Jak se připravit na pohovor, i když jsi jednou nohou ještě ve škole?

dva kandidáti čekají na pohovor

Přistála ti v e-mailové schránce pozvánka na pohovor? Pak asi tvůj životopis zaměstnavatele okouzlil natolik, že ti chce dát šanci ukázat, co v tobě je. Takže jestli tuhle příležitost nechceš promarnit, bude se ti hodit několik praktických tipů a rad, jak se na pohovor připravit. Nezapomeň, že šanci udělat dobrý dojem máš jenom jednu.

Neotálej s odpovědí

Nejlepší bude vzít to pěkně po pořádku. Takže začni tím, že odpovíš na e-mail s pozvánkou k pohovoru. Nenechávej personalistu příliš čekat a odepiš co nejrychleji. Hlavně si ale po sobě odpověď v klidu zkontroluj, ať si tvoje pozvání k pohovoru potenciální zaměstnavatel ještě nerozmyslí.

Ověř si, jestli ti vyhovuje navrhovaný termín, a zkus tomuhle datu přizpůsobit svůj program. V opačném případě personalistovi radši rovnou zavolej a po telefonu ho slušně požádej, jestli by ti nemohl nabídnout jiný datum.

Googluj o firmě, co se dá

Pokud za sebou už máš psaní motivačního dopisu, asi už o firmě, kde se ucházíš o místo, něco víš. I tak si ale projdi každý řádek webových stránek společnosti, firemního blogu i profilu na sociálních sítí a vygoogluj si o toho o společnosti co nejvíc. Tím, co najdeš, se pak vyzbroj na pohovor.

Dokážeš sebevědomě odpovědět na otázku, proč chceš pracovat právě v této firmě? Pokud je tvoje odpověď ano, pak nejspíš dokážeš přesvědčit náboráře, aby tě přijal. A jestli ne, tak možná radši googluj dál.

Připrav si pár vět o sobě

Dost často začíná pohovor větou typu „Můžete nám o sobě něco říci?“. Počítej s tím, že personalista, který tě pozval k pohovoru na základě tvého životopisu, po tobě nechce vyjmenovat všechny tvoje pracovní zkušenosti. Takže, jak na tuhle ošemetnou otázku správně odpovědět?

Tazatel chce hlavně zjistit, jakým způsobem se prezentuješ. Zkus se proto zamyslet, co tě v životě baví, jaké jsou tvoje hlavní hodnoty a jak se promítají do tvého osobního i pracovního života.

Taky si můžeš vybrat jednu nebo dvě předchozí zkušenosti (klidně i ze školy), které stojí za zmínku a ideálně souvisí se současnou pozicí. Prezentaci si pak můžeš nacvičit třeba před zrcadlem. Ale zase se to neuč slovo od slova, ať nezníš jako robot.

Připrav si odpovědi na nejčastější otázky

Personalista si na tebe pravděpodobně připraví několik otázek, takže je v tvém zájmu si předem promyslet, jak na ně budeš odpovídat. Dvě často kladené otázky, kterými náboráři rádi zahajují pohovor, už jsme ti představili. Ale připrav se na to, že tě jich čeká ještě několik.

Opět trochu zapátrej po internetu, ať víš, jaké otázky se u pohovorů objevují nejčastěji, a na ty se připrav. Délka odpovědi by měla mít přibližně půl minuty až dvě, takže moc nezacházej do detailů, ale nemluv ani moc stručně.

Co můžeš říct o škole nebo práci?

Jestli právě končíš školu, pravděpodobně se tě budou u pohovoru ptát právě na ni. Náboráře může například zajímat, co tě vedlo k výběru konkrétního oboru nebo jaké dovednosti a znalosti ze školy využiješ v tvojí praxi. A pokud už za sebou máš nějaké pracovní zkušenosti, pak otázky budou směřovat nejspíš právě k nim.

Očekávej i neobvyklé otázky

V některých firmách se drží standardních otázek, ale jinde tě můžou čekat i méně obvyklé dotazy, které mají otestovat tvoji kreativitu, jako například: „Jakým zvířetem byste chtěl/a být?“ nebo „Proč jste dnes zvolil/a toto oblečení?“.

Otázky, které tě neminou

Další část otázek se bude pravděpodobně týkat tvých očekávání ohledně pozice, na kterou se hlásíš. Například se tě mohou u pohovoru zeptat, co očekáváš od náplně tvojí práce nebo jak si představuješ svůj kariérní růst. V každém případě si připrav odpověď na tyhle čtyři otázky:

  • Jaká je tvoje představa platu?
  • Proč chceš pracovat na dané pozici?
  • Proč by si firma měla vybrat právě tebe?
  • Kdy můžeš nastoupit?

Odpovědi strukturuj

Až si budeš připravovat odpovědi k otázkám u pohovoru, soustřeď se nejen na to, CO odpovíš, ale taky JAK. Každá tvoje odpověď měla mít určitou strukturu. Tedy alespoň v případě, že chceš na pohovoru udělat opravdu dobrý dojem.

Zodpovídání dotazů by ideálně mělo zahrnovat popis charakteru události, tvojí roli v ní, tvých konkrétních kroků a taky tvého přínosu. Pokud chceš zjistit, jak na to, přečti si, jak odpovídat na otázky při pohovoru pomocí metody STAR.

