Základy a historie jógy

jóga na pláži

Přestože tu jóga existuje již tisíciletí, jako bychom ji znovu v současné době začali objevovat. Nejde jen o pouhé cvičení, jóga dokáže na cestě životem ukázat směr a poskytnout odpovědi, záleží jen na tom, jak je člověk schopný reflektovat, co mu jóga nabízí.

Historie jógy

První zmínky

V rámci historie by se jóga dala stručně rozdělit do několika zásadních vývojových etap. První zmínky se objevují již v posvátných sanskrtských textech – Védách. Civilizace Indus-Sarasvati, obývající severní Indii před více než 5000 lety, se stala první civilizací spojovanou s jógou. Na jejím rozvíjení se poté podíleli védští kněží – Brahmans, ti své postupy a rituály zaznamenávali a následně rozšířili do světa jako učení o sebepoznání, moudrosti a karmě. Jejich dílo neslo název Upanishads.

Patanjaliho doba

Patanjalim a jeho Yoga-sútry se staly prvním systematickým přehledem jógy. Spadají do 2. století př.n.l. Podle Patanjalima znamená jóga spojení individuálního bytí (átman) s univerzálním bytím (paramátman). Patanjalim směřoval praxi jógy do tzv. „osmero pojednání“. Všechna pojednání jsou závislá na stavu vědomí a vedou ke sjednocení.

Ásany, meditace, pránájáma

Několik století po Patanjalim se jogínští mistři soustředili na vytvoření systému postupů, které měli vést k omlazení těla a duše a s tím souvisejícího prodloužení života – neboli hatha-jóga. V této době vznikla Tantra-jóga, která obsahovala techniky k očištění těla i mysli.

Posun směrem na západ

Na přelomu 18. století začali mistři jógy cestovat na západ a přitahovat pozornost svými dovednostmi. Ve Spojených státech amerických si jóga získala velkou oblibu až ve 20. století a v roce 1924 byla v Mysore otevřena první univerzita Hatha-jógy. Ve stejném století pronikla tato filozofie také do Evropy, kde byla doporučována především jako cvičení, které zlepšuje fyzické zdraví.

Rozvoj jógy v současnosti

Jóga je v současnosti velmi oblíbenou a vyhledávanou aktivitou. Jedním z důvodů může být poněkud zrychlený způsob života západní civilizace, který se pojí s narůstajícím stresem. Spousta lidí se snaží ve svém životě najít rovnováhu a harmonii. A jóga, jak se zdá, může být tomto ohledu velkým pomocníkem.
V současné době existuje již velké množství druhů a stylů jógy. Počínaje pomalým, relaxačním způsobem cvičení, až po velmi aktivní cvičení zaměřené na protažení a posílení celého těla.

jogova asana

Základy jógy

Jak nám již napověděla historie jógy, jde o propojení těla a mysli, spojení individuálního bytí s univerzálním. Nejde o pouhé cvičení, jóga dokáže na cestě životem ukázat směr a poskytnout odpovědi, záleží jen na tom, jak je člověk schopný reflektovat, co mu jóga nabízí.
Základem jógy je procvičování pozic – ásan – což v překladu znamená „zaujmout na delší čas tělesnou polohu a cítit se v ní příjemně a uvolněně“. Každá pozice je pečlivě propojena s dechem. Vybrat si můžeš z mnoha stylů a škol jógy. Výběr závisí pouze na tom, co od jógy očekáváš a který typ ti bude více vyhovovat.

Pokud nevíš, kde začít, vyzkoušej nejprve klasickou hatha jógu a pak můžeš objevovat i další druhy. Je vždy dobré začít s nějakým zkušeným instruktorem a naučit se správné provedení jednotlivých pozic. Buď zpočátku trpělivý a věnuj pozornost detailům jednotlivých pozic. Časem vše půjde snadněji a s větší lehkostí. Výhodou je, že jakmile si osvojíš jednotlivé pozice a budeš si jejich provedením jistý, můžeš si jógu zacvičit téměř kdekoli – doma, venku, na pláži u moře…stačí ti k tomu jen chuť se protáhnout. No a pak už jen podložka, ačkoli ta není nezbytnou součástí cvičení. Pro rychlou orientaci uvádíme několik druhů jógy, které jsou u nás běžně dostupné.

Hatha jóga

Pomalými cviky se přeneseš až k ásanám. Celou dobu je kladen důraz na správné dýchání, provedení cviků a výdrž. U tohoto typu jógy se zklidníš a uvolníš mysl.

Power jóga

Cviky se rychle střídají a důraz je kladen především na pružnost, sílu a ohebnost. Je zaměřena na protažení a posílení těla. Je fyzicky náročná, ale plusem může být, že při ní dochází k redukci váhy.

joga

Hormonální jóga

Je zaměřena na aktivaci orgánů, které produkují hormony. Dech i techniky jsou prováděny tak, aby se postupně v těle vyrovnala hladina hormonů. Je více relaxační a zaměřená na dýchání.

Hot jóga

Jde o typ jógy velmi podobný hatha józe, avšak v jiném prostředí. Cvičení probíhá v místnosti, která se vytápí cca na 40 °C, a také je zde větší vlhkost. Tělo je díky tomu uvolněnější a snáz se dostane do určených pozic. Bonusem je podpora detoxikace organismu, uvolnění svalů či rozšíření cév.

Iyengar jóga

Klasický a tradiční styl jógy nazývaný dle svého zakladatele mistra B.K.S. Iyeangara, následovníka učení Patanjaliho. Od ostatních stylů jógy se liší hlavně důrazem na detail a precizním provedení ásan. Pravidelné cvičení přináší spousty pozitivní energie a zlepšení fyzické i psychické rovnováhy. Pomáhá rozvíjet koordinaci pohybů a vede k uvědomění si vlastního těla. Přináší také úlevu kloubům a páteři.

Mezi další typy jógy patří Bikram jóga, Obličejová jóga, Aqua jóga, Čakrová jóga či jóga smíchu, a mnohé další.

V každém případě lze potvrdit, že cvičení jógy má pozitivní vliv na zdraví, imunitu, uvolnění těla a mysli a zvládání každodenního stresu. Jak začít s jógou se dozvíš v dalším článku.

Autor
Kateřina Weissbrotová
Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.