Proč do tréninku zařadit balanční cvičení?

Slečna venku provádí balanční cvičení

Schopnost držet balanc využíváme každý den. Navíc pomáhá zlepšit sportovní výkon, ale také třeba uleví od bolesti zad. Mrkni se, jak můžeš balanční cvičení využít ve svém tréninku.

Jaké jsou přínosy balančního cvičení? 

Jak už název napovídá, balančními cviky trénuješ svoji schopnost držet rovnováhu. Tu potřebuješ pro každodenní fungování, ať už jde o správné sezení u počítače nebo zvládání pohybu, obzvlášť při sportu. Pravidelným balančním cvičením zlepšíš koordinaci svých pohybů, orientaci v prostoru a získáš lepší kontrolu nad svým tělem. V praxi to znamená, že budeš díky správnému držení těla zdravější, atraktivnější, sebevědomější a že sebou okamžitě neřízneš na zem, když to řidič tramvaje moc zadupne. Zařadit balanční cvičení do tréninku se tedy určitě vyplatí, protože dovednost držet rovnováhu se dá i ztratit, což se děje například ve vyšším věku. 

Co balančním cvičením posiluješ? 

Za to, že chodíš rovně a ustojíš, když někde zakopneš, vděčíš svalům, které se nazývají hluboký stabilizační systém neboli core těla. To se při tréninku často odbývá, protože jde o svaly, které nejsou vidět. Nicméně jejich správné fungování je podmínkou pro zdravé držení těla. Balanční cvičení je pro posílení středu těla naprosto ideální, protože střed při nich aktivuješ vždycky a často posílíš i ochablé zádové svaly. 

Slečna balancuje na kamenech v řece

Jak pomocí balančních cviků posílit střed těla?  

Balanční cviky můžeš zařadit prakticky do jakéhokoliv tréninkového plánu. Některé můžeš provádět s vlastní vahou na podložce, ale efektivnější je použít pomůcky jako jsou různé balanční podložky a BOSU nebo případně overball. Ve větším fitku můžeš narazit i na vibrační plošiny. 

Tipy na balanční cviky, které zvládneš doma 

Propínání končetin ve vzporu 

Základní pozice pro tento cvik je stoj na všech čtyřech končetinách. Srovnej záda, dlaně s rozevřenými prsty umísti pod ramena ve vzdálenosti mírně širší, než je jejich rozpětí. Stehno a lýtko svírá pravý úhel a hlava je v prodloužení páteře. S výdechem propni levou paži a pravou nohu a s nádechem polož obě končetiny na zem. S dalším výdechem cvik zopakuj, ale tentokrát na druhou stranu. Cvik prováděj plynule, nezapomeň jej prodýchat a snaž se držet trup zpevněný, protože tak se aktivují core svaly.  

Slečna cvičí Propínání končetin ve vzporu

Dřepy na BOSU 

Postav se na BOSU asi na šířku ramen. Nadechni se, zpevni břicho a pohybem pánve dozadu dolů proveď mírným předklonem dřep. Důležité je udržovat váhu na celých chodidlech, jinak tě asymetrická práce nohou vytrestá ztrátou rovnováhy. Na druhou stranu, nestabilní podložka ti nedovolí dřepy přehánět, což je dobré s ohledem na kolena. Můžeš vyzkoušet obě strany pomůcky BOSU. Pokud si budeš chtít balancování trochu ztížit, vypni ruce vzhůru, takto fixované ruce ti už nepomůžou k vyrovnávání těžiště a veškerá práce tak zůstane středu těla a nohám, což je žádoucí. 

Slečna cvičí Dřepy na BOSU

Cvičíš pravidelně? Možná oceníš i tipy na nejlepší aplikace na cvičení v mobilu. 

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.