RECENZE: Dominion – staň se středověkým vládcem

dominion

Dominion je hra, která tě uvede do středověku a v roli statkáře tě od nuly s trochou štěstí dovede až na samý vrchol.

Hru Dominion jsme dostali od Albi s informací, že se jedná o karetní hru, ale do ruky se mi dostala velká krabice. Já si říkal, že to vypadá na pořádnou deskovou hru s velkým hracím polem a tisíci postavami, ale není tomu tak. Krabice je plná karet a když říkám plná, myslím opravdu plná! Je jich doslova 500 a krabice slouží k jejich přehlednému rozložení a uschování na další hry. Protože samotná hra trvá kolem půl hodinky, je to rozhodně dobrý nápad, jinak bychom s kamarády vždy 30 minut jen rozdělovali kartičky.

Začátek hry Dominion startuje od nuly

Hra začíná jednoduše, dostaneš tři základní statky a sedm měďáků. To sice nezní jako velké panství, ale to se může rychle změnit. Protože se na stole nachází 10 balíčků akčních karet, karty peněz a karty statků (bodové karty). Jako první se dostaneme k principu hry. Základem je se vžít do velkého stratéga a přemýšlet na několik kol dopředu, protože na jedno kolo mám pouze dva kroky, jak hrát. Můžu jednou něco nakoupit a jednou zahrát akční kartu, to nás vlastně dostává k vysvětlení karet. Karty peněz jsou naše platidlo, které je pro nás důležité k nákupu akčních karet anebo nákupu statků. Karty akcí jsou rozmístěné uprostřed stolu do 10 balíčků a díky nim se můžeš strategicky rozhodovat. Posledním jsou bodové karty, které jsou důležité pro vítězství v celé hře.

TIP: S ISIC průkazem máš v Albi 10% slevu na nákup!

Dominion desková hra

Jak se stát středověkým vládcem

Jak už jsme si řekli, zprvu máme základních deset karet, které si otočíme lícem dolů a líže se z nich vždy 5 karet do ruky. Tyto karty jsou pro toto kolo hrací, ale zbytek zůstává a čeká na další kola. Máš vždy možnost za kolo koupit jednu kartu, je na tobě, jestli si koupíš bodovou kartu, peníze nebo akční kartu. Druhou možností je zahrát akci, to je vyložení akční kartičky, která ti umožní třeba si líznout karty navíc nebo ti zlevní nákup. Kartiček je 500 a jejich funkcí je nespočet. Takže se nemusíš bát, že vždy budeš čekat až spoluhráč vytáhne jednu zázračnou a zvrátí celou hru.

Nakoupené akční karty si vždy odložíš rubem nahoru vedle svých karet, ze kterých si lížeš. Až ti karty z lízacího balíčku dojdou, zamícháš svůj odkládací balíček a tvoje nakoupené karty se v něm objeví znovu. To do hry dává jistou míru náhody a osudu. Nikdy nevíš, co si zrovna lízneš, ale víš, že někde na tebe čeká ta pravá karta. Hra končí, až se prodají všechny bodové karty nebo až zmizí dva balíčky akčních karet na stole. Ten, kdo má ve svém balíčku největší počet bodů, vyhrává.

Závěrečné hodnocení

Moje zkušenost s hrou Dominion je skvělá, nezažil jsem podobný princip hry. Rozhodně jsem hrál nespočet karetních her, ale žádná z nich neměla tak snadná pravidla, a přitom míru taktického uvažování několik kol dopředu. Proto bych Dominion doporučil spíše studentům, kteří již mají dostudovaný první stupeň základky, u mladších byste si tu hru nemuseli užít. Hra je zpracovaná krásně a akční kartičky připomínají ilustracemi staré dobré Magici a ta nostalgie se mi moc líbí. Rozhodně bych doporučil Dominion k pozdním zimním večerům na koleji, díky jednoduchosti si je zahraje každý a nebudete končit po jedné hře, ale zvládnete si dát tři hry a uteče to jako voda.

TIP: Miluješ deskovky? Přečti si naše další recenze – na hru KarakParky, Gloomhaven, Kyvadlo nebo Rada nad zlato.

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.