Cenná praxe při studiu energetiky. Kde jinde (než v ČEZu)?

studenti v elektrárně ČEZ

Studuješ na střední nebo vysoké škole a zajímá tě svět energetiky? Kariérní web kdejinde.cz ti nabízí možnosti, jak získat další cenné informace i zkušenosti z praxe. Vyber si podle svých potřeb z pestré škály programů pro studenty.

„Kde jinde“ – portál do světa energetiky

Kariérní web skupiny ČEZ kdejinde.cz nabízí kromě přehledu pracovních pozic také celou řadu možností, jak můžeš prohloubit své znalosti v oblasti energetiky. Průběžně si můžeš rozšiřovat obzory díky sekci „Virtuální svět“, kde najdeš livestreamy z odborných přednášek, podcasty a rozhovory s odborníky ze světa energetiky. Najdeš tu ale i řadu stáží a programů přímo pro studenty, díky kterým můžeš svou kariéru v energetice rozvíjet už při studiu.

Letní programy pro studenty a stipendia

Pro studenty/studentky vysokých škol technického zaměření se zájmem o jadernou energetiku organizuje ČEZ na svých jaderných elektrárnách stáž „Letní univerzita“. Na kdejinde.cz najdeš i další zajímavý letní projekt „SMR Camp“, na kterém získáš maximum informací o malých modulárních reaktorech. Navíc máš možnost získat štědrý stipendijní program a rozjet tak svou kariéru už na škole!

Placené stáže a trainee programy

Pokud se vidíš spíš v oblasti obnovitelných zdrojů či energetických úspor, můžeš v rámci Esco trainee programu nastoupit na placenou stáž, určenou pro magisterský stupeň studia technických vysokých škol. A jestli nemáš ještě úplně jasno, zkus se podívat na ČEZ Experience a vybrat si z konkrétních oblastí. Nebo do ČEZ napiš, co by tě zajímalo, a na formě stáže se tam dá dokonce domluvit individuálně.

Pro studenty partnerských středních škol

Pokud studuješ na některé partnerské střední škole ČEZ nebo máš opravdu velký zájem o energetiku, tak si vyzkoušej maturitu, na kterou nemusíš čekat až do čtvrťáku, a která tě bude určitě bavit. Třeba Distribuční maturita, kdy si můžeš v praxi vyzkoušet, jak funguje distribuce elektřiny. S ESCO maturitou zažiješ tři dny plné moderní energetiky od průmyslové energetiky, fotovoltaik až po chytré osvětlení. Při Energetické maturitě máš zase šanci zjistit, jak se vyrábí elektrická energie v klasické elektrárně, a co ji v budoucnu nahradí. Jen v ČEZ máš příležitost se díky Jaderné maturitě podívat přímo do jaderných elektráren!

Nadšení cestovatelé mohou vyrazit na Green Energy Tour! Čeká tě třídenní exkurze po „zelených elektrárnách“, tedy vodní, větrné, solární a navštívíš i elektrárnu, která využívá biomasu. Prostě super výlet nabitý informacemi, kde potkáš stejně naladěné studenty.

Nemůžeš najít místo pro svou praxi a jsi na partnerské škole ČEZ? Napiš na kdejinde@cez.cz 😊.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.