Jak posilovat imunitu v chladných měsících

Bereš už podzimní rýmičku a virózy jako samozřejmost? Není třeba. Poradíme ti, jak jednoduše posilovat v podzimních měsících imunitu a odolnost organismu.

Proč víc podporovat imunitu zrovna na podzim?

Ochlazení a zkrácení dnů bývají pro náš organismus zatěžkávací zkouškou. Tělo musí snášet změny teplot, nižší dávky sluníčka a do toho odrážet bacily, které si začínají nárokovat svůj prostor u každého, kdo jim to dovolí. Jak se na tohle období temna jednoduše a příjemně připravit a jak posilovat imunitu?

Postarej se o rovnováhu střevní mikroflóry

Ano, i správně fungující trávení souvisí se schopností odolat nemocem a nachlazení. Ve střevech se totiž odehrává hlavní část boje mezi “hodnými” probiotickými bakteriemi, jako je třeba lactobacilus a “zlými” patogeny. Rovnováha vnitřního prostředí je tedy pro boj s nemocí naprostý základ.

Potraviny, které střeva pročistí

Aby střeva fungovala, jak mají, je potřeba, aby se v nich trávený materiál nezdržoval déle, než je potřeba, jinak dochází k nadměrnému množení nežádoucích mikroorganismů. K tomu, aby vše včas odcházelo, pomáhá konzumace vlákniny. Tedy například cereálií, celozrnného pečiva, ovoce, zeleniny a luštěnin nebo kuskusu a quinoi.

Pokud máš pocit, že nezvládáš konzumovat dostatečné množství těchto potravin, obohať si stravu alespoň o rozpustnou vlákninu Psyllium, kterou díky konzistenci snadno přidáš do jogurtu nebo koktejlu. Ty tě pak mnohem lépe zasytí.

Potraviny obsahující “hodné” bakterie

Dostat do těla potřebné probiotické bakterie dokážou snadno potraviny, které vznikají kvašením za pomoci bakteriálních kultur. Takovými elixíry zdraví jsou například kysané mléčné výrobky, jako je kefír, acidofilní mléko, jogurty nebo zakysaná smetana. Dále klasické kysané zelí, které má navíc mnoho vitamínů, případně kimchi nebo jakákoliv další kvašená zelenina. Ideální je také kombucha – fermentovaný nápoj z černého nebo zeleného čaje bohatý na probiotika, antioxidanty a další prospěšné látky.

Nejsi fanouškem kvašených potravin, protože ti to prostě nechutná? Než jim přijdeš na chuť, sáhni alespoň po vhodném probiotickém doplňku stravy.

jak posilovat imunitu nakládaným zelím

Zajisti tělu dostatek vitaminu C

Vitamin C je schopen výrazně posilovat imunitní reakce organismu, takže teď na podzim rozhodně nešetři ovocem a zeleninou. Obzvlášť rychle se vitaminem C dá nadopovat pomocí rakytníku, třeba ve formě rakytníkového džemu. Na podzim jsou ideální právě dozrávající jablka – ty konzumuj čerstvá a určitě i se slupkou, protože v ní je nejvíc živin a vlákniny. Skvělý je i zázvor, který má spoustu antioxidantů, vitaminů a čaj z čerstvého zázvoru s medem a citronem tě krásně prohřeje. Na přípravu čaje můžeš využít i zázvorový sirup.

Pokud pochybuješ, zda tvoje denní porce jídla obsahuje dostatek vitaminů, s příchodem chladných dnů není na škodu zařadit i vitaminové tablety.

jak posilovat imunitu

Poslouchej své tělo, když volá po teplu a odpočinku

Znáš to taky? Jde na tebe únava, ale přesto si nejdeš lehnout, protože máš ještě mraky povinností. Obzvlášť na podzim, kdy se náš organismus přirozeně sám od sebe hází do úsporného režimu (trochu jako když se medvěd chystá na zimní spánek), je dobré tělo vyslyšet a opravdu odpočívat, když si to žádá.

Myslíš, že když budeš důsledně odpočívat i přes den, tak nic nestihneš? To je dost možná pravda. V první řadě tedy opravdu využij ke spánku noc a pokud z nějakého důvodu špatně spíš, řeš příčinu a pomoz si třeba. Uvolňující efekt má třeba dobromysl, meduňka, třezalka nebo CBD – naprosto legální kanabinoid, který má relaxační účinky, ale nepůsobí omamně a nevzniká na něm závislost. Bylinky můžeš sehnat samostatně, ale dají se pořídit i v podobě bylinného čaje na zklidnění. Dlouhodobě se pak zaměřuj na zvyšování své odolnosti, ať už pravidelným pohybem nebo otužováním.

 

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.