Recenze: Kapesní počítač ASUS ROG ALLY

Kapesní počítač ASUS ROG ALLY

Počítač do ruky, jaký ještě neznáš! Určitě si pamatuješ doby PlayStation Portable (PSP) a do teď nerozumíš, proč byla takhle skvělá konzole na cesty i na gauč vůbec stažena z výroby. No, i takové věci se stávají a není potřeba se hroutit, protože DATART má ve svém sortimentu ASUS ROG ALLY, který využiješ na hry, práci i surfování po netu!

ASUS ROG ALLY – nejen gaming do ruky

Jedná se o přenosnou herní konzoli? Ne tak úplně. Toto zařízení je spíše kapesní, přenosný počítač navržený na vysoký výkon pro herní zážitek. Jako konkurenci můžeš na trhu najít i SteamDeck, nebo Nintendo Switch, nicméně ASUS je v tomto případě opravdu zdatným konkurentem. Je menší, displej má lepší rozlišení, obnovovací frekvenci i svítivost. Díky možnosti duálního chlazení je mnohem tišší, lehčí a lépe padne do ruky. Kdybych to měl shrnout v kostce, mé rozhodnutí, zda si ho pořídit, je jasné. Je to skvělý parťák na cesty i na doma a co víc, jeho využití se dá rozšířit i na práci s dokumenty nebo surfování po internetu. Pojďme se podívat na tuto hračku detailně.

Kapesní počítač ASUS ROG ALLY

Příjemné ovládací prvky

Rozložení tlačítek a ovládacích prvků je stejné jako u ovladače Xboxu, což může být nezvyk pro hráče konzole PlayStation. Nicméně není to žádný blocker a jsi-li srdcem hráč, zvykneš si rychle. Mimo standardní ovládače Xboxu navíc ROG ALLY obsahuje dvojici pádel na zadní straně, takže pohyby ve hře můžou být dynamičtější, naučíš-li se je využívat. Do ruky padne úplně skvěle, křivky postranních hran jsou jemně zaoblené a vzdálenost ovládacích prvků od sebe je poměrně univerzální do rukou všech obvyklých velikostí. Lze použít také dotykovou obrazovku, na kterou dosáhneš palcem jedné i druhé ruky. Příjemnou funkcí, na kterou ASUS nezapomněl, je také biometrický otisk prstů. Funguje skvěle hned po jemném dotyku a ušetříš si tak čas zbytečným vyplňování hesla.

První dojem z hraní her

ASUS ROG ALLY krásně rozběhne i nejnovější tituly her, i když se nevyhneš případnému nastavení rozlišení. Nelze úplně očekávat, že ti zařízení utáhne vše na nejvyšší detaily, jako by tomu bylo u herní sestavy za několik vyšších desítek tisíc. Pojďme to vzít postupně.

Knihovna her v Kapesním počítači ASUS ROG ALLY

Hry, které jsem osobně vyzkoušel

Forza Horizon 5 – nejedná se o typ hry, který by vyžadoval vysoké FPS. Hra běží krásně i na středním rozlišení a dosahuje cca 60 FPS. Ku prospěchu je zde i menší displej, oproti standardním monitorům u PC sestav. Rozdíl mezi středním a vysokým rozlišením není tolik znatelný.

God of War – s jistotou mohu říct, že plošinové hry s otevřeným světem jsou pro tento typ zařízení to pravé. Mezi další tituly, které bych si na tomto zařízení užil, patří např. i Assassin’s Creed. God of War běží na tomto zařízení také velice dobře, nicméně spíše na nízké, až střední rozlišení. Při vysokém rozlišení hra působí trochu trhaně a baterie se vybíjí mnohem rychleji.

Fortnite – je to asi věc názoru, nicméně Battle Royale hry bych osobně v tomto případě vynechal. Hraješ proti jiným hráčům, klíčem k úspěchu je co nejrychlejší reakce, vysoké detaily a ideálně i větší obrazovka, abys měl přehled o tom, co se děje kolem tebe. Malý displej mi v tomto případě působil spíše potíže než užitek.

Cyberpunk – ideální hra na testování zařízení tohoto typu. Mimo Night city to není nic moc výzva, nicméně dostaneš-li se přímo do města, hned poznáš, jak si s tím ROG ALLY poradí. Na nejvyšší rozlišení si tuto hru nejspíš nezahraješ, nicméně jde-li ti spíš o samotný příběh hry, sniž si detaily na nejnižší a hru si i tak užiješ. Opět se jedná o otevřený svět, takže nohy na stůl a plán na večer máš jasný!

Rocket League – nejedná se o náročnou hru a na nejvyšší rozlišení ti poběží ve 120 FPS bez problémů.

Kapesní počítač ASUS ROG ALLY

Zvuk tě vtáhne do děje

Zvuk samotného zařízení rozhodně musím pochválit, a to i bez připojení sluchátek. I když si hlasitost nastavíš na maximum, je zvuk krásně čistý a budeš překvapen, jak moc umí být ROG ALLY hlasitý. Kromě toho si ASUS pohrál i s virtuálním surroundem, který vychází z reproduktorů. I přesto, že zvuk vychází ze zařízení před tebou, věrohodně to simuluje děj, co se odehrává za tebou.

Ani design neurazí

Celkový design je velice pěkný a nevadí mi ani barevná RGB světýlka, která si ASUS neodpustil. Je to hezký prvek, ale herní zážitek bohužel nezvýší a podle mého názoru zbytečně vybíjí baterii. Naštěstí jsou pouze v okolí joysticků a navíc jdou vypnout. Bílá barva po rozbalení vypadá úžasně a zařízení tak poznáš na desítky metrů. Po nějakém čase užívání se na něj ale chytají nečistoty a ve spojích se usazuje prach, což už tak atraktivní není

Hraní si užiješ skrze 7 palcový displej s Full HD rozlišením a 120 Hz obnovovací frekvencí. Díky jasu až 500 nitů je výborně čitelný v každé situaci i na sluníčku, a chrání jej před poškozením odolné sklo Corning Gorilla Glass Victus.

