Jak si vybrat stáž snů 

Jak si vybrat stáž nebylo nikdy nic jednoduchého, a to právě v mladém věku. V článku si rozebíráme, jaké aspekty stáže jsou důležité, jak si stáž vybrat a co celkově stáž od stáže můžeme očekávat.

Studium a práce jsou dost rozdílné věci, a jako přechod mezi nimi většinou volíme stáž. Ale jak si vybrat tu pravou?

Na co se zaměřit při výběru stáže?

Během studia gymnázia jsem si stále říkal: “Co ze mě krucinál bude?” Naštěstí jsem si našel stáž, na které jsem získal aspoň nějaký pohled na práci nebo zaměření, které bych chtěl studovat dál. Možná právě to byl i cíl vytvoření stáží obecně, jako pohled za oponu firem a institucí. 

Rozmýšlej výběr pozorně 

Rozhodnutí najít si tu svou stáž snů je prvním opravdu dobrým krokem směrem k získání praxe ve svém budoucím oboru. Škola nás sice výborně připraví na teorii, ale v praxi pak některé teoretické věci nefungují, nebo jim firmy nepřikládají takovou důležitost, jakou by student očekával. Některé firmy aktivně se svými stážemi oslovují studenty přímo na školách, další pak vystavují stáže na inzertní portály práce. Pokud hledáš něco konkrétního, můžeš se firmy pokusit oslovit napřímo i když zrovna žádná stáž vypsaná není. Neboj se zeptat na to, co je její náplní, stáž tě má posunout dopředu a nadepisování obálek a docházky na poštu určitě nepotřebuješ. 

Stáž snů může být i placená 

Není úplnou novinkou, že některé stáže nabízí i malý finanční obnos, což studenta motivuje a může tak věnovat stáži veškerou energii. Pokud se pak bavíme o dlouhodobých stážích, které studenta připravují na konkrétní pracovní pozici ve své firmě se může jednat i o desítky tisíc měsíčně. Firmy to samozřejmě nedělají jen z charity ke studentům, ale snaží se motivovat šikovné studenty k budoucí kariéře v jejich firmě. Na takovou stáž je rozhodně důležité jít na pohovor velmi dobře připravený a nebát se již na pohovoru ukázat své přednosti. 

Co dělat, když mě přijmou? 

Výborně, mezi spoustou uchazečů si vybrali právě tebe, ale tím to teprve začíná. Stáž je vážná věc a je to vlastně tvoje první práce. Dostáváš reálné úkoly i termíny, které musíš plnit. Mentor je ve firmě ten, s kým budeš velmi úzce spolupracovat, jeho úkolem je tě po celou dobu stáže provázet a pomáhat ke zvládání všech úkolů. Velmi často je mentor pracovník na pozici, se kterou se na stáži seznamuješ. Stáž je pro tebe, a proto se neboj zeptat na vše co tě zajímá a pobavit se nejenom o práci, ale třeba se zeptat na jeho příběh, jak se na pozici dostal. 

Končím stáž snů a co dál? 

Když se tvá stáž chýlí ke konci, už bys měl mít některé odpovědi na otázky, které jsi si stanovil na začátku. Tím se můžou otevřít tři možné cesty tvého konce stáže. První je, že stáž tě natolik nadchla a firmě se líbí tvůj přístup a zápal, kvůli kterému ti nabídnou i pracovní pozici. Druhá možnost je, že tě stáž nadchla a budeš pokračovat nadále ve studiu a mířit blíže k tvému cíli, který jsi poznal na stáži. Poslední možností je, že tě stáž nebude bavit, ale i to je přínos, který ti může stáž dát. Rozhodně si ale na konci stáže nech napsat nějaké resumé o tvém průběhu stáže. Může jím být i tvé první doporučení, které od zaměstnavatele získáš. Vysoké školy i firmy na ně vždy budou přihlížet a v budoucnu ti může otevřít nejedny dveře.  

Doufám, že si z mého článku odneseš nějaké tipy, jak si vybrat stáž svých snů. Důležité je se nebát, brát to jako velkou příležitost a rozhodně si z ní něco odneseš. Tak držím palce! 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.