RECENZE: Desková hra Kyvadlo

hra Kyvadlo od Albi

Před nedávnem vydavatelství Albi představilo Real time beztahovou hru Kyvadlo, ve které se stáváš šlechticem bájné země Dünye. Cílem hry je získat co největší vliv ve třech kategoriích: moci, věhlasu a popularitě. Navíc získat legendární slávu a stát se novým Věčným králem. Není to samozřejmě nic snadného, protože celou hru ovládá neúprosné kyvadlo času, které dělá tuto hru jedinečnou.

Hrací mechanismus hry Kyvadlo

Hra Kyvadlo se od jiných deskovek dost liší svým jedinečným herním stylem. Ten totiž není postavený na klasickém tahovém způsobu hraní, ale odehrává se v reálném čase pomocí hodin a karet. Pro začátek si povíme něco o myšlence hry. Tvůrce Travis Jones chtěl vymyslet hru při které nebudeš mít vlastní čas na promyšlení dalšího kroku, ale tvůj čas budou vyměřovat tři přesýpací hodiny s různými časy. Fialové odměřují 3 minuty, zelené 2 minuty a černé, které měří pouhých 45 vteřin. Právě to dělá hru jedinečnou a mimořádně strategickou.

TIP: Nejen Kyvadlo, ale i další hry koupíš v Albi, kde máš s průkazem ISIC 10% slevu!

Hrací plocha

Hra má opravdu bohatou výbavu, takže než otevřeš hru a začneš ji připravovat, poohlédni se po velkém stole. Krabice skrývá hlavní hrací plochu, na které si vybíráš, co naši dělníci budou dělat. Pak máme karty postav, na kterých získáváme ocenění a věhlas. A ještě karty se speciálními schopnostmi našich knížat a samozřejmě přesýpací hodiny.

Jak se Kyvadlo hraje

Na začátku si každý vybere jednoho z pěti knížat, k nim dostane svůj balíček akčních karet a dva dělníky. Cílem hry je získat komodity jako je Armáda, Zlato, Hlasy a Provincie. Hra začíná otočením všech přesýpacích hodin, které signalizují, jak dlouho jejich dělník bude jistou komoditu těžit. Někdy se vyplatí jej poslat na zelené tříminutové kolo a někdy je lepší rozložit síly. Některé komodity ale můžeš získat i směnou za zlato, nebo je získat silou pomocí armády. To nutí každého hráče dobře přemýšlet nad dalším kolem, jak využije svých tří minut. Pro posílení své pozice může nakupovat více dělníků nebo silnější armádu, pomocí kterých získá další provincie.

Možná to zní příliš složitě ale po pár kolech si to začneš užívat. Po 4 otočeních zelených hodin se hra vždy zastaví a vyhodnotí se úspěchy knížat a ty si i následně zaznamenají na postavách karet svůj postup. Vítězem se stává hráč, který získá nejvíce úspěchů.

Grafika a zpracování

Už na první pohled tě zaujme graficky pěkně vyvedená krabice a stejný dojem budeš mít i po jejím otevření. Hrací karty postav působí magicky a tajuplně, trochu to svádí volit taktiku a strategii hry podle charakteru a jména postavy, kterou symbolizuje. Třeba já jsem to zažil, když jsem byl v roli Gambala Úplatkáře. Představoval jsem si, že to celé musím hrát jako Malíček z Hry o trůny. Taktizování si u této hry užiješ opravdu bohatě.

kyvadlo desková hra

Celkové hodnocení

Kyvadlo není ta běžná hra, kterou si můžeš naplno zahraješ a užiješ hned napoprvé. Je potřeba, aby si každý hráč prošel tou první zapeklitou hrou, při které si vyzkouší strategie a herní postupy. Je důležité si uvědomit, že tahle hra je zábavná až si ji zahrajete podruhé a máte už nějaký přehled co se ve světe Dünye děje. Herní strategie se ani po třetí hře neokoukají a myslím, že pokud ano dají se trochu pozměnit pravidla. Jediné, co mi připadá jako škoda je velmi složité vysvětlení pravidel, ve kterých jsem tápal. Proto doporučuji si hru najít třeba na YouTube a tam si ji nechat vysvětlit. Věřím, že to nebude jen můj pocit, ale dočteš se i u jiných recenzí, že hra je příliš složitá a těžká na porozumění. Jakmile se jí ale konečně prokoušeš a necháš se pohltit světem fantazie, skvěle si ji užiješ. Moje celkové hodnocení je ale vysoké právě díky té originalitě využití hodin a časového limitu. Myslím si, že hru si užije každý inteligentní student, který má už trochu rozvinuté strategické myšlení a hra ho něm jen podpoří.

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.