Via ferraty pro začátečníky

Pro všechny milovníky náročnější horské turistiky jsou skvělým zpestřením via ferraty – jištěné cesty, kde si můžeš vyzkoušet první napůl lezecký a napůl turistický zážitek. Na které ferraty vyrazit pro první zkušenosti?

Co jsou via ferraty?

Via ferrata je jištěná cesta, která většinou vede skalami nebo na vrcholky hor. Jištění je v podobě ocelových lan přichycených na skále, lanových žebříků či kovových žebříků a skob, na kterých se pomocí jistícího systému můžeš relativně bezpečně pohybovat.

Co na ferraty potřebuješ?

V každém případě základní vybavení, bez kterého se na žádnou cestu vůbec nevydávej. Pořiď si:

  • přilbu
  • sedací + prsní úpon
  • via ferratový tlumič pádu – certifikováno dle ČSN EN 958
  • plochou smyčku
  • lezecké rukavice

Další nezbytnou výbavou jsou boty, ve kterých se na skále udržíš a dobře se budou přizpůsobovat terénu po kterém polezeš.

V neposlední řadě to je fyzická kondice a zkušenosti, které odpovídají výběru náročnosti. Ty v České republice začínají od A/B po B/C úrovně. Doporučení zní, vyzkoušet si všechny dostupné ferraty této obtížnosti, vědět, že je zvládáš s velkou fyzikou rezervou a pak se posunout na další úroveň obtížnosti. Než se vydáš třeba na obtížnost E, je dobré si ji nejdřív dát s instruktorem. Ten tě v případě nesnází bude umět dostat dolů.

TIP pro začátečníky: Ferraty podobně jako horolezectví stojí na síle a práci nohou. Tvoje technika tedy musí vycházet ze zapojení a stability nohou a ruce slouží jako jištění a průzkum terénu. Pokud tohle jednoduché pravidlo nedodržíš, můžeš na konci cesty cítit přetažení horní části těla.

Via ferrata v čechách

Tipy na 3 české via ferraty

Via ferrata Vír – Jezerní stěna a Velká věž

Jednu z nejzajímavějších a nejpestřejších via ferrat najdeš u přehrady Vír. Na milovníky jištěného lezení zde čekají rovnou dvě via ferraty – Velká věž a Jezerní stěna. V zimním období je tato lokalita vyhlášená pro svoji Ledovou stěnu, která je svého typu jedinou v ČR a je určená výhradně horolezcům.
Obě via ferraty jsou vybavené jistícími lany, žebříky, úchyty a stoupačkami. Atraktivitě dodává také lanový žebřík, který spojuje Velkou věž s vyhlídkou.

Začátek první ferratové cesty je nad chatou Krabička na úpatí východní stěny Velké věže a mírně ve svahu stoupá. Po dosažení vrcholu pokračuj po lanovém mostě na vyhlídku po hřebeni až na jeho konec, kde via ferrata končí navazujícím svahem. Nástup na druhou via ferratu najdeš zhruba 300 metrů od Ledové stěny směrem k přehradní hrázi. Nástupový žebřík je hned po pravé straně.

Obě ferraty slibují pěkná turistický zážitek pro celou rodinu. Trasa je dlouhá 4 km, což ale neznamená, že jde o jednoduchý výlet. Náročnost obou ferrat je na stupni B/C.

Via ferrata Šilinkův důl

Ferrata je zasazená do přírodního parku údolí Krounky a Novohradky a měří 3 km. Přestože začátek cesty vypadá spíš jak romantická procházka kolem říčky Krounky, nenech se zmást. Vstup do Šilinkova dolu vede po široké lesní cestě, nástup na via ferratu začíná v momentě, kdy cestu ukončí skála trčící přes řeku. Jedinou oporou pro přechod jsou řetězy a žebříky, které tě spolehlivě převedou na druhou stranu.

Dále pokračuje cesta přechodem nad srázem bez jakéhokoli zábradlí, pohybuješ se zde jen pomocí řetězů a několika žebříků. Poměrně náročná ferrata však své příznivce odmění úchvatným pohledem na říčku Krounku. Výškové převýšení je do 450 m a náročnost B/C. To se ale může změnit v deštivém počasí, kdy by se na cestu měli vydat jen zkušení lezci.

Via ferrata Slánská hora

Jestli s ferratami teprve začínáš a chceš si je vyzkoušet, ideálním místem může být via ferrata ve Slaném. Najdeš ji v blízkosti centra města. Je asi 70 m dlouhá a na převýšení má 40 metrů a nabízí kombinaci lehkých a těžších úseků. Začátečníci ocení i pár míst k odpočinku.

Přestože se nejedná o dlouhou cestu, může ti její zdolání trvat přibližně dvě hodiny. Během cesty si vyzkoušíš rozmanité obtížnosti, včetně dvou vzdušných mostů. Začátečníci mohou trénovat na dvou trasách obtížnosti B, které jsou doporučené i dětem od 12 let.

Středně pokročilí mají k dispozici také dvě trasy C/D a pro mistry jsou připravené trasy obtížnosti D/E.

Jaké jiné outdoor aktivity si užít? Vyzkoušej adrenalinové aktivity se slevou ISIC až 40%!

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.