Udržitelnost se Starbucks: 5 tipů pro každý den

Tým baristů v kavárně Starbucks

Papírová brčka i tašky. I to jsou změny, na které jsme si v zájmu udržitelnosti zvykli. Čím dalším ale můžeme v každodenním životě přispět k zachování naší planety? Přinášíme 5 tipů od týmu Starbucks (nejen) pro vysokoškolské studenty.

5 tipů, jak být ohleduplnější k životnímu prostředí

Vysokoškolský život může být hektický, životní prostředí by ale mělo zajímat každého z nás. Jak při závodech mezi přednáškami, seminárními pracemi a zkouškami můžeš přispět k ochraně naší planety? Náš partner Starbucks ti přináší pět snadných tipů, které můžeš zařadit do svého dne a šetřit tak životní prostředí každý den.

1 – Nos si vlastní hrnek na kávu

Zapomeň na jednorázové kelímky. Nejenže snížíš množství odpadu, ale ještě ušetříš na každém nápoji. Starbucks, stejně jako řada dalších kaváren, nabízí slevy těm, kteří si přinesou vlastní hrnek. Najít můžeš i skládací verze, pokud se ti do batohu ke skriptům už nic dalšího nevejde. Na výběr máš z celé řady plastových, nerezových i keramických variant a některé z nich je opravdu radost držet v ruce. Udržitelnost může vypadat i hezky!

2 – Sbohem plastovým lahvím

Pitný režim je důležitý, životní prostředí ti ale poděkuje mnohem víc, pokud místo každodenního kupování vody v plastové láhvi zvolíš udržitelnější variantu. Pořiď si třeba skleněnou nebo nerezovou láhev, do které budeš moci vodu dotáčet. Po městě i ve školách už je v dnešní době spousta míst, kde si můžeš obsah doplnit. Klidně požádej i baristy na kavárnách Starbucks, rádi ti vodu do tvé nádoby bezplatně natočí.

Barista v kavárně Starbucks

3 – Nakupuj potraviny, kterým se blíží konec data spotřeby

Řada obchodů nabízí potraviny, kterým brzy skončí doba spotřeby (nebo i ty po minimální době trvanlivosti) s výraznou slevou. Zajdi do obchodu navečer a poděkuje ti nejen životní prostředí, ale i tvoje peněženka. Skvělou variantou je i projekt Nesnězeno, kde pořídíš třeba i hotová jídla z restaurací nebo dortíky ze Starbucks.

4 – Hnojivo pro tvoje pokojovky

Přemýšlíš, čím pohnojit kytky v pokoji, ale nefandíš chemickým přípravkům? Udržitelnost znamená i maximální využití věcí – a jako skvělé hnojivo pro pokojovky poslouží kávová sedlina. Nemusíš se tak cítit provinile, když mezi přednáškami piješ jedno espresso za druhým, mysli ale i na svoje rostlinky a vezmi si pro ně kávovou sedlinu, ať nakopneš i je! V řadě kaváren (ano, i ve Starbucks) ti navíc kávovou sedlinu dají zdarma.

5 – Podporuj firmy, které své produkty získávají udržitelně

Zamysli se nad tím, od jakých firem nakupuješ. Je šampon skutečně netestovaný na zvířatech? Jak žily slepice, jejichž vejce sníš? Dostali farmáři spravedlivě zaplaceno za kávu, kterou teď piješ? Na produktech si hlídej certifikáty, které ti dost napoví. Všechna káva ve Starbucks má certifikát C.A.F.E. Practices. Ten zajišťuje třeba to, že za všechna kávová zrna dostali farmáři spravedlivě zaplaceno, na jejich pěstování se nepodílely děti a plantáže nevznikly na místech, kde byl dříve prales.

Chceš i ty pracovat pro firmu, které na udržitelnosti záleží? Přidej se ke Starbucks. Here you belong.

Studentka pije kávu ve Starbucks

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.