Při pohovoru si nevymýšlej

I když se tě personalista zeptá na něco, na co se bojíš odpovědět nebo za co se stydíš, odpovídej upřímně. Nejen, že náboráři obvykle poznají, když jim někdo lže, ale taky by se ti to mohlo později vymstít. Odpovídat upřímně ale neznamená sdělovat víc, než je nutné. Takže odpovídej stručně a dej si pozor, ať se v tom nezačneš zbytečně utápět.

Připrav si seznam silných stránek

Sepiš si seznam tvých tří až pěti silných stránek, které nejlépe pasují ke konkrétní pozici a pomohou ti vyniknout. Zamysli se, co se od tebe na daném místě očekává, a zapátrej v paměti, klidně i v tvém životopisu a motivačním dopisu, a najdi příklady, které to dokazují. Rozhodně si nevymýšlej vlastnosti, které nemáš, protože to personalista pozná doplňujícími otázkami.

Zapomeň na obecná a nic neříkající klišé typu „týmový hráč“ a tak podobně. Buď konkrétní a každou svoji silnou stránku demonstruj na konkrétním příkladu ze školy, bývalého zaměstnání nebo jakékoli jiné situace.

dívka na pohovoru

Slabé stránky prezentuj jako pozitivum

Náboráři se samozřejmě rádi ptají i na slabé stránky, takže popřemýšlej, jak tuhle otázku co nejlépe otočit ve svůj prospěch. Pokus se proto svoje nedostatky prezentovat tak, aby je náborář nevnímal jednoznačně jako negativum.

Rozhodně neříkej, že máš problém s trpělivostí nebo že někdy pracuješ pomalu. Namísto toho třeba zmiň, že se potřebuješ hodně vyptávat předtím, než se zapracuješ. Taky zkus ideálně vybrat ty slabé stránky, které s tvojí prací příliš nesouvisejí a nijak tě při ní neovlivňují.

Připrav si vlastní otázky

Málokterý pohovor se obejde bez prostoru pro otázky ze strany uchazeče. Takže až se na tebe personalista obrátí s dotazem, co by tě zajímalo, měj v rukávu jednu až dvě otázky. Pro všechny případy si možná přichystej ještě jednu navíc, kdyby ti na ty původní zaměstnavatel odpověděl už při pohovoru. Ptát se na něco, o čem už byla řeč, by mohlo působit, že příliš neposloucháš.

Dej si na výběru otázek záležet, ať získáš plusové body. Umět klást zajímavé otázky je stejně důležité, jako umět na otázky odpovídat. Například se můžeš zeptat, jak společnost vychází vstříc zaměstnancům s kariérním postupem. Tímto typem otázky projevíš nejen svoji angažovanost, ale taky cílevědomost.

Nepodceň výběr oblečení

To, jak se oblečeš, bude záležet na firemní kultuře společnosti i odvětví, ve kterém působí. Kromě toho ti ale o stylu oblékání můžou napovědět i firemní hodnoty uveřejněné na webových stránkách společnosti nebo jejích sociálních sítích.

Pokud se firma prezentuje jako mladá, dynamická a kreativní, sáhni po uvolněnějším outfitu. Dbej ale na to, ať i přesto působíš reprezentativně. Jestliže se ale ucházíš například o místo v bance nebo právnické firmě, pravděpodobně budeš muset upřednostnit konzervativní byznysové oblečení.

Doraz na pohovor s předstihem

Na pohovor doraz 5 až 10 minut s předstihem a nezapomeň si předem zapamatovat jméno osoby, za kterou jdeš, ať si neuděláš ostudu hned ve dveřích. Taky si radši ulož kontakt na dotyčného pro případ, že by tě na cestě něco nečekaně zdrželo, nebo by se ti třeba nedařilo najít správný vchod do budovy. Vždycky je lepší se připravit na nečekané události. Pokud ti personalista po příchodu nabídne vodu nebo kávu, nemusíš se ostýchat. Jestli ti ale nabídne jen vodu, o kávu si určitě neříkej.

Během pohovoru udržuj oční kontakt

Pokud seš introvert, zkus zapůsobit více jako extrovert, a jestli seš extrovert, dej si pozor, ať je komunikace umírněná. Rozhodně nepředstírej, že jsi někdo jiný, ale jednoduše se snaž dát najevo, že nemáš problém s komunikací.

Být nervózní je normální a nejspíš se to od tebe i očekává, ale pokus se zachovat klid, udržuj oční kontakt, a vystupuj sebevědomě, pozitivně a zdvořile. Oční kontakt je obzvlášť důležitý, protože jím projevuješ svoji upřímnost a sebedůvěru. Pozor si dej třeba na přehnanou gestikulaci nebo jiné rušivé formy neverbální komunikace.

Po pohovoru pošli děkovný e-mail

Po absolvování pohovoru se neboj poslat děkovný e-mail. Dej si pozor, ať je krátký, profesionální, a hlavně bez chyb. Ve stručnosti tazateli poděkuj za jeho čas a vyjádři svoje   nadšení pro danou pozici, ať firmu ujistíš o svém přetrvávajícím zájmu.

Tímto krátkým připomenutím se rozhodně nevnucuješ, ale naopak se jím dostáváš do popředí mysli potenciálního zaměstnavatele. Takže se neboj využít příležitosti zvýšit svoje šance na úspěch.

Pokud se nedočkáš kladné nebo dokonce žádné odpovědi během následujících dvou týdnů, neboj se požádat o zpětnou vazbu. I když u jednoho pohovoru neuspěješ, můžeš tuhle zkušenost využít ve svůj prospěch a připravit se na další pohovor o něco lépe. Takže hodně štěstí!

PS: Spoustu dalších tipů najdeš na naší kariérní stránce.

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.