Jak napsat motivační dopis

Čteš inzerát, chceš odpovědět, ale požadují po tobě zaslání motivačního dopisu. Škrábeš se na hlavě, protože nevíš, jak na to? My ti poradíme!

Co je motivační dopis?

Motivační nebo také průvodní dopis je vedle tvého životopisu dalším důležitým dokumentem, který při hledání práce využiješ.
Jak už název napovídá, v dopisu by mělo být patrné, jaká je tvá motivace k odpovědi na inzerát a také zdůraznění tvých předpokladů a silných stránek, které by se daly pro danou pozici zužitkovat. Je to ideální způsob, jak zvýšit šanci na získání pracovní pozice.

Je nutné motivační dopis psát?

Podle výzkumu z roku 2015 od společnosti Jobvite čte motivační dopis jen 10 % náborářů. Může se to zdát jako nízké číslo, ale co když zrovna píšeš do firmy, kde sedí ten jeden z deseti? Co když ti zaslání motivačního dopisu zvýší šanci dostat se na pohovor na práci snů? Za to těch pár minut stojí ne? Jestliže tedy přímo v inzerátu nestojí, že o motivační dopis nemají náboráři zájem, vždy ho pošli.

Jaký je rozdíl mezi životopisem a motivačním dopisem?

Motivační dopis nikdy životopis nenahrazuje, ale krásně ho doplní. Tyto dva dokumenty pomůžou personalistovi o tobě získat lepší představu jako o uchazeči o práci.

Rozdílů mezi motivačním dopisem a životopisem je několik:

1. Životopis je strukturovaný dokument, kde uvádíš informace o svém vzdělání a pracovních zkušenostech. Motivační dopis je představení na dva až tři odstavce.

2. CV obsahuje fakta, kdežto motivační dopis je popisný.

3. V životopise se soustředíš na minulost, ale oproti tomu v motivačním dopise hledíš do budoucnosti.

4. Motivační dopis je určen konkrétní osobě, personalistovi.

Co by měl nejlepší motivační dopis obsahovat

Napsat motivační dopis není žádné velké umění. Mimo jiné už existuje na internetu spoustu šablon, které pro psaní motivačního dopisu můžeš využít. A jaká je ideální délka dopisu? Ani krátký ani dlouhý. Představ si, že jsi na druhé straně a čteš denně desítky takových dopisů. Před odesláním si nech svůj dopis zkontrolovat, aby z toho nebyla ostuda. Hrubky a chyby vždy dokážou odradit.

Obsah motivačního dopisu:

1. Oslovení

Na samém konci inzerátu většinou bývá napsáno, kdo výběrové řízení řídí. Pokud to v inzerátu nenajdeš, můžeš se mrknout na webové stránky firmy a zjistit, kdo má ve firmě na starosti HR. Jemu pak motivační dopis adresuj. Vyhýbej se oslovení typu „Všem dotčeným“ nebo „Vážená paní/Vážený pane“. Když jméno nikde nenajdeš, napiš prostě a jednoduše „Dobrý den“.

2. Úvod

Jako každá slohová práce na škole musí mít i tvůj motivační dopis svůj úvod, kde čtenáře seznámíš s tím, proč na inzerát vůbec odpovídáš a proč tě oslovil. Fráze „Zaujala mě nabídka práce zveřejněná na portálu práce“ k úspěchu nemusí stačit. Je to nuda. Pojmi svůj úvod originálně. Hlásíš se na pozici leteckého inženýra a jsi fanda The Big Bang Theory? Paráda, pobav náboráře přirovnáním sebe k Howardu Wolowitzovi nebo přiznej, že tě obor zaujal po shlédnutí prvního dílu seriálu.

3. Co nabídneš ty

To, že firma hledá nového kolegu znamená, že potřebuje vyřešit problém s chybějícím zaměstnancem. Dej svému potencionálnímu nadřízenému vědět, jak bys tento „problém“ vyřešil. Ukaž, že jsi pro danou pozici ta nejlepší možnost. Můžeš uvést i úspěchy, které tě na škole nebo na předchozím místě prováděly. Buď ale konkrétní: „podílel jsme se na kampaních pro sociální sítě, které pomohly zvýšit prodej o 200 %“ zní lépe než „Získal jsem uznání za práci markeťáka pro sociální sítě“.

4. Závěr

Závěrem už stačí napsat krátké rozloučení a uvést, že se můžeš dostavit k osobnímu setkání a chceš o sobě prozradíš více na pohovoru. Nezapomeň také poděkovat za čas, který náborář strávil čtením tvého díla. Buď vždy uctivý a dej najevo, že o pozici opravdu stojíš. Nezapomeň se také podepsat.

Už je nad slunce jasné, co to motivační dopis je a co by měl obsahovat. Využij naše tipy při odpovídání na inzerát a uvidíš, že se nabídky pohovorů jen pohrnou.

Autor
Adéla Žofková
Mimo práci je mým koníčkem divadlo. Přes deset let hraji v amatérském souboru, kde se můžu vyřádit jak na jevišti, tak i jako kostýmní výtvarník nebo při tvorbě kulis. Miluju přírodu, ale taky občas ráda zůstanu v posteli s čajem a seriálem.