Jak pečovat o svoje oblečení, aby vypadalo pořád dobře

Péče o oblečení

Pečovat o naše oblečení je velmi důležité nejen pro zachování jeho vzhledu, ale také pro prodloužení délky jeho potenciálního nošení. Ne všechny látky a materiály vyžadují stejný způsob praní a péče. Jak správně prát tak, aby naše kousky měly co největší životnost? Každé oblečení to má naprosto jinak.

Jak správně prát? 

Správná péče o oblečení začíná tříděním podle barev a typu látky. Velmi důležité je u veškerého oblečení dodržování doporučené teploty vody a používání vhodných pracích prostředků. Před praním je také důležité otočit oblečení naruby a vyhnout se přeplnění pračky. Po praní je vhodné opatrně vyždímat oblečení a volit správný způsob sušení, který minimalizuje deformace.

Praní bund

Zima je za námi a naše oblíbené bundy potřebují zavítat do pračky. Před praním je důležité důkladně si přečíst etiketu, kde najdeš specifické pokyny od výrobce týkající se praní. Většina bund je pratelná, ale doporučuje se prát je odděleně od ostatního prádla. Otoč bundu naruby a zavři zipy, aby se minimalizovalo riziko poškození během praní. Použij jemný cyklus na pračce a teplotu vody podle doporučení na etiketě. Pro praní bund se často doporučuje použít jemný prací prostředek.

Praní bund

Péřové bundy

Trochu jinak tomu je u péřových bund. Ty totiž vyžadují speciální péči při praní, aby se udržela kvalita péřové výplně a zamezilo se jejímu poškození. Stejně tak jako u běžné bundy je ale potřeba si přečíst etiketu, abys získal/a konkrétní pokyny od výrobce.  Většinou se doporučuje použít jemný prací cyklus na pračce s mírnou teplotou vody. Důležité je také používat speciální prací prostředky určené pro péřové oblečení. Běžné prací prostředky mohou péřovou výplň poškodit. Po praní je důležité důkladně vyždímat přebytečnou vodu.

Svetry a košile

Nejlepší je prát svetry ručně či alespoň za použití jemného programu s teplotou vody odpovídající doporučením na štítku. Před praním svetr vždy obrať naruby a zkontroluj, zda nemá nějaké skvrny. Použij jemný prací prostředek, který je vhodný pro daný typ materiálu, a vyhni se intenzivnímu mačkání nebo tření. Je důležité vyhnout se sušení na přímém slunci. Určitě také nedávej svetr v žádném případě do sušičky.

Košile by se měly prát na jemný program v pračce s mírnou teplotou vody. Určitě předem zapni všechny knoflíky a obrať košili naruby. Odděl bílé a barevné košile a vyvaruj se smíchání různých materiálů. Nezapomeň na prací prášek pro jemné tkaniny, který chrání materiál košile. Po praní nech košili volně vyschnout na ramínku a vyžehli ji.

Praní svetrů

Spodní prádlo

Ani při praní spodního prádla nevynecháme mrknutí na štítek s pokyny.  Většinou je doporučeno prát spodní prádlo v jemném pracím cyklu na nižší teplotu vody. Můžete použít jemný prací prostředek určený pro delikátní tkaniny. Spodní prádlo je fajn prát odděleně od ostatního oblečení, aby se minimalizovalo tření a poškození. Po vyprání je nejlepší ho nechat usušit na vzduchu nebo ho položit na rovnou plochu.

Vlna a hedvábí

Vlna i hedvábí by se měly prát ručně nebo na jemný program. Použij prací prostředek pro jemné tkaniny, který neobsahuje enzymy ani bělící látky. Při praní se vyvaruj tření a přílišnému mačkání. Suchou vlnu a hedvábí polož na rovný povrch nebo ji pověs na ramínko. Vyhni se sušení na přímém slunci a rozhodně žádný z těchto materiálů nedávej do sušičky.

Autor
Aneta Havránková
ISIC TIP: