Designblok stojí za návštěvu

Byli jsme se podívat na Designbloku a přinášíme tipy na vystavovatele, které by si nikdo neměl nechat ujít.

Kde najdeš Designblok?

Letošní Designblok probíhá současně na dvou místech. Gabriel Loci na Petříně obsadili designéři, návrháři, školí ateliéry, studenti, výrobci a firmy. Uměleckoprůmyslové muzeum pak patří českým designérům a výrobcům, kteří se věnují řemeslnému zpracování svých výrobků. Přednášky a diskuze v rámci doprovodného programu probíhají na Reflex Stage v Gabriel Loci a módní přehlídky pak v Sacre Coer, které se nachází v krátké vzdálenosti od budovy bývalého kláštera. Výstava designu potrvá až do neděle 10. října.

My jsme navštívili právě hlavní výstavní prostory v Gabriel Loci a máme tipy na čtyři designéry a vystavovatele, které stojí za to navštívit a sledovat i do budoucna.

Prasklo

Značka Prasklo vyrábí vázy z již nepoužívaných skleněných objektů a betonu. Za značkou stojí Petra Švejdarová, kterou fascinuje nadčasová krása skla. Materiál, ze kterého tvoří, hledá „všude možně“. Používá unikátní láhve z pražských kaváren a barů, nepoužitý materiál od Preciosy, ale také objekty, které někdo vyhodil do kontejnerů. Prasklo vyrobí asi 5 kousků měsíčně. Každá váza je unikátní a každá je tak trochu uměleckým dílem, které povznese každý interiér.

Space of Space

Mladé bratrské duo Space of Space je na trhu teprve deset měsíců, ale už teď sbírá ohlas v Česku i zahraničí. Jakub a Martin Klimešovi vytváří nábytek pro každodenní život. V portfoliu mají odkládací stolek, podnos, pořadač a organizér. Všechny kousky charakterizují zaoblené tvary, které se mají prostoru přizpůsobovat. Kromě tvaru mají produkty Space of Space také rozpoznatelnou barevnou paletu, která má podle bratrů Klimešových interiér rozzářit. Černý nábytek tak od nich nečekej.

Mikolášková Drobná

Kolekce bytových doplňků Scene Collection od Kristýny Mikoláškové a Terezy Drobné vznikla během pandemie covidu. Designérky se inspirovaly divadelními kulisami, architektonickými prvky a touhou vytvořit si vlastní místo. Vznikla tak řada produktů, které lze kombinovat a skládat do různých scénografických kompozic.

Scent Rohe

Scent Rohe je značka s niche originálními parfémy, za kterou stojí hudebnice a skladatelka Kateřina Šantrochová. Ta vyrábí interiérové a osobní vůně na míru z přírodních materiálů. Fascinace prací s nehmotným materiálem přivedla Kateřinu od hudby k vůním, které se dokážou vrýt do paměti navždy a povznést jakýkoli prostor i okamžik. Showroom na malebném Novém Světě je tak místem, kde vznikají esence akcentující osobnost jejich nositelů.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.