Jaké vitamíny se hodí na jaro

jarní vitamíny

Jaro je tu! Po dlouhé zimě se ale můžeš cítit vyčerpaně, podrážděně a bez energie. Jaké vitamíny se hodí na jaro? Určitě je třeba doplnit vitamín D, vitamíny C, A, E a z minerálů pak hořčík, zinek a selen.

Jarní vitamíny rostou všude kolem

V přírodě máš k dispozici vitamíny, které jarní únavu spolehlivě zaženou. Jsou dokonale vyvážené, čerstvé a tělo je výborně vstřebává. Tyhle vitamíny a minerály v lékárně rozhodně nenajdeš – vezmi si tedy košík a nůžky a vyraz na ně do přírody. Jarní bylinky jsou první „jarní zeleninou“, jsou plné života, pročišťují a povzbuzují a lidé je používají již od starověku. Konzumuj je s mírou, příroda vkládá na jaře do rostlin velkou sílu a k doplnění vitamínů a povzbuzení stačí i malé množství.

Chceš-li vyrazit na čerstvé bylinky a rostliny, určitě si zvol nějaké čisté prostředí mimo město. Při sběru buď k rostlinám šetrný a vezmi si jen tolik, kolik potřebuješ. Nevytrhávej rostliny s jejich kořínky, aby mohly další rok opět vyrůst. Rostlin ke sbírání je mnoho, mezi ty nejoblíbenější, dobře dostupné a plné vitamínů patří tyto:

Sedmikráska chudobka

Tato úžasná rostlinka, která rozzáří louky i zahrádky, obsahuje především vitamín C. Nasbírat si můžeš její lístky i krásné kvítky. Tato rostlinka působí protizánětlivě a jejími květy si ozdobíš jarní salát, pomazánku nebo polévku. Čaj připravený z květů sedmikrásky léčí záněty horních cest dýchacích a bolesti hlavy.

Kopřiva dvoudomá

Tato zázračná rostlina obsahuje mnoho minerálních látek, především draslík, vápník a železo. Z vitamínů je to především vitamín C a A a vitamíny skupiny B. Věděl jsi, že kopřiva obsahuje 3x více bílkovin a 5x více vápníku, než špenát? Sbírej mladé lístky a vrcholky. Lístky kopřivy je nutné nejprve proprat a poté spařit horkou vodou. Pak si ji můžeš připravit jako špenát, nebo ji použít do polévky, velikonoční nádivky i do salátu. Vynikající je kopřivový čaj – na jaře mají kopřivy vůni a chuť podobnou citrónové trávě a čaj z nich je velmi lahodný. Samozřejmě fantazii se meze nekladou, není vůbec problém použít kopřivu do svého ranního „nakopáváku“ ve formě smoothie! Tenhle zázrak přírody navíc roste úplně všude.

kopřivový čaj

Smetanka lékařská

Tahle žlutě kvetoucí krasavice je dalším přírodním zázrakem a navíc, krásně ladí oku. Smetanka lékařská – neboli pampeliška, jak ji všichni známe, má mnohostranné užití. Listy pampelišky obsahují vitamín C, vitamíny skupiny B, ale také vitamín A – a to téměř stejné množství, jako má mrkev. Naprostou výhodou je, že se v pampelišce nachází také vitamín D a různé minerály. Pampeliška bývá součástí očistných jarních kúr, protože dokáže v těle udělat dokonalý „jarní úklid“. Listy použij klidně do salátů, sbírej je ještě před tím, než se objeví žluté květy. Kořen pampelišky obsahuje cenný inulin a je obzvláště vhodný pro diabetiky. Z květů se dělá oblíbený pampeliškový „med“. Listy i květy umí nádherně ozdobit jarní salát.

Plné vitamínů a minerálů nejsou jen léčivé rostlinky v přírodě, ale i potraviny. Kromě těch běžně uváděných, jako je ovoce a zelenina nebo luštěniny, patří za zmínku určitě klíčená semínka, mořské řasy a miso.

pampeliška

Klíčky jsou zásobárnou vitamínů, minerálů a enzymů a vypěstovat si je můžeš doma. Stačí ti k tomu pouze klíčící sklenice nebo miska a různá semínka. Použít je můžeš na mnoho způsobů, ale nejvíce živin si zachovají, pokud je použiješ ve studené kuchyni – do salátů nebo jen tak posypané na chlebu. Do teplých pokrmů je přidávej až na konci – výborně chutnají v rizotu nebo kuskusu. Mezi nejoblíbenější semínka na klíčení patří řeřicha, vojtěška, ředkvička, brokolice a rukola. Klíčit můžeš také fazole, čočku a hrách. Výběr na trhu je opravdu veliký a záleží pouze na tvých chuťových pohárcích.

Mořské řasy jako jedinečný zdroj minerálů

Příroda opravdu dary nešetří. Mořské řasy obsahují tak velké množství cenných látek, že by se daly označit spíš za doplněk výživy, než potravinu. V jarním období mají v jídelníčku své nezastupitelné místo. Řasy jsou bohaté především na vápník, železo a jód. Některé z řas jsou více aromatické. Pokud jsi nikdy řasu neměl, zkus nejprve ty jemnější, jako jsou řasy Kombu nebo Nori, ze kterých se připravuje sushi. Velkou výhodou řas je, že jich stačí použít velmi malé množství. Lze je přidávat do polévek, zeleninových směsí, ale jsou skvělé i do salátů. Používají se často při vaření luštěnin, díky nim jsou luštěniny obohacené o živiny a jsou i lépe stravitelné.

Miso plné vitamínů

Japonci patří k národům, které se dožívají nejvyššího věku. Jedním z důvodů jejich dlouhověkosti je právě obliba fermentované pasty miso, jež je dokonalým zdrojem vitamínů, minerálů a přátelských bakterií. A navíc je to skutečný životabudič. Miso polévka je jedinečnou pochoutkou.

Bylinky a potraviny ti dokážou zajistit přísun vitamínů. Nezapomínej ale, že nejvíce vitamínu D, který je po zimě tak důležitý, ti dokáže dát hlavně slunce. A pokud příjem tohoto životně důležitého vitamínu spojíš s pohodovou procházkou, dostaví se také energetický nákop v podobě čerstvého jarního vzduchu, hlasitého zpěvu ptáků a krásně rozkvétajících stromů a rostlin.

polévka miso

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.