Holky, pojďte do energetiky! Třeba na jaderku!

jaderná elektrárna

Energetika má pořád punc práce pro chlapy. Žádné velké svaly přitom nevyžaduje a pracují v ní stovky šikovných žen a dívek. Přidej se k nim i ty. Protože zdravou planetu, čistou energii a elektřinu na cvaknutí vypínačem chce přece každý.

Baví tě předměty jako fyzika, chemie nebo IT? Zajímá tě, jak věci fungují, a ráda jim přicházíš na kloub? Chceš být u největší revoluce v energetice za posledních 200 let? Tak odhoď předsudky a zkus třeba energetiku. A když už, proč ne rovnou v největších a nejzajímavějších českých elektrárnách? Začni svou kariéru v Temelíně nebo v Dukovanech, díky kterým svítí každá pátá žárovka v Česku.

V našich jaderných elektrárnách pracují desítky žen na nejrůznějších pozicích, najdeš tu třeba chemičky, techničky, radioložky, elektrikářky, IT specialistky… A už brzy i první jaderné operátorky. Energetika totiž nestojí na svalech, ale na chytrých lidech.

Česká republika má plán, že uhelné elektrárny nahradí čistými, bezemisními zdroji. Kromě obnovitelných zdrojů, jako je slunce či vítr, sází také na jadernou energii. Atomy u nás totiž úspěšně štěpíme už přes 60 let a naše jaderné elektrárny patří mez světovou špičku. Do nových jaderek budeme potřebovat stovky zaměstnanců. Proto nás těší, že si k jádru hledá cestu čím dál tím víc dívek.

Zaujala tě možnost kariéry v jádře, ale nejsi si jistá, zda tě to bude bavit? Vyzkoušej akce ČEZ! Pro středoškoláky pořádají třídenní Jadernou maturitu, pro vysokoškoláky zase dvoutýdenní Letní univerzitu. Studentům, kteří to myslí opravdu vážně, nabízí stipendijní program v hodnotě až 480 000 korun. A během studia k nim můžeš na placenou i neplacenou stáž, kdy tě zapojí jako plnohodnotného člena týmu. Tak holky, ahoj na jaderce!

ČEZ

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.