Co by měl obsahovat životopis absolventa

Co by měl obsahovat životopis absolventa

Stojíš na startu a čekáš na pomyslnou ránu pistolí k odstartování závodu. Jde o závod na trhu práce. A ty musíš přeskákat mnoho překážek, než doběhneš do cíle. Cílem je nástup do nové práce. Pojďme se společně mrknout na první překážku, kterou v tomhle závodě musíš přeskočit. Když to dokážeš, máš to nejtěžší za sebou.

Jak napsat životopis

Psaní životopisu není vůbec jednoduché. Zvlášť když máš zatím zkušenosti jen z brigád anebo vůbec žádné. Ani to tě ale ve tvém závodu nesmí zastavit. Typů, jak napsat životopis, je na internetu spoustu. My ti přinášíme pár osvědčených rad od našeho personalisty.

 

Osobní údaje

Ještě před samotným konstruováním tvého životopisu se rozluč se svou infantilní e-mailovou adresou a založ si novou, která bude působit profesionálně. Určitě uznáš, že jana.novakova@email.cz působí lépe než jsembejk69@email.cz. Spolu se svým jménem, případně i získaným titulem a telefonním číslem jsou to věci, které se uvádí v hlavičce životopisu. Datum narození, stav nebo bydliště nejsou v životopise povinné a uvádět je tak nemusíš.

Vzdělání

Tato sekce je pro absolventy velmi důležitým bodem CV. Rozepiš se a ukaž své úspěchy. Nezapomeň řadit vystudované školy chronologicky, začni současností a jdi zpět do minulosti. Pozor! Mysli na to, že základní škola se do životopisu neuvádí. Jedná se o povinnou školní docházku a absolvovali jsme ji všichni. Nezapomeň uvést roky studia, přesný název školy i název oboru. Pokud patříš mezi erasmáky, nezapomeň to zmínit.

Příklad:

2017 – 2020
Univerzita Karlova, filozofická fakulta
Obor: Iberoamerikanistika (Mgr.)
Závěrečná práce na téma: Česká imigrace v Chile po roce 1948

Stáže, brigády a praxe

Co se kolem tebe, kromě studia, za poslední roky událo? Zkus vybrat ty nejrelevantnější brigády nebo stáže, které trvaly co možná nejdelší dobu a můžou být přínosné v kontextu hledané pozice a ty v bodech uveď do životopisu.

Příklad:
01/2019 – 06/2019
Velvyslanectví Chilské republiky

  • Stážista na Konzulárním oddělení
  • Administrativa a archivace dokumentů
  • Výpomoc při schvalování žádostí o pobyt

Znalosti a dovednosti

Tady je prostor pro výčet jazyků, které ovládáš. Jazykové znalosti popisuj vždy podle evropského referenčního rámce (A1 – C2).

Do znalostí uvádíme i znalost počítačových programů, např. MS Office nebo odborné znalosti jako je psaní všemi deseti. Pokud jsi absolventem speciálních kurzů nebo se účastníš mimoškolních aktivit, dej jim zde vyniknout.

Máš řidičský průkaz? i to je dobré do životopisu uvést. Všechny tyto znalosti a dovednosti tě mohou dostat blíže tvé vysněné práci.

Teď víš, co by měl tvůj životopis obsahovat. Ale co jeho forma? Ta je přeci taky důležitá!
Jak udělat tvoje CV sexy se dozvíš v našem dalším článku.

Autor
Adéla Žofková
Mimo práci je mým koníčkem divadlo. Přes deset let hraji v amatérském souboru, kde se můžu vyřádit jak na jevišti, tak i jako kostýmní výtvarník nebo při tvorbě kulis. Miluju přírodu, ale taky občas ráda zůstanu v posteli s čajem a seriálem.