Asus_Rog_Ally

Překvapivě výkonný hardware

Prvotřídní grafiku nejnovějších titulů plně doceníš díky procesoru AMD Ryzen Z1 Extreme se 4nm technologií a architekturou Zen 4. Navíc je podpořen supervýkonnou grafikou RDNA 3 s technologiemi upscalingu, jako je FidelityFX, Super Resolution a Radeon Super Resolution pro zvýšení snímkovací frekvence při udržení nejvyšší kvality obrazu. K dispozici jsou přitom tři režimy provozu: Silent (9 W), Performance (15 W) až po Turbo Mode (25 W nebo 30 W při připojení do sítě).

Software dovolí gaming, práci i surfování po netu

Jak už bylo zmíněno v úvodu, jedná se spíše o přenosný herní počítač než přenosnou herní konzoli. Vše běží hladce v operačním systému Windows 11, a kdo bude více odvážný, může si ROG ALLY přizpůsobit i jinak a propojit jej třeba s herním ovladačem, klávesnicí nebo monitorem.

Když si představím situaci, že doma nemám stolní počítač, bylo by pro mě tohle asi ideální gamingové řešení s rozšířenou působností. V jistém slova smyslu se jedná o slušný základ herního PC za cenu do 20 000 Kč. Za takovou cenu bych asi standardní herní PC, které by rozjelo hry typu God of War, nebo Cyberpunk, těžko hledal.

Kapesní počítač ASUS ROG ALLY

Konektivita a příslušenství

Zařízení lze celkem snadno propojit s myší, klávesnicí, sluchátky, ovládačem, nebo monitorem, a to buď pomocí nabíječky all-in-one ROG Gaming Charger dock, za kterou si ale musíš připlatit, nebo pomocí bluetooth. S tímto propojením nemá ROG ALLY žádný problém.

Zařízení zároveň nabízí u všech her možnost hraní v módu gamepadu, nebo možnost napárování myši a klávesnice. Toto oceňuji a věřím, že každý si zde vybere to, co je mu bližší.

Díky této dynamičnosti a možnosti propojení s různým příslušenstvím, si můžeš zařízení přizpůsobit i k jiným činnostem, než jsou hry. V systému se můžeš pohybovat standardně, jako jsi u Windows zvyklý. V pohodě tak tento minipočítač využiješ k tvorbě prezentací, dokumentu ve Wordu, sledování filmů, nákupům na internetu, apod.

Doplňky

Protože je ale ASUS ROG ALLY hlavně herní zařízení, připravili rozšíření v podobě Armoury Crate, což je doplněk, díky kterému se rychle dostaneš ke svým nainstalovaným hrám, nebo herním klientům. V Armoury Crate najdeš taky různá herní nastavení od režimů výkonu, nastavení ovládání, limity FPS apod. Tímto nastavením zároveň zvládneš ovlivnit i celkovou výdrž baterie.

Kapesní počítač ASUS ROG ALLY

A jak je na tom ASUS ROG ALLY s výdrží?

Výdrž baterie mě u tohoto zařízení trošku zklamala. Pokud plánuješ, že si zkrátíš několikahodinovou cestu v letadle hraním nějaké hry, jsi na omylu. Baterie při intenzivním hraní vydrží cca 2 hodiny. V případě sledování filmů cca 6-7 hodin. Připrav si tedy výkonnou powerbanku.
Co je ale naopak ku prospěchu, je rychlost nabíjení. Zařízení je nabité na 100 % cca do 2 hodin.

Obsah balení

Balení je dosti chudé a ASUS se rozhodl do něj zahrnout pouze základní příslušenství:

  • Papírový stojánek
  • 65W nabíječka
  • Základní dokumentace a manuál

K zařízení je možné si následně dokoupit pouzdro, u kterého bych uvítal, kdyby bylo součástí balení.

Závěr

ASUS ROG ALLY není tak úplně pro všechny a kdo je spíše rekreační hráč, bude volit nejspíš Nintendo, nebo jiné zařízení, do kterého si nakoupí hry přímo k tomu vyvinuté. Kdo je ale trochu odvážnější, je zvyklý využívat klienty jako Steam, Epic Games apod., vyzná se v ovládačích a ví, jak naplno využít potenciál operačního systému Windows, neudělá koupí tohoto zařízení chybu a bude nadšený.

Pro a proti

+ obrovský výkon oproti konkurenčním produktům

+ tichý a skvělé chlazení

+ ergonomie

+ lze využít i na jiné činnosti, než hraní

+ kompatibilita téměř s každou hrou díky Windows 11

+ zvuk

+ dotykový displej

– slabá výdrž baterie

– vysoká cena

– Windows 11 (klad i zápor, je potřeba k zařízení přistupovat jako k PC vč. stahování her, ovládačů apod.)

– pouzdro je nutné dokoupit

Kde se dá ASUS ROG ALLY pořídit?

Zařízení můžeš pořídit na e-shopu DATART a prodejnách, kde ho mají ve dvou provedeních, které se liší procesory:

  • AMD Ryzen Z1 (6jádrový – až 4,9 GHz)
  • AMD Ryzen Z1 Extreme (8jádrový – až 5,1 GHz)

Nezapomeň, že s průkazem ISIC si můžeš pořídit obě tato zařízení s dodatečnou ISIC slevou v rámci Programu pro studenty DATART.

 

Autor
Ostap Ščepnyj