Kam vyrazit v říjnu za kulturou a uměním

Říjen je tradičně nabitý kulturou a street aktivitami. Těšit se můžeš na Designblok, Den architektury a po dvou letech je zpět kultovní Signal. Nenech si tyhle skvělé akce ujít!

Celorepublikový Den architektury

Od 1. do 7. října proběhne celorepublikový Den architektury s přesahem až na Slovensko. Jestli patříš mezi ty, kteří chodí po ulicích a výletech s otevřenýma očima, bude tahle akce přesně pro tebe. Festival se zaměřuje na současnou architekturu, mapuje však také architekturu 20. století a na některých místech se vydá i hlouběji do historie. Během festivalu se pod akcí s názve Hurá dovnitř! otevřou veřejnosti desítky běžně nepřístupných budov. Za poznáváním se můžeš vydat pěšky, na kole, lodí nebo vlakem, a to s odborným výkladem. Kapacita některých prohlídek je omezená a je potřeba si na webu akce udělat rezervaci.

Již po desáté bude spolu s Dnem architektury paralelně probíhat i festival Film a architektura. Filmový festival proběhne v desítkách měst po celé republice a představí výběr těch nejzajímavějších filmů převážně ze zahraniční produkce.

Program Dne architektury najdeš zde.

Designblok

Od 6. do 10. října bude probíhat již 23. Designblok. Těšit se můžeš na novinky designérů, začínající umělce, ikonické produkty nebo třeba kru v kostele. 23. ročník bude mít dvě hlavní výstavní místa. V Gabriel Loci v Holečkově ulici najdeš 152 děl. Mladí umělci a studentské ateliéry budou vystavovat v Openstudiu, zatím co prezentaci známých značek najdeš v Superstudiu. Druhým výstavním místem pak bude Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze s konceptem RENESANCE 21 pod taktovkou hned několika kurátorských projektů.

Designblok letos představí přes 200 českých a zahraničních účastníků. Hlavním tématem bude ŠTĚSTÍ, takže se můžeš těšit na díla motivovaná pozitivním tématem.

Podrobný kalendář a prezentaci designérů najdeš zde.

Signal

Po dvouleté odmlce se do Prahy vrací další ročník festivalu Signal. Působivé světelné kreace oživnou v Praze od 14. do 17. října na celkem čtyřech trasách. K oblíbeným okruhům Karlín a Staré Město se letos přidají také Holešovice a nová cesta nazvaná Signal AR. Ta pracuje s rozšířenou neboli augmentovanou realitou, díky které si návštěvníci zobrazí v chytrých telefonech digitální umělecké objekty a interaktivní instalace.

Nová trasa přes Holešovice přinese monumentální 3D projekci od španělského studia Onionlab, která promění známé prostředí Průmyslového paláce na Výstavišti Praha v jedinečný zážitek. Těšit se můžeš i na oblíbený videomapping na kostel sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí.

Více o festivalu najdeš zde.

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.