale pokud vás zajímá, určitě neváhejte stipendium ČEZu využít naplno dřív. Je fajn nemuset si dělat starosti o peníze během studia, a navíc mít jasno, kam po škole zamířím.

Chceš i ty začít psát svůj příběh na jaderce?

Přidej se k stejně technicky naladěným studentům a studentkám na Letní univerzitě. Buď se rovnou zaregistruj, nebo – pokud ještě váháš – se zeptej na cokoliv, co tě k Letní univerzitě zajímá. Ale pozor, přihlášku můžeš poslat jen do konce dubna. Jestli chceš rovnou vědět víc k stipendijnímu programu, stačí se prokliknout na web kdejinde.cz.

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.