GIS jako super schopnost

Informační technologie zásadně mění podobu našeho světa a revoluce v digitalizaci otevírá nové možnosti. Přemýšlíš, jaké dovednosti se ti mohou v současném digitálním světě hodit? Jeden tip pro tebe máme. Objev GIS, svou novou super schopnost.

Co to GIS je a jak funguje

Geografické informační systémy (GIS) pracují s daty, která mají nějaký vztah k území – co se kde nachází, co se kde pohybuje, co se kde stalo. GIS umí taková data zpracovávat, analyzovat a srozumitelně prezentovat ve formě grafických výstupů, jako jsou interaktivní mapy a online aplikace. Řekneme ti, proč je dobré něco takového umět a vyznat se v tom.

Příklady využití

Že byl pro tebe do teď GIS neznámou a nevíš, kde se využívá? Možná tě překvapí, že GIS je důležitou součástí rozhodovacích procesů celé řady společností, neziskovek i státních organizací. Díky jedinečným schopnostem totiž nabízí hlubší vhled do dat, dokáže v nich nalézt souvislosti a na jejich základě umožňuje přijmout informovaná (a tudíž i správnější) rozhodnutí.

Mírnější klima pro všechny

Třeba Praha vyrazila s pomocí GIS do boje s extrémními teplotami v ulicích. V interaktivní mapě povrchových teplot vytipovala nejrozpálenější místa ve městě, která postupně doslova zezelenají a stanou se tak přívětivější a zdravější pro život.

Analýza území

Každý trestný čin nebo přestupek se „někdy“ a „někde“ odehrál. Tyto údaje se dají využít pro podrobnější analýzu území a vymezení míst s vyšší koncentrací trestné činnosti. Výsledkem je pak mapa rizikových oblastí, která může sloužit jako základ pro posílení policejních hlídek a k aktualizaci bezpečnostní strategie.

Dostupnost MHD

Pomocí GIS lze ale modelovat i dopravní dostupnost MHD. V Brně vytvořili apku, díky které zjistíš, kam a jak rychle se pomocí MHD dostaneš. Kromě toho ale aplikaci využiješ třeba při hledání nového bydlení tak, aby ti cesta do školy netrvala věky.

Jak začít s GIS?

Zaujal tě GIS a chcete řešit otázky budoucnosti? Pak věz, že i tvá škola nějaký GIS software nejspíše má a my tě na správnou osobu ve škole rádi propojíme.

 

